spagosmail

Dobrodošli na moj blog


25.04.2019.

Sa stranice Cidom – Trupe Kuk u Mostaru


Čim je austrougarska vojska ušla u Mostar, komanda povjeri transport svih dobara za vojne potrebe umirovljenom generalu te iste vojske – Abendrotu. Odmah mu odobriše i predujam u iznosu od 3 milijuna forinti s kojima rečeni general ode u Španjolsku, te tamo probra i otkupi 2 000 konja i mazgi. U Mostar uz životinje dovede i 500 Španjolaca, vrsnih jahača i timaritelja konja. U narednom periodu Mostar se divio i čudio veličini rasnih konja koji su kočoperno prolazili mostarskim prašnjavim ulicama. Uz njih su u pratnji išli svadljivi i glasni Španjolci odjeveni u sive hlače i plave mornarske bluze, a na glavi su nosili dugačke kape.
Svaki vojni transport sastojao se od četrdesetak konja, nekoliko vodiča i po jednog Španjolca. Zašto su ti Španjolci bili oholi i s visoka gledali na običnu raju možda mogu objasniti sljedeće činjenica. Svaki Španjolac – vođa transporta imao je plaću od 400 forinti na mjesec. Svaki rukovoditelj Abendrotova odjela, a bilo ih je četiri, imao je mjesečnu plaću od 1 000 forinti. Ovi podatci nam ne govore puno toga, stoga evo i malo usporedbe. Abendrot je nakon nekoliko godina službovanja u Mostaru kupio kuću koju je vlasnik cijenio 1 000 forinti, ali ju je on kao pravi kavalir široke ruke platio – 5 000 forinti.
Fotografija: Stara željeznička stanica - na poleđini piše: ulazak mirnodopske vojske, 1906. g.
(Tibor/cidom)
25.04.2019.

Svijet i u svijetu svašta – slike sedmice


Polovinom aprila, iznenada je izbio požar na katedrali Notre Dame u Parizu. Hiljade parižana i turista stajali su na obali rijeke i šokirani posmatrali plamen.


U Bhaktapuru u Nepalu dočekana je “Bisket Jatra” Nova godina po tamnošnjem kalendaru, a po tradiciji slavljenici se na treći dan Nove godine međusobno boje Sindur prahom po licu.


U Leuseru, Indonezija, jedan mahout, kako tamo nazivaju jahače slonova, okupao je svog slona na rijeci, na Trumonu, životinjskom koridoru u Leuser-Eko sistemu u južnoj provinciji Aceh.


U Tel Avivu, Izrael, naučnici su pokazali prvi 3D otisak srca sa ljudskim tkivom i krvnim sudovima. Ovo bi trebao biti prvi i najveći medicinski pomak, koji otvara potencijal ka mogućnostima transplantacije ljudskih organa.


U Sheffieldu je održano britansko takmičenje mladih u skokovima “Elite Junior Diving Championships 2019”. Na slici jedan takmičar u skoku sa skakaonice.


U Gornolužniku, kod Krasnojarska u Rusiji, održan je amaterski događaj, svečano obilježavanje kraja skijaške sezone. Svečano odjeveni skijaš pokušao je preskijati vodu na kraju skijaške staze, i tako zvanično označiti kraj. Naravno, od svega je ispao spektakl za foto kamere.


Nakon dugogodišnjeg razvoja, uspješno je obavljen prvi let najvećeg aviona na svijetu. Mašina koja se sastoji pd dva trupa, trebala bi uskoro da se pojavi u redovnom saobraćaju. Gigantski avion je izgradila koprporacija Stratolaunch Systems. Na slici let iznad područja Mojave u SAD.


U Sainte Roseu u Francuskoj, žandari pristižu, kako bi sa broda, kojeg su na Mediteranu presrele francuske vlasti, iskrcali oko 120 izbjeglica sa Sri Lanke. Izbjeglički talas ne jenjava, na svim stranama.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
25.04.2019.

Misterija i akcija u romanu Harija Slipičevića „Ključ besmrtnosti“


Regionalni bestseler Harija Slipičevića „Ključ besmrtnosti“ roman je o putovanju kroz misteriozni svet najčuvanije tajne u istoriji.

Besmrtnost je sveti gral za kojim ljudi oduvek čeznu i spremni su sve da učine ne bi li ga se dokopali. Šta ako tajna besmrtnosti jeste sakrivena u „Knjizi mrtvih“ za kojom tragaju vojskovođe i velikani od drevnih vremena? Šta ako su ratovi o kojima smo učili u školi, vođeni navodno za teritorije i bogatstva, pokrenuti iz sasvim drugačijih motiva – zbog ključa besmrtnosti?

Ovaj napeti roman vodi nas kroz savremenu potragu za „Knjigom“, koja je pod zaštitom moćnog klana Ptolemeida. Kroz splet istorijskih misterija, legendi, akcije i intrige, za njom tragaju tajna društva, bezbednosne agencije, religijski fanatici i vlade modernih država. U priču se na svoj trideset i treći rođendan upliće Mek Luit, naučnik i boem, koji i ne sluti šta ga sve povezuje s egipatskim bogom Ozirisom, prvim čuvarem Knjige mrtvih.

Hari Slipičević je rođen 1968. u Mostaru. Odrastao je i školovao se u Mostaru, koji je usled tragičnih ratnih dešavanja napustio 1996. otkad živi i radi u Holandiji. Po zanimanju ekonomista, uspešno nalazi svoje mesto u poslovnom svetu. Pokreće i vodi „Fondaciju Slipičević“, preko koje se bavi humanitarnim radom i podržava pozitivne inicijative u Mostaru i BiH. Godine 2016. objavljuje prve dve knjige: „Biseri od kamena“ i „Mostarac lavljeg srca“. Nakon značajnog uspeha ovih knjiga, odlučuje da se aktivno posveti staroj ljubavi – pisanju. Tako nastaje roman „Ključ besmrtnosti“, prvi deo zamišljene trilogije.

Roman „Ključ besmrtnosti“ možete pronaći od petka 3. maja u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.
(NovaSloboda.ba)