spagosmail

Dobrodošli na moj blog


15.05.2019.

Sa stranice Cidom - Ažurirana stranica Članci


Obavještavamo vas da smo na našoj web stranici ažurirali dosad objavljivane kratke tekstove koje možete pregledavati pod rubrikom ČLANCI.

http://www.cidom.org/

(cidom)
15.05.2019.

Živjela protekcija – Musavat br. 6. iz 1906. godine


U časopisu Musavat broj 6 iz 1906. godine objavljen je sljedeći tekst:
“Nov red. Koliko nam je poznato, prije su se pozivali svi obućari da podnesu za liferovanje cipela našim policajcima i čija je ponuda bila najpovoljnija, tome se i povjeravao posao. No, kako smo obaviješteni, ove godine gradsko-kotarski ured povjerio je pravljenje cipela za policajce jednom katoliku, a da ostale obućare nije ni pozvao da podnesu svoje ponude. Kad je ovdašnji obućar Atanasije Šašaroga, koji je cipele prije liferovao, pritužio se protiv toga, odgovoreno mu je, da ured zna šta radi i da su to njegove stvari. Sad je, dakle, i u tome uveden nov red. Živila protekcija!”
Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
15.05.2019.

Uoči Evrovizije: Lady Gaga bi bila ponosna


Moćni glasovi, velike emocije i Mega-Gaga izgledi! Otprilike bi se tako mogao rezimirati put do uspjeha na ovogodišnjoj Evroviziji.
Takmičenje za Pjesmu Evrovizije, koje će se ove godine održati u Tel Avivu, otvoreno je predstavljenjem 41 zemlje učesnice. I pri tome su se neka „zlatna grla“ pokazala u neobičnim tehničko odjevnom outfitima.
Pjevačica Tamta (38) sa Kipra lebdjela je u kraljevsko plavim sjajnim naočalima preko narandžastog tepiha, uprkos previsokim štiklama. Respekt!
Ni prošlogodišnja pobjednica Netta Barzilai (26) nije se dala zbuniti. Došla je žutom pletenicom uz sjajnu bijelu haljinu sa ogromnim šlajerom, koga su nosile tri djevojke u žutim bodijima, sa odgovarajućim dokoljenicama.
Nekoliko učesnika, sa interesantnim outfitima, pokazujemo u slikama iz galerije.
U ovom šarenilu boja, njemačke predstavnice duo S!sters, Laurita Spinelli (26) i Carlotta Truman (19) djelovale su suzdržano, skoro skromno i usput, jedino su njih dvije izabrale tradicionalnu crnu boju, uz malo blistavog blještavila, u obliku minđuša, nekoliko šljokica i srebrne tašnice. Samo je pitanje, koliko će se to u ovom šarenilu boja, kostima i frizura, dopasti žirijima širom Evrope, pitaju se njemački mediji.
U velikom finalu u subotu, sigurno mjesto imaju učesnici iz takozvane „velike petorke“ Njemačka, Francuska, Španija, Velika Britanija i Italija, kao i zemlja prošlogodišnjeg pobjednika, i ove zemlje mogu glasati o plasmanu zemalja iz dva polufinala.
Prvo polufinale je već održano u utorak 14. maja, gdje je od 17 učesnika, izabrano deset, za finale.
Drugo polufinale je u četvrtak 16 maja, takođe, od 21 sat, gdje se preostalih 18 zemalja takmiči za narednih deset mjesta u finalu.
Konačno, finale će se održati u subotu 18. maja, također od 21 sat.
(bild)
(NovaSloboda.ba)


Slovenija i Srbija izborile ulazak u finale ESC
Deset zemalja, među kojima su i Srbija i Slovenija, ušlo je u utorak u Tel Avivu u finalno takmičenje za pjesmu Evrovizije.
U prvom polufinalu za prolaz dalje borilo se 17 zemalja, a kvalifikovale su se Grčka, Bjelorusija, Srbija, Cipar, Estonija, Češka, Australija, Island, San Marino i Slovenija.
Prolaz dalje nisu izborili Crna Gora, Mađarska, Poljska, Finska, Belgija, Gruzija i Portugal.
Finalna veče Izbora za Pjesmu Evrovizije 2019. godine održaće se u subotu, 18. maja. Dvadeset šest država će učestvovati, po deset kvalifikovanih iz polufinala i šest automatskih kvalifikovanih, “velika petorka” (Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo) i domaćin Izrael. Svih četrdeset dvije države učesnice mogu glasati za svoje favorite.
Bosna i Hercegovina na ovogodišnjem takmičenju nema svog predstavnika.
(Fena)
(NovaSloboda.ba)

15.05.2019.

Jednostavno, magija


Svi su djeca od broja 7008.
Zahvaljujući internetu, potomcima jednog anonimnog davaoca sperme, pošlo je za rukom da prvo ostvare kontakt, a onda da se i sastanu zajedno. Sve polubraća i polusestre su se sastali, i tako je nastala jedna velika familija novog tipa.
Njih devetoro djece od nepoznatog, susreli su se prvi put u Kansas Cityju, 2018. godine, doputovali su iz raznih saveznih država SAD, i proveli tri dana zajedno u jednom hotelu.
A šta se tamo dešavalo, jedva da je i jedno od njih moglo pretpostavljati. Bila je to jednostavno, magija, tako su barem izjavili prilikom rastanka.
Odmah nakon dolaska, svima je upalo u oči jedna stvar: svi su imali crnu kosu, markantnu bradu, plave oči. Najvjerovatnije, geni naslijeđeni od oca..
Od njega nema niko fotografiju, samo broj, pod kojim se vodi kod Banke sperme.
Grupa koja se počela baviti traganjem, potvrdila je novu rodbinu. Prema njihovoj izjavi, tu su se sastali potomci istog donatora sperme. Nik je tada imao 15 godina, Joseph 12, a drugi su bili između njih: Paul i Molly, Chelsea i Zoe, Chris, Jenna i Lizzie.
Izgledali su radosno što su zajedno, a razgovarali su kao stari poznanici.
Naučnici Rosana Hertz i Margaret K. su iskustva sa ovog sastanka stavili u jednu iscrpnu knjigu, u kojoj se uz iskustva ovih devetoro, nalaze i intervjui sa oko 350 djece, čiji otac je bio donator. Oni su, prije svega, htjeli doći do saznanja kako se ljudi nose sa ovim saznanjima, a pogotovo, kada odjednom imaju rodbinu, koje im je do tada bila potpuno nepoznata i strana.
Šta pokazuje istorija grupe 7008.?
Od početnih devet, grupa je ubrzo narasla na 15, zatim i na 20. Ali, samo godinu dana nakon sastanka u Kanzas Cityju, početni entuzijazam je splasnuo. Tokom vremena, teško je bilo izbjeći ono što ide s tim uzrastom: ljubomora, svađe oko tvrdnji o liderstvu, frakcionizam.
Istraživači su pronašli manje grupe koje još funkcionišu. Budućnost projekta, kao što je 7008 je još neizvjesna. A sličnih stvari ima i u sasvim normalnim porodičnim okruženjima.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)