spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.04.2019.

Sjećaš li se Nine?


(tekst koji slijedi postavljen je na facebook stranici Rodjeni, 12. aprila 2019)

Sjedim u "Palmi" naslonjen na teret života, očiju zagledanih u daljine kao u maglu sjećanja.
Preko puta mene sjede neke raspoložene za priču plavuše, crnke, crvenokose... Sanje, Maje, Azre, Tanje ...neke nove Emine, krhke mostarske orhideje koje i pogled bez osmijeha može da povrijedi.
Dok čekam kafu, kradom gledam ih. Kao da lijepa Emina iz grada nikad nije ni odlazila. Mostar je pun Emina kao sto je hram Afrodite kurtizane pun ljudskih pogleda.
Za jednim stolom sjedi sama nasmijana žena. Prepoznah je: - Nina Galic. Ona mala "Saca" sto je kod tetke na Carinu dolazila i uvijek s nama išla na utakmice kad igra Velez.
Dok mi prilazi, pita me:
- Sježaš li se Nine?
- Otkud ti ?
-Čuj otkud? Ja sam ti, bolan, vječno zaljubljena u Mostar, Velež i šampite iz "Palme". Moja prva ljubav zaborava nema.
Motaju mi se slike iz djetinjstva pred očima, prevrću s lica na naličje i odlaze u temu.
Da, dobro se sjećam Nine. Vitka, dugokosa, uvijena u šal kašmirski, našminkana bojom purpura, uvijek u uskom Veležovom dresu i preuskoj minici kao neka boginja što na Veležovim utakmicama lebdi pred očima navijaca i mami uzdahe. Sjećam se i dana kad je otišla u Ameriku i tamo postala holivudska zvijezda.
I evo sad, nakon toliko godina, Nina je opet s nama, spremna i raspoložene da organizuje "Crvene noci" po Americi i da promoviše nase "Rodjene".
Neka te sreća prati, draga nasa Nina, i tvoju porodicu, posebno tvoju majku koja te je takvu rodila i odgojila.
(Senad Skopak/Rodjeni)

12.04.2019.

Sa stranice Cidom: Baruthana gori


Panika je zahvatila Mostar predvečer 18. avgusta 1861. g. Tog jutra do temelja je izgorjelo dvanaest skladišta u neposrednoj blizini Starog mosta. U sumrak neki od zatvorenika u kuli na Starom mostu ugledaše kako gori krov baruthane, suprotne tvrđave na lijevoj obali Neretve. Poče vriska i galama. „Baruthana gori!!“, vikali su zatvorenici, te se u toj strci i uzbuni mnogi od njih dočepaše slobode. Panika se prenese na obližnje ulice, a kasnije i na cio Mostar. Sve što je moglo bježati dade se u bjesomučni trk na okolna brda. Turske žene s djecom u naručju, bez obaveznog zara i feredže, vrišteći napuštali su svoje domove. Bolesnike, stare i iznemogle su omatali ćilimima i vukli prašnjavim ulicama, samo što dalje od Stare čaršije.
U roku od petnaestak minuta grad bijaše prazan. U svoj toj strci i panici nađoše se dva odvažna čovjeka koji ne izgubiše zdrav razum, nego se uputiše u baruthanu, uspeše se pet katova sve do pod krov. Još petorica prisebnih vojnika počeše dodavati vedra s vodom i nekako ugasiše zapaljeno krovište. U pola sata sve bi riješeno. Tek tri sata nakon obuzdavanja vatre počeše se ljudi s okolnih brda vraćati kućama. Svi zatvorenici su još iste noći bili pohvatani i smješteni natrag u kulu. Jednome od njih toliko je teško palo ponovno vraćanje u ćeliju da je skočio sa Starog mosta i u Neretvi našao smrt.
Naknadno utvrdiše da je vjerojatno iskra od požara tog jutra pala na krov kule i zahvatila stare grede, koje su polagano tinjale. Inače, u kuli gdje je izbio požar je na lageru bilo preko 6 000 sanduka napunjenih patrona, velik broj granata i baruta na hrpi, a ispod samih tinjajućih greda krova preko pedeset buradi baruta. Da je kojim slučajem vatra zahvatila toliki barut i municiju, bila bi to neviđena eksplozija, a možda bi se i Stari most našao u Neretvi.
Jedan od dvojice odvažnih koji ugasiše požar je bio Hafiz paša Čerkez, mnogo klevetani posljednji vojni zapovjednik Bosne.
Fotografija: Kula Halebija (fotograf Albert Khan) 20. oktobar 1912.
(Tibor/cidom)

12.04.2019.

Taj šareni svijet – Slike dana


Proljeće se lagano izvlači iz zime. Pored ptica selica, znak proljeća su i brojni ulični zabavljači širom velikih evropskih gradova. Ispred Nacionalnog teatra u Bratislavi, Slovačka,  jedan od njih prolaznike zabavlja se velikim balonima od sapunice. Para po para, i eto finog obroka.

A jedan od najsigurnijih znakova da proljeće nezaustavljivo dolazi su biciklisti, penzioneri, u holandskom gradu Lisse, koji svoju obaveznu turu biciklima voze kroz polja tulipana, koji su upravo u jeku cvjetanja.

Da ima života i u područjima koja su sve do nedavno bila obuhvaćena žestokim ratnim dešavanjima, pokazuje slika sirijskih dječaka, koji su zabavu pronašli kod umjetnika – lutkara Walida Rasheda. On je svoju tačku sa lutkama izveo u improvizovanom pozorištu lutaka, u sred ostataka srušenih zgrada.

Na drugom kraju svijeta, u malezijskom gradu Putraya, održavao se godišnji internacionalni festival vazdušnih balona. Praznik za oči.

Istovremeno se u Velikoj Britaniji nastavlja trakavica oko Brexita. Izaći ili ne, pitanje je sad? Tokom demonstracija na ulicama Londona, ispred House og Parliament, susreli su se protivnik Braxita Steve Bray i zagovornik Joseph Afrane. Oči u oči.

U Venecueli se najveći dio stanovništva stavio na stranu samoproglašenog interims predsjednika Guaiadoa, a jedna žena pristalica, svoje lice je ukrasila bojama zastave Venecuele.

Širom Evrope su na proteste ustala djeca iz osnovnih i srednjih škola, protestujući protiv nebrige o klimi i uništavanju čovjekove okoline. U prvi plan je tokom protesta izbila djevojčiva Greta Thunberg iz Švedske, koju omladina širom svijeta smatra svojom predvodnicom u borbi za čistiju i zdraviju budućnost. Djevojčici je za dosadašnju aktivnost dodijeljena nagrada Zlatna kamera, a prilikom njenog nastupa, njene pristalice su stajale u redu, kako bi dobili autogram.
Za nju će se sigurno još dosta čuti.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
12.04.2019.

Pobjeda rukometaša BiH u FinskojKvalifikacije za EP: Grupa 5, 3. kolo

Finska - BiH 26:30 (13:15)

Finska: B. Broman, J. Broman, Forss, Georgs, M. Grandlund, R. Granlund, Gripenberg, Hellakoski, Koljonen, Makela, Martin, Sjoman, Sundberg, Syrjala, Tamminen, Von Numers.

BiH: B. Burić, S. Burić, Grahovac, Hamidović, Haseljić, Herceg, Malinović, Mandić, Nuić, Panić, Perić, Prce, Predragović, Terzić, Toromanović, Vražalić.

Bila je ovo važna pobjeda za izabranike Bilala Šumana koji će za tri tana u Mejdanu ponovo odmjeriti snage sa Finskom. Pobjeda u ovom meču dovela bi BiH u dobru poziciju za plasman na EP.
Na otvaranju večerašnjeg meča u Finskoj se igralo "gol za gol", a domaći su u nekoliko navrata uspijevalil stići do vodstva od jednog gola.
Ipak, BiH uspijeva doći do +2 (5:7) i od tada nije ispuštala prednost.
Sjajno je u prvom poluvremenu igrao Nikola Prce, a kada je sjajni Benjamin Burić počeo "izluđivati" Fince, BiH je stigla do osjetnije prednosti.
Imali su Šumanovi izabranici u jednom momentu i +5 (7:12), ali su Finci uspjeli u finišu prvog dijela smanjiti zaostatak na svega jedan gol.
Na odmor se otišlo vodstvom BiH od dva gola razlike (13:15), a naša selekcija je sjajno otvorila drugo poluvrijeme.
Dva brza gola na otvaranju nastavka donijela su našoj selekciji +4, da bi Panić u petoj minuti drugog dijela pogodio za tada maskimalnih +6.
Imala je BiH potom i sedam golova prednosti, ali uporni Finci nisu odustajali od svoje igre, te su se polako počeli vraćati u susret.
Finci su se "vrtili" na dva ili tri gola zaostatka, ali sjajni Burić nije dopuštao njihov potpuni povratak. Međutim, nekako su uspjeli stići i do minusa od jednog gola, osam minuta prije kraja.
Ipak, Panić koji je zaigrao sjajno u drugom poluvremenu je brzo vratio na +2 (24:26), dok je Burić u sljedećem napadu upisao novu odbranu i omogućio Prceu da pogodi za 24:27.
Nisu odustajali Finci, ali je i Toromanović pogodio u važnom momentu, dok je Benjamin Burić nastavio fantastično braniti na golu.
Ušli su rukometni Zmajevi u posljednje četiri minute sa +3, dok je Panić dvije minute kraja pogodio za našu prednost od četiri gola razlike. Već tada je bilo jasno da će BiH stići do pobjede u ovom duelu, a nešto kasnije je Senjamin Burić potvrdio trijumf BiH.
Treba podsjetiti da Finska u Mejdanu gostuje za tri dana.
Nikola Prce je bio najefikasniji u našoj reprezentaciji sa 10 golova, dok je Marko Panić postigao sedam. Sjajni Burić je upisao 14 odbrana na golu BiH.
(sportsport)