spagosmail

Dobrodošli na moj blog


19.04.2019.

Samo da je otvorio knjiguMostarski hroničari ( Dž. Raljević, D.Marić, I Kajan, Š. Serdarević, M. Prstojević ( monografija „Nezaboravljeni Mostar“ ) bilježili su anegdote, zgode i nezgode, duhovita rješenja i komentare mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine.
Evo jedne od njih:
Sina Saliha ( imao petoricu ) poslao u Beč na studij stomatologije. Salih brzo potrošio pare po blještavom Beču, zastao u ispitima, vratio se u Mostar.
“A gdje su knjige, jesi li i njih vratio ? pita babo.
“Jesam, eno ih u drvenom koferu u kojem sam ih i odnio”, reče Salih.
Kad tamo u koferu , u knjigama, u svim koricama složene sve krupne novčanice…
“Eto, nisi u njih ni zavirio, nema više studiranja u Beču, završi zanat u Mostaru”, ljutito će babo.
(mostarski.ba)


usput:

Odnos KuK krune prema današnjem euru:

1892. godine 1 kruna = 10,2 eura
1908. - 1912 1 kruna = 5,0 eura
1914 – 1918. 1 kruna = 2,0 eura

(izvor www.1133.at)

(spagos)
19.04.2019.

Skupa zabava u pustinji


Od petka prethodne sedmice, mnogi VIP i prominentni, kao Leonardo di Caprio (44), Paris Hilton (38) ili Orlando Bloom (42) hodočaste pustinju kod grada Coachella u južnoj Kaliforniji. Preko 200 hiljada privremenih hippija skakuću tokom dva vikenda u aprilu, od petka do nedelje, kroz pješčane oblutke. Rese, neon, denim, sjaj i mnogo, mnogo gole kože!
Coachella festival slavi svoj 20. godišnji jubilej.
Šta se krije iza Coachella Hype, pa da mnogi prominentni iz čitavog svijeta hrle u pustinju? Sa live performansima Jaden Smith (20), Ariana Grande (25) i američkog repera Kanye Westa (41) festival izvlači svoje adute iz rukava.

Međutim, ne radi se samo o finim tonovima. Mnogo važnije: Outfiti u što vrelijim pozama se masovno postavljaju na instagram. Među omiljenim motivima, jedan ogromni astronaut, jedan skoro iskonski zabavni park, sa ogromnim točkom, ispred koga promi zauzimaju svoje poze.
Ono što lijepo izgleda, uostalom i sasvim lijepo je skupo. Ko nije došao kao VIP (veza i protekcija) ili pozvan od strane nekog sponzora, mora duboko zavući ruku u džep.
Sam prevoz od Palm Springsa u pustinju, oko 20 minuta vožnje, košta lijepih 70 eura. Najjeftinija ulaznica sa jedan Coachella vikend košta oko 450 eura, a VIP ulaznice oko 900. Najpovoljniji hotel u blizini, košta 200 eura za noć.A kako se radi o oufitima, kod žena nešto od toga nije puno ni vidljivo. One najčešćee jedva da nose nešto na sebi, često je to samo bikini sa providnim ogrtačem. To, ipak, ne znači da tvaj komad tkanine košta malo. Iza mnogih odjevnih predmeta, kriju se velika dizajnerska imena. A ako nema mjesta gdje bi se zašila etikte, onda se objesi Chanel ruksak, ili torba od Yves Saint Laurenta, sve u vrijednosti od nekoliko hiljada eura.Ako preostane nešto novca, onda se može popiti pivo, ili pojesti hamburger, na prostoru festivala. Ili, možda i jedno i drugo? Pivo košta 11 dolara (10 eura), a čizburger i do 20 dolara (18 eura). Kugla sladoleda za desert košta 9 dolara (8 eura). Naravno i ostale cijene prate sve to, koktel na primjer košta 16 dolara (14 eura).


A za uspomenu, jedna majica, kao suvenir, jer mnogi iduće godine neće moći ni doći. Za mnoge je ovaj festival jedanput doživljeni životni san. Da ne ostanemo dužni cijena, majica 30 dolara (26 eura), džempar 60 dolara (53 eura). I naravno, na kraju treba platiti i prevoz nazad.
Kako rekoše: Coachella je raj za bogate hippije.
A za običnu raju, ima izać’!
(express)
(NovaSloboda.ba)
19.04.2019.

Novinska fotografija godine, pobjednici i nominovani


Yana iz Hondurasa plače dok njenu majku pretražuje američki graničar na granici sa Mexicom. Slika je nastala kao dio izvještaja o praksi vlade SAD, pod Donaldom Trumpom, da odvajaju djecu od roditelja na granicama širom svijeta. Fotografija je osvojila glavnu nagradu na takmičenju „Press Photo of tHe Year“ 2019. godine.

Pored pobjednika, još pet fotografija je nominovano za fotografiju godine. Tu se nalazi i fotografija Mohameda Badre. Na njoj su pokazani ranjeni u blizini Damaska, nakon navodne upotrebe otrovnih gasova od strane Assadovih snaga 25. februara 2018. godine u istočnoj Ghouti.

Fotografija pod nazivom „Almajiri Boy“ Marka Gualazzinija bila je u konkurenciji za glavnu nagradu. Jedno siroče tumara pored zida u Čadu, a na zidu su nacrtani bacači raketa. Teroristička organizacija Boko Haram je aktivna u oblasti, koja muku muči sa političkim namirima, ekološkim  katastrofama i glađu.

Yorladis je trudna po šesti put, nakon što je prethodnih pet trudnoća morala prekinuti, u vrijeme kada je bila sa pobunjenicima FARC-a. Trudnoća se smatrala nespojivom sa gerilskom pokretom. FARC negira da je bila prisiljena na abortuse. Fotografija Cataline Martin-Chico je, takođe, bila nominovana za glavnu nagradu.

Nepoznati muškarac pokušava 15. oktobra zadržati novinare pred saudijskim konzulatom u Istanbulu. Tamo je 2. oktobra nestao Jamal Khashoggi. Novinar je ubijen od strane saudijske tajne službe. I ova fotografija je bila u nominaciji za glavnu nagradu.

Šesta i posljednja fotografija za glavnu nagradu je od autora Brent Stirtona, a prikazuje Petronellu Chigumbara (30). koja je članica ženske jedinice Zimbabvea, pod imenom „Akashinga“, koja se bori protiv krivolova u ovoj državi.

Slijedi fotografija iz serije „Karavan migranata“, koja je nagrađena za „Najbolji fotografski story“. Za seriju fotografija autor Pieter Ten Hoopen pratio je karavan izbjeglica sa oko 7 hiljada ljudi, na njihovom putu ka američkoj granici.

Pobjednik u kategoriji „Contemporary Issues, Singles“, „Savremena pitanja, pojedinačno“ je fotografija, koja pokazuje mladu ženu po imenu Pura, koja se u jednom ružičastom kabrioletu iz pedesetih godina, vozi kroz njen komšiluk u Havani, na proslavi njenog 15. rođendana. U Latinskoj Americi se petnaesti rođendan smatra datumom prelazakom iz djevojčice u ženu.

U kategoriji „Portreti pojedinačno“, fotografija Finbarra Oreillyja je pobijedila svu konkurenciju. Na fotografiji su prikazana tri modela u senegalskom gradu Dakar, dok prezentiraju haljine dizajnera Adama Parisa.

Bokserka Morin Ajambo trenira za njen meč u Katangi, u jednom prostoru, u velikoj siromašnoj četvrti, u ugandskom gradu Kampali. Iz ovog prostora za trening dospjela je u boksersku reprezentaciju Ugande. Muški boks u Ugandi ima jednu dugu tradiciju, a ženski boks je tek u povoju. Postoje vrlo male mogućnosti da djevojke boksuju na međunarodnom nivou. Fotografija Johna T. Pedersena osvojila je nagradu u kategoriji „Sport, pojedinačno“.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)