spagosmail

Dobrodošli na moj blog


14.04.2019.

Sa stranice Cidom: Prva apoteka


Negdje odmah nakon dolaska Austrougarske u Mostar doseljava Julius Thonhauser, apotekar iz mjesta Szentendre (Sent Andrea) nedaleko Pešte i ubrzo, 1879. g. otvara apoteku pomalo ugostiteljskog naziva „Kod carskog orla“, a koja bijaše smještena na Glavnoj ulici, između današnjeg Narodnog pozorišta i Vučijakovića džamije, na Šehitlucima. Vremenom Julius stječe ugled i visok položaj, te ga redovito počinju birati u Gradsko vijeće, a usto je jedan od začetnika ideje izgradnje staračkog doma. Posao mu dobro krenu, pa Thonhauser uskoro otvara novu apoteku u vlastitoj novoizgrađenoj zgradi na Mejdanu. To je ona zgrada na istočnom dijelu Mejdana, odmah uz zgradu Vojne pošte. Otvara i tvornicu soda vode pa dovodi i svoga brata Gyulu (Đula, Georg, Đuro). Gyula je bio trgovac i prvi je u Mostaru počeo s prodajom bicikala, marke Styria. No, mlađi braco ne bijaše baš toliko vičan trgovini kao stariji i posao mu nije cvjetao, pa ubrzo pada pod stečaj. Nalazi izlaz u samoubojstvu dana 7. decembra 1898. g. Sahraniše ga u mostarskom Novom groblju (odmah kraj današnjeg Gradskog bazena).
I baš kao da je taj događaj, Bogu nemio, pokrenuo lanac nesreća. Uskoro Julius nenadano umire na Rijeci, gdje na povratku kući iz Beča naglo oboli. Njegova supruga, Vinčenca r. Matulić, proda apoteku još jednom doseljeniku iz Češke – Venzelu Mikanu.
Poslije nekog vremena Thonhauserovu zgradu na Mejdanu otkupljuje trgovac Konforti i useljava sa svojom obitelji. Imao je ženu i kćerku jedinicu, koja se jednog dana poskliznu na stepenicama svoga doma, te uskoro nakon toga od zadobivenih povreda predade Bogu dušu.
Nakon Konfortijevih u zgradu useljava neka udovica s kojom je živio njen sin jedinac. Jednom prigodom je, nakon nestanka struje u kući, sin pokušao popraviti nastali kvar, ali ga strujni udar usmrti.
Godine 1944. u kuću useljava obitelj Andrije Krajine, nakon što je uslijed bombardiranja bio srušen njihov dotadašnji stan. Andrijin sin jedinac (opet je riječ o jedincu) Dane, zvan Tarač, ode 5. juna 1947. g. na kupanje na Neretvu. Okladio se s društvom da će s Titovog mosta skočiti u Neretvu. Uspio je skočiti, no ne pođe mu ruci pokupiti novac zarađen od oklade – utopio se.
Fotografija: Thonhauserova zgrada (lijevo) i Vojna pošta na Mejdanu (desno), 1900-ih
(Tibor/cidom)

14.04.2019.

Velež savladao Slavena


Prva liga FBiH, 22. kolo

(foto:Mirso)
(sportsport.ba)


(fk velež)


(sportsport.ba)


Velež – Slaven 2:0 (2:0)

Stadion Rođeni.
Sudija: Semir Sarajkić (Sarajevo)
Strijelci: 1:0 Brandao (16’), 2:0 Samardžić (28’)

Velež: Bobić, Mešanović, Zvonić, Zeljković, Samardžić, Ćosić, Behram, Fajić, Brandao, Ferreyra, Vehabović.

Slaven: Brezičanin, Todorović, Numanović, Omerkić, Salihović, Junuzović, Islamović, Šemić, Musić, Gogić, Ibrahimović.

Fudbaleri Veleža ofanzivno su započeli meč sa Slavenom, čvrsto riješeni da što prije dođu u vođstvo.
Prva prilika ukazala se u 9. minuti, ali je odbrana gostiju izblokirala šut Faijića.
U 16. minuti radost za navijače Veleža. Samardžić je odlično centrirao, Brandao bio na pravom mjestu i poslao loptu u mrežu – 1:0.
Šest minuta kasnije, Brandao je bio u prilici da poveća vođstvo, ali je Brezičanin uspio da odbrani njegov šut.
Redaju se prilike Veleža, a u 26. minuti Behram je ošutirao sa dvadesetak metara, ali je lopta zamlo otišla pored lijeve stative.
Bolje sreće bio je Sinan Samardžić u 28. minuti, kada se najbolje snašao u gužvi pred golom, gsotiju i poslao loptu u mrežu – 2:0.
U finišu prvog poluvremena, Velež je imao još dvije prilike da poveća vođstvo. Šut Ćosića odbranio je golman, a šut Behrama zaustavila je stativa.
Gosti su prvu priliku imali u 50. minuti, kada je Musić šutirao, a Bobić odbranio.
Nusmir Fajić nije imao sreće u 53. minute, kada je njegov šut zamalo otišao pored gola.
Do kraja utakmice, rezultat je ostao nepromijenjen.
(sport)
14.04.2019.

Taj šareni svijet – Slike dana


Na sjeveru Finske redovno se održava trka irvasa, pri čemu džokeji na skijama moraju savladati sniježnu stazu dugu hiljadu metara u što kraćem vremenu.

Održano je prvenstvo u ritmičkoj sportskoj gimnastici. Na „Grand Prix de Thiais“ nastupio je i tim iz Ukrajine, a na slici je jedna od učesnica njihovog tima.

U vrijeme održavanja sjednice Donjeg doma Britanskog parlamanta, sjednicu su u jednom momentu prekinuli aktivisti iz „Eytinction Rebellion“, koji su polugoli ušli u salu za sjednicu, noseći na svojim tijelima ispisanu poruku „Klima – Krise“, Kriza klime.

U Keniji su na obali jezera Kapnorak See u blato upala tri mladunčeta slona, i tu se bespomoćno batrgali, sve dok im nije pristigla pomoć.

Mlada dama, bijela medvjedica, koje je prije nekoliko mjeseci rođena u zoološkom vrtu u Berlinu konačno je dobila ime. Zove se Hertha. Naravno, kumovi su joj na poklon donijeli plavu loptu sa njenim imenom, a kako je javljeno, kumstvo i brigu o njoj je preuzeo fudbalski klub Hertha iz Berlina.

Kako izgledaju gradonačelnici brojnih gradova iz regiona Bratagne, u Francuskoj, tokom njihove konferencije u Saint Briecu, pokazuje slike u prilogu.

U Thailandskoj provinciji Chiang Mai došli su na originalnu ideju i od sijena, umjesto plastova, napravili ogromne figure King Konga. Naravno, atrakcija privlače posjetioce da baš tu naprave fotografije za uspomenu.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)