spagosmail

Dobrodošli na moj blog


24.04.2019.

Mujaga Komadina i ustav – Musavat br. 6. iz 1909. godine


U časopisu Musavat, broj 6. iz 1909. godine objavljen je sljedeći tekst:
“Komadina i ustav. Izmegju ostalih „uglednika” muslimana iz naše zemlje, baron Benko je – kako je poznato pozvao i Mustafu Komadinu u anketovnu sjednicu o našoj tzv. ustavnosti. I on je zbilja otišao u Sarajevo i našao se prošli ponedjeljak na urečenom mjestu u zemaljskoj vladi i dao svoje kompetentno izjašnjenje. A znate kakvo je to izjašnjenje? Izjavio je da on nije ni tražio ustava ni parlamentarizma, ali kad već vlada hoće da nam te ustanove podijeli, eto – reče – Esad efendije, pa nek on „tu stvar uredi.”
A kada se zna da je Esad Kulović ustao protiv ustavnosti u našoj zemlji, onda proizilazi logičan zaključak da je i Mustafa Komadina kao i njegov tutor Esad efendija takogjer protiv ustava.
I take ljude Benko saziva u anketu koja ima da kaže mišljenje našega naroda o ustavnom uregjenju naše zemlje”.
Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago


(NovaSloboda.ba)
24.04.2019.

Kino po kineski


Dobro, jedna romantična veče za dvoje u kinu, sa rukom u ruci u mraku kino sale, u ovom novom kinu u Pekingu ne bi bila moguća.
Svaki gledalac sjedi u zasebnoj kapsuli i nosi naočale za virtualnu stvarnost (VR). One gledaoca vode u trodimenzionalni svijet, a pokretno sjedalo vibrira, trese se, podrhtava u skladu sa filmskim scenama. Granica između fikcije i realnosti postaje sve manja.
U kinima u Kini VR naočale se koriste već dugo vremena. Stručnjaci procjenjuju da će već za dvije godine ovu tehnologiju moći koristiti 85 miliona posjetilaca kina u Kini.
(stern)
(NovaSloboda.ba)