spagosmail

Dobrodošli na moj blog


17.04.2019.

Felix Sturm do daljnjeg ostaje u pritvoru


Sedmicu i po nakon hapšenja, bivši svjetski šampion u boksu, Felix Sturm, ni uz kauciju od milion eura neće biti pušten iz pritvora.
Bivši profesionalni svjetski šampion u boksu, Felix Sturm ostaje u pritvoru. Zemaljski sud u Kelnu je u utorak odbio zahtjev Okružnog suda za ukidanje odluke o pritvoru, uz kauciju od milion eura. Državno tužilaštvo je uložilo žalbu na tu odluku, a Zemaljski sud je prihvatio žalbu, uz obrazloženje da za osumnjičenog postoji bojazan da bi boravak na slobodi mogao iskoristiti za bjekstvo, zbog čega nije prihvaćen ovako visok iznos kaucije. .
Četrdesetogodišnji bokser, rođen u Leverkuzenu, čije je rođeno ime Adnan Ćatić, uhapšen je prije deset dana na sajmu fitnes opreme Fibo u Kelnu, nakon što je kancelarija tužioca iz Kelna, Odjeljenje za prviredna krivična pitanja, izdala potjernicu zbog sumnje na utaju poreza.
Sturm je u karijeri osvojio pet naslova svjetskog prvaka u boksu, u raznim bokserskim asociojacijama. Od 48 borbi, u svoju korist je riješio 40.
(express)
(NovaSloboda.ba)
17.04.2019.

Mica ili fes – Musavat br. 4. iz 1908. godine


U časopisu Musavat, broj 4. iz 1908. godine objavljen je sljedeći tekst:
“Korak bliže aneksiji. Kako čujemo, vojno zapovjedništvo odredilo je oko 70 naših bosansko hercegovačkih vojnika sa kadra koji su svoja dva mjeseca kao pješaci odslužili i porazmjestilo ih po verkovima (utvrde op. a.) i forticama oko Mostara da se rekrutuju za artiljerijski rod oružja.
Tako će mo mi Bosanci i Hercegovci imati i svoje topdžije. To nas baš tako ne bi iznenadilo, ali nas je iznenadilo kad smo onomad na ulici vidjeli ove naše vojnike u artiljerijskom odijelu i sa micama (kapama) na glavi kao što ih nose i svi austrijski vojnici.
U tome vidimo povredu berlinskog kongresa i jedan korak bliže aneksije. Naši vojnici nisu ni austrijski ni magjarski vojnici a ni zajednički, naši su vojnici bos. hercegovački vojnici.
Zbog toga upozorujemo mjerodavne faktore da ovome stanu na put i da našim vojnicima opet ustaknu fesove, jerbo mislimo da nije isto fes ili mica. To je veliko načelno pitanje za svakog Bosanca i Hercegovca, a u tako važnim stvarima nećemo furtimašenja”.
Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
17.04.2019.

Kako se piše srce?

moderno...

Srce se piše kredom na tarabe a može i na zidu kod šporeta srce moje i tvoje... (Odgovor jednog djeteta na pitanje šta je srce)

ranjeno srce

na zidu, bukvalno


sprejom, na staklu

mostarsko srce...nekad bilo...

ali nema ga više...

Zbog mlađih, za svaki slučaj, valja objasniti. Na njima blizak način. Onako kako to danas čine šaljući “sticker” u obliku srca nekoj ili nekom, tako su nekad korištene tarabe, zidovi pa i asfalt za obznanjivanje ljubavi. Ostalo i danas, ali puno manje. Nacrtalo bi se tako veliko srce a u unutrašnjost upisala imena. Malo više konkretnosti u ovakav način izražavanja pripadnosti unijeli su nekadašnji parovi obznanjujući svoju ljubav na ukrasnoj krpi koja je znala stajati svugdje, pa i iznad šporeta na kojoj je pisalo “srce moje i tvoje...” mislim da fali završnica… “u ljubavi stoje”. I sad bi kao trebalo sve biti jasno. A nije.
(zab)

17.04.2019.

Elegancija bijelih čaplji


Velika bijela čaplja (lat. Ardea alba, Casmerodius albus ili Egretta alba) je vrsta ptice iz porodice čaplji. Mali broj životinjskih vrsta može se pohvaliti takvom elegancijom i ljepotom kao ona.
Ova ptica izrazito dugačkog vrata, prekrivena bijelim perjem živi u brojnim kolonijama uvijek u blizini vode, pored bara, močvara i rijeka čije su obale obrasle zelenilom.
Na slici ples bijelih čaplji na jednoj močvari u Mađarskoj. Nevjerovatno dirljiva forma i ljepota, koja će uskoro biti prikazana u novom televizijskom serijalu po naslovom „Naša planeta“.
(web)
(NovaSloboda.ba)