spagosmail

Dobrodošli na moj blog


28.04.2019.

Sa stranice Cidom – Četvrtasta munara na Ćejvan Ćehajinoj džamiji


Analiza fotografije Mostara iz 1881. godine, fotografa Franza Laforesta

Vraćam se ponovo na panoramu Franza Laforesta iz 1881. g. Fotografija je neiscrpan izvor informacija. Tako sam otkrio jedinu postojeću fotografiju Čejvan Ćehajine džamije s četvrtastom munarom. Ova se džamija nalazi na Velikoj Tepi, a izgrađena je 1552./53. g. Prvobitno je džamija bila pokrivena olovom, a četvrtasta munara u obliku tornja bila joj je prigrađena uz lijevi zid od ulaza u džamiju. Zbog te činjenice da je jedina džamija u Mostaru kod koje se munara nalazi na lijevoj strani od ulaza u džamiju, u narodu je poznata i kao Inat džamija. Jedna je od dvije mostarske džamije koje su imale četvrtastu munaru (druga je Fatime kadun džamija). Godine 1885. joj je zamijenjen krov i tom prilikom je srušena i munara i nanova sazidana u oktonogonalnom obliku. Ovo je još jedan dokaz da je fotografija nastala prije izgradnje munare ove džamije u današnjem obliku.
(Tibor/cidom)


28.04.2019.

Sigurna pobjeda Rođenih


(fotosi: Mirso, sportsport, novasloboda)FK Velež je i dalje lider na tabeli Prve lige FBiH. Rođeni su danas pred svojim navijačima savladali Rudar 4:0.

Prva liga FBiH, 24. kolo:

Stadion Rođeni

FK Velež - FK Rudar Kakanj 4:0

Sudija: Adis Mulahasanović (Sarajevo)

Strijelci: 1:0 Berisha (9), 2:0 Fajić (42), 3:0 Fajić (55. penal) 4:0 Vehabović (64)

FK Velež: Bobić, Biševac, Zvonić, Zeljković, Mešanović, Ćosić, Behram, Vehabović, Berisha, Brandao, Fajić.

FK Rudar Kakanj: Jamaković, Cana, Goralija, Hrelja, Kovač, Kobilica, Filan, Musić, Kovač, Šubo, Čizmić.

Rođeni su pružili odličnu partiju u susretu sa Rudarom, čija se mreža zatresla četirti puta, i nezadrživo jure u premijerligaško društvo
Velež je pod imperativom pobjede ušao u meč sa Rudarom, a prva prilika za domaće ukazala se u 5. minuti, kada je Brandao pokušao petom poslati loptu u mrežu, ali je ona završila pored lijeve stative.
Samo četiri minute kasnije, oduševljenje na stadionu, Velež je došao u vođstvo. Lijepu akciju, Valmir Berisha je završio na najbolji mogući način, poslavši loptu glavom iza leđa nemoćnog Jamakovića – 1:0.
Nova prilika ukazala se Veležu u 20. minuti, ali je šut Behrama golman gostiju uspio odbraniti.
Samo dva minuta kasnije, prilika za goste, kada je Mirza Kovač šutirao, a golman Bobić krajnjim naporom uspio sačuvati svoju mrežu.
Nusmir Fajić  poslao je u 33. minuti pravu bombu na gol Rudara, ali je lopta pogodila Šubu, koji je ostao ležati na zemlji, pa mu se morala ukazati pomoć.
Domaći ne prestaju s napadima i u 37. minuti Vehabović je izveo slobodan udarac, oštro je šutirao, a Jamaković je loptu uspio izbaciti u korner, koji je ostao neiskorišten.
Tri minuta prije karja prvog poluvremena, na scenu je stupio prvi strijelac lige Fajić, koji je iz neposredne blizine po drugi put zatresao mrežu gostiju – 2:0.
Napadi Veleža nastavljeni su i u drugom poluvremenu, a odbrana Rudara djeluje potpuno izgubljeno. Dobru priliku za povećanje rezultata imao je Brandao u 52. minuti, ali je zamalo bio neprecizan.
U 54. minurti prekršaj u šesnastercu gostiju, sudija je pokazao na bijelu tačku, a Fajić lijevom nogom poslao loptu u mrežu za ubjedljivu pobjedu Vežeža – 3:0.
Golijada Veleža nastavljena je u 64. minuti, kada je se Vehabović, poslije sjajnog proigravanja Fajića, upisao u strijelce – 4:0.
(NovaSloboda.ba)


28.04.2019.

Fotografkinje prave zadivljujuće dron fotografije


Šareni blokovi zgrada nalaze se u Kijevu.  Mjesto je privuklo pažnju fotografkinje Aline Rudya, jer se ovaj blok svojim zlatnim kupolama, na satelitskim snimcima ističe iz sive urbane monotonije ukrajinske prijestolnice.

Becca Alves je uhvatila veličanstvenu arhitekturu srednjevjekovne opatije Mont Saint Michel u svijetlu niskog sunca. Pompezna gradnja nalazi se na obali Normandije u Francuskoj, a u trenutku nastanka fotografije vladala je oseka.

Zaleđena rijeka je zarobila usidrene brodove u području Brandenburga, Njemačka, a na sred slike se nalazi osoba koja leži na ledu, očigledno sa dovoljno povjerenja u debljinu leda. Ko zna, možda je to bila baš autorka fotografije Alina Rudya.

Ružičasta boja slanih jezera u Australiji privlači mnoge fotografe, uključujući i Petru Leary. Jezero svoju neobičnu boju duguje bakterijama, koje mogu preživjeti samo u ekstremno slanim sredinama.

Pješački most prelazi iznad botaničke bašte u cvatu, negdje u Rusiji. Fotografkinja Viktorija Volčenko je jedna od djevojaka, koje su zauzele neobičnu pozu na mostu, a kod nje je vidljiv upravljač drona u ruci.

Urednica ove slikovnice, Serena Coady, i sama pravi spektakularne fotografije dronom. Na slici je obala Sjevernog ostrva Novog Zelanda. Iznad crne plaže u Taranakiju uzdižu se nazubljene stijene.

Marina Vernicos je njen dron usmjerila iznad lukobrana na obali grada Sfakia na Kreti. Gledano odozgo, blokovi lukobrana postaju umjetničko djelo.

U dolini Waimangu na Novom Zelandu nalazi se “Inferno Crater Lake”, krater jezera iz pakla. Čini se da prozirno plavo jezero na slici Serene Coady doslovno vrije. Ustvari, ono i dobija vodu od jednog vrelog izvora. Ispod površine jezera kulja voda iz jednog nevidljivog gejzira.


I na kraju urednica i autorica knjige “Kako žene vide svijet”, u koju su pored nje, svoje fotografije priložile mnoge žene širom svijeta. Knjiga je izdata od strane izdavača Riva iz Münchena.
(web)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)