spagosmail

Dobrodošli na moj blog


21.04.2019.

Važna pobjeda Veleža(sportsport.ba)

Prva liga FBiH, 23. kolo

Metalleghe BSI – FK Velež 0:1 (0:0)

Stadion: Mračaj, Jajce

Strijelac: Brandao (55.)

Velež: Bobić – Dario, Zvonić, Marques, Mešanović – Zeljković – Ćosić, Vehabović – Behram, Ovčina – Brando. Na klupi su bili Bogdanović, Mrgan, Kuduzović, Osmić, Cvijanović, Samardžić i Berisha.

Metalleghe: Sušac, Kremenović, Pljevljak, Malbašić, Jusufbašić, Tankuljić, Danilović, Haračić, Kovač, Popović, Bešagić. Na klupi su bili Kukrika, Rizvanović, Brtan, Aljetić, Mehić, Popović i Simeunović.

U Jajcu je odigrana utakmica 23. kola Prve lige FBiH između NK Metalleghe BSI i FK Velež Mostar. Rođeni upisali super važnu pobjedu rezultatom 1-0 tena taj način zadržali prvo mjesto na tabeli.

Rođeni su dobro otvorili utakmicu, te su odmah dali do znanja da su u Jajce došli sa željom da odnesu tri boda. Sa druge strane, Tankuljić je oštrim startom u 5. minuti pokazao da se domaćin neće predati bez borbe, kada je zaradio žuti karton i dobro prošao.
Rođeni su prvi zaprijetili, Brandao i Behram su pokušali, ali bez uspjeha. Domaćin je tek u 33. minuti prvi put ozbiljnije prišao golu Bobića, kada su nakon dva vezana prekida pokušali doći do gola, ali bez promjene rezultata. Pred sami kraj poluvremena Rođeni su preko Brandaa pokušali doći do prednosti, ali se na odmor otišlo rezultatom 0:0.
Drugo poluvrijeme Rođeni su otvorili izmjenom, umjesto Ovčine u igru je ušao Cvijanović. Rođeni su silovito krenuli prema golu domaćina. Prvo je Vehabović pogodio prečku u 50. minuti, da bi Brandao doveo Velež u zasluženo vodstvo u 53. minuti. Ubrzo nakon toga, Rođeni su mogli i do drugog gola, ali je udarac Zvonića nakon prekida otišao malo preko gola.
U 60. minuti priliku za igru dobio je Berisha, kada je zamjenio Mešanovića. Domaćin je u 74. minuti opet zaprijetio nakon prekida, ali je odbrana Veleža dobro reagovala. U 85. minuti Brandao je napustio teren, a u igru je ušao Samardžić.
Do kraja utakmice nije bilo većih prilika, tako da je Velež upisao super važnu pobjedu rezultatom 1:0, te tako zadržao prvo mjesto na tabeli. U narednom 24. kolu Rođeni će ugostiti Rudar Kakanj.
(sport)

21.04.2019.

Divljim Pakistanom


Od planinskog masiva Karakorum do luka Gwadar n Indijskom okeanu trebao bi se odvojiti jedan krak novog kineskog Puta svile. I donijeti napredak. Pogledi na neke aspekte ovog mamutskog projekta. To će biti hiljade kilometara gradilišta, uz desetine hiljada radnika i troškove od 60 milijardi dolara.

Od 1960. godine stanovnici sela Zarabad, kao i dvije djevojčice sa slike, moraju preći preko drvenog mosta, kako bi stigli do autoputa Karakorum. Čitav ovaj region bi uskoro trebao biti bolje saobraćajno povezan.

Radnik Ditta zagrijava bitumen u metalnim bačvama na vatri podloženoj drvetom. I to je prilog izgradnji novog puta „Gwadar Marine Drive“, u blizini morske luke Gwadar.

Pakistanske pograničn službenik stoji ispred checkpointa kod Gwadara. Na zidu objekta stoji reklama za građevinski projekat „China Village“.

Pastir sa stadom ovaca u regionu Kohistan sluša muziku sa kineskog mobitela. U pograničnom regionu moguće je nabaviti kinesku robu po vrlo povoljnim cijenama.

Vozač kamiona Naseer vrijeme čakanja na utovar provodi gledajući filmove na televizoru unutar kabine njegovog kamiona. On prevozi robu u grad Karachi, sa njegovih 16 miliona stanovnika.
Novi investitori će potpuno izmjeniti ovu zemlju. Posvuda, i zauvijek.

Khunjerab prevoj, sa 4700 metara nadmorske visine, je najviši granični prelaz na svijetu. Pri temperaturi od vjetrovitih minus 16 stepeni, radnici instaliraju energetske kablove.

Nova trasa puta vijuga kroz Hunza dolinu. Iznad lebdi jedan pakistanski vojni helikopter.

Drvo za ogrijev pretovara se sa kamiona na kamion na sred puta, a kineski vozači u Sorstu čekaju da se završe carinske formalnosti za robu koju prevoze, te da se pretovari na pakistanske kamione.

Uz sve to, raste strahovanje da Kinazi već odavno ovdje imaju zadnju riječ.

Kinezi su već izgradili luku Gwadar u južnom dijelu Pakistana, i sav lučki pogon je u njihovim rukama. Ovdje se po svoj prilici više ne radi o luci i mostovima.
Više se radi se o uticaju koji Kinezi imaju širom svijeta.
(stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)