spagosmail

Dobrodošli na moj blog


08.06.2019.

Ters vlast


Predstavnik agencije za borbu protiv droge zaustavio se na ranču u Teksasu, kako bi razgovarao sa starim rančerom. Obratio mu se na sljedeći način: "Moram provjeriti vašranč, da nema ilegalnog uzgajanja droge."
Rančer mu je rekao: "U redu, ali ne idite u to područje tamo ....." i pokazao mu rukom lokaciju.
DEA službenik je eksplodirao od ljutnje i počeo vikati: "Gospodine, ja imam ovlasti Savezne Vlade Sjedinjenih Američkih Država sa sobom!" Uhvati se za zadnji džep pantalona, bahatim pokretom izvadi značku i ponosno je pokaže rančeru.
"Vidite li ovu jebenu značku? Ona znači da smijem ići gdje god poželim, u bilo koji dio zemlje... Bez pitanja i obaveze da na njih odgovorim! Jesam li bio jasan? ... Razumijete li? "
Rančer kimne pristojno glavom, izvini se i ode za svojim poslom.
Nedugo nakon toga, stari rančer čuje glasni vrisak, pogleda i vidi DEA službenika kakotrči da spasi glavu, proganjao ga je ogromni rančerov bik.
Sa svakom korakom bik je dolazio bliže policajcu, a činilo se vjerojatnim da ce ga zahvatiti rogovima prije nego što ovaj stigne do sigurnosti.
Rančer baci svoj alat, potrča do ograde i povikao iz punih pluća ...
"Značka! Pokaži mu svoju jebenu značku!"
(arhiva/spagosmail.blogger.ba 08062013)

08.06.2019.

Sa stranice Cidom – Kandelaber
Riječ kandelaber potječe od latinske riječi candelabrum, koja označava svjetiljku, odnosno candela, engleski candle, svijeća ili na francuskom candelabre.
Bilježimo da je u Mostaru godine 1893. pored fenjera na petrolej, ili na gaz kako se to u Mostaru kaže, javnu rasvjetu činio i određen broj svjetiljki na acetilen, odnosno kalcijev karbid, tvar neugodna mirisa koji u reakciji s vodom oslobađa acetilen koji gori - svijetli. U Mostaru je kalcijev karbid znan kao garbit, pa su i svjetiljke bile tzv. garbitnjače. U Mostar je električna struja dovedena tek 1912. g., pa su od tada ove svjetiljke na petrolej i garbit prestale biti u funkciji. Svejedno, i za divno čudo, ipak ih je nekoliko takvih kandelabera na gaz preživjelo.
Jedan od najpoznatijih mostarskih kandelabera bio je sve do izvjesnog vremena postavljen na Rondou. No, umjesto prijašnjeg elegantnog stupa postavljeni su stupovi rasvjete u modernom stilu – šiljaste cijevi koje više sliče na nosače zastava nego na kandelaber.
Jedan kandelaber, koji još prkosi vremenu, nalazi se uz samu mostarsku tepu. Više ne služi nikavoj namjeni no i dalje stoji kao spomenik jednom vremenu, čak je prilikom nedavne modernizacije Tepe dodatno obojen i tako zaštićen.
Odmah s lijeve strane početka Liska ulice, na samom Rondou stoji zaboravljen i zahrđao još jedan preostali kandelaber. Vrh mu je ostao čitav, ali je zato lijepo prošireno postolje nekad zamijenjeno, tako da je sada to običan stup i tek kad čovjek digne glavu ugleda mu starinski vrh.

Fotografije: Franje Josipa ulica (Mostarskog bataljona) 1913. s označenim kandelaberom, detalj - izgled vrha kandelabera i Tepa - kandelaber 2015.
(Tibor/cidom)

08.06.2019.

Svijet i u svijetu svašta – Slike dana


Posjetioci Chimelong Vodenog parka u Guangzhou (Kina), morali su bazen dijeliti sa stotinama žutih plastičnih patkica. Zabava, ili zezancija.

Na jednoj besplatnoj priredbi, čovjek sa slike spušta se sa 2. sprata Eifelovog tornja, preko užeta dugog 115 metara, do Champs de Mars Gartena. Straha od visine i slobodnog letenja, očigledano nema.  A dosta zabave, svakako.

U Lissu, Švajcarska, automobil i motor voze preko kružnog toka koji izgleda kao gramofon sa vinil pločom. Kružni tok je pušten u promet krajem maja.

Da bi se rashladio tokom vrelog dana, dječak na Marina Beach, u Chennaiju, u Indiji, koristi prskalicu za vodu. Za Indiju je normalna stvar da tokom maja temperature dosežu 40 stepeni Celzijusa.

Džokej Romain Derieux nakon pobjede na trci konja Elitloppet u Solvalla, u Strockholmu u Švedskoj. Francuz je pobijedio sa njegovim konjem Dijon u finalu kasačke trke sa prikolicom.

Članovi Udruženja za rimsku kulturu i vojnu istoriju, odjeveni u rimske legionare, izišli su na izbore za Evropski parlament u Nemesvamosu (Mađarska). Tada su birani poslanici za Evropski parlament u 28 zemalja EU.

U Buenos Airesu (Argentina), jedan čovjek oslikan bojom ljudskog tijela, drži tablu sa naptisom „pet miliona radnih mjesta“, a to se odnosi na veliko neformalno tržište rada, koje je nastalo u Argentini, kao posljedica ekonomske krize.
(web)
Smail Špago
(NovaSkoboda.ba)