spagosmail

Dobrodošli na moj blog


30.04.2019.

Sa stranice Cidom – Konak


Konak inače označava mjesto gdje se umorni putnik može odmoriti i prenoćiti. U doba turske vladavine u cijelome carstvu Konak je označavao mjesto službenog stana državnog namjesnika. Isto značenje je Konak imao i u Mostaru, a u njemu su osim namjesnika bili smješteni razni vojni odredi, vojne vlasti i Okružni sud.
U mostarskom Konaku obitavao je 1850. g. i čuveni Omer paša Latas, kada je od carigradske Porte poslan kako bi ugušio ustanak bosanskohercegovačkih begova. Tada je u prostorijama Konaka, uz pašine privatne odaje bio smješten i njegov harem. Međutim, i pored brojnog harema Omer paša se zaljubi u kćerku Hafiz paše Čerkeza – bivšeg namjesnika Bosne, onog junaka koji je gasio požar u Barutani. Ipak, djevojku nije uspio dovesti u svoje odaje bez privole njenog oca. Usprkos protivljenju djevojčina oca, snalažljivi paša isposlova ferman od sultana, kojim je omogućeno njeno dovođenje u stan.
Nije mostarski Konak služio isključivo vojnoj namjeni. Prečesto su Omer paši u Konak u okrilju noći dovodili mostarske kćeri, što izazva sablazan, zgražanje i brojna ogovaranja po Mostaru. Kako bi izbjegao te neugodne priče i zaustavio tračeve, naredi paša da mu se mlade ljepotice dovode u harem preodjevene u vojne časnike. Tako su mladi i ljepuškasti „časnici“ sve više i više dolazili u Konak i podnosili „raport“ paši, dok bi ih on smješkajući se savjetovao: „Moja tjelesna gardo, pazite da vam samo ja zapovijedat mogu“.

Fotografija: Brankovac - stara zgrada Konaka (iz doba Ali-aše Rizvanbegovića), 1890-ih
(Tibor/cidom)

30.04.2019.

Jutro će promijeniti sve


Ti si tu, svud je mir oko nas grobna tišina nas dijeli ali ne, čekaj strpljivo dan jutro će promijeniti sve Čemu to, noć je ušla u nas i naša srca su prazna ali ne, sve je ružan san jutro će promijeniti sve...

Indexi: Jutro će promijeniti sve

Ti si tu, svud je mir oko nas
grobna tišina nas dijeli
ali ne, čekaj strpljivo dan
jutro će promijeniti sve

Čemu to, noć je ušla u nas
i naša srca su prazna
ali ne, sve je ružan san
jutro će promijeniti sve

Bdijem, duga je noć
a znam, bdijes i ti
al' to dvoje bez nade
ne, ne to nismo mi

Ti i ja možda želimo kraj
i mračne misli nas dijele
ali znam noć je kriva za to
jutro će promijeniti sve

Čemu to, noć je ušla u nas
i naša srca su prazna
ali ne, sve je ružan san
jutro će promijeniti sve

Ti i ja možda želimo kraj
i mračne misli nas dijele
ali znam noć je kriva za to
jutro će promijeniti sve

Jutro
jutro će promijeniti sve
jutro će promijeniti sve


muzička podloga:(6uka.com)
26.maj2016.

30.04.2019.

Veliki mural posvećen Davorinu Popoviću u centru Sarajeva


U okviru uređenja Sarajeva povodom Dana Kantona Sarajevo i Pop Art Festivala, sinoć je u ulici Radićeva u centru Sarajeva počela izrada velikog murala posvećenog legendarnoj grupi “Indexi”, odnosno frontmenu Davorinu Popoviću, saopšteno je iz KJKP “Park”.
Zbog toga, ekipa preduzeća “Park”, zajedno sa umjetnikom Benjaminom Čengićem, koji pomoću holograma vrši iscrtavanje murala na zidu, biće na terenu cijelu noć, sutra i sve dok ne bude u potpunosti izrađen.
Izradu murala na vanjskoj fasadi zgrade u centru Sarajeva inicirala je Vlada Kantona Sarajevo, a operativno na terenu poslovi se realizuju pomoću “Parkove” mehanizacije odnosno autokorpe, čiji kran doseže visinu preko 20 metara, uz nadzor Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS.
Zidno slikarstvo- mural umjetnici realizuju upravo iz krana autokorpe na visini od nekoliko do preko 20 metara, a zajedno s njima cijelo vrijeme će biti i radnici “Parka”, koji vrše nadzor i upravljanje hidrauličnim kranom.
Mural posvećen “Indexima” i Davorinu Popoviću ostaće u Radićevoj ulici najmanje još sedam godina.
(NovaSloboda.ba)
30.04.2019.

Na pragu vječnosti


Vincent van Gogh pripada onoj vrsti slikara čije se slike štampaju na magnetima za frižidere. Tako često je reprodukovan, da čovjek pomisli kako tu više nema šta da se nanovno otkriva.
Ipak zabluda. Američki umjetnik Julian Schnabel snimio je film o zadnje dvije godine života van Gogha, o fazi vatrenog dejstva u Arlesu i Sanit Remyju: „Van Gogh – Na pragu vječnosti“ (u kinima od aprila). Willem Dafoe glumi slikara, i to je uradio odlično.
Film je vrijedan gladanja prije svega zbog toga što se njegova vizuelna snaga odvaja od Van-Gogh-Kitscha. On dopušta gledaocu da slikara i njegove slike vidi nanovo. Schnabel slijedi Van Gogha, on gleda pogledom umjetnika na prirodu južne Francuske, i nalazi slične, ali vlastite slike. Mnogi motivi liča na poznate slike, kada na primjer, poštar sa bradom kao sasvim slučajno upada u sliku, Noćni kafe u Arlesu, svaki put ponovo pogled preko polja, u vrhove drveće, na čemprese. Ipak, Schnabel je u potrazi za životnošću i svjetlošću, koje se nalaze u slikama Van Gogha Žuta je osnovna boja filma, on razvija jednu sličnu sugestivnu moć, kao i originalna djela. Neka od njih su trenutno u Londonu, na izložni „Van Gogh i Britanija“, u Tate galeriji (do 11. augusta). I tamo se dešava jedno novo otkrivanje: Van Gogh se predstavlja kao slikar, koji je bio pod uticajem drugih umjetnika, čija genijalnost nije sama protjrenana kroz psihičke krize. Višeslojnost njegovog djela biva ponovno vidljiva.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)