spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.06.2019.

Torino u bojama ZmajevaReprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Torinu igra utakmicu četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv selekcije Italije, a na susretu na Juventusovom stadionu imat će veliku podršku svojih navijača.
Ulice Torina su još od jutarnjih sati ispunjene navijačima koji defiluju obučeni u dresove reprezentacije sa šalovima i zastavama.
Počelo je i okupljanje na glavnom trgu odakle će se najvatreniji navijači zaputiti prema stadionu, a može se primijetiti da će navijači svih bh. klubova biti ujedinjeni uprkos netrpeljivosti tokom duela u bh. takmičenju između njihovih ekipa.
U Torino su stigli i mladi i stari, kao i kompletne porodice te je atmosfera zaista sjajna, iako je reprezentacija nedavno podbacila u duelu protiv Finske.
Utakmica između Italije i BiH igra se večeras u Torinu od 20:45 sati.

(tekst i fotografije klix.ba)
11.06.2019.

Sa stranice Cidom – Česma koje nemaNajveća džamija Mostara, sagrađena je 1557./58. po projektu turskog arhitekte Kodže Mimara Sinana. Osnivač ove bogomolje je Hadži Mehmed-beg, mnogo poznatiji po nadimku Karađoz – Crnooki. U okviru svoga kompleksa Karađozbegova džamija sadržavala je šadrvan, medresu, biblioteku i javnu kuhinju za siromašne. Već od 1637. g. kod Karađozbegove medrese (danas Karađozbegova ulica) postavljena je česma koja je bila napajana s izvora Djevojačka voda na Carini. Kad se gradio novi vodovod 1885. g. ova česma gubi značaj, pa se godine 1930. kameni nosač česme s postoljem ugrađuje u zapadni zid dvorišta Karađozbegove džamije u Srednjoj ulici kao ukras – bez ikakve stvarne funkcije, gdje i danas stoji.

Fotografije: Karađozbegova džamija - kameni nosač česme u Srednjoj ulici 2014. i šadrvan (fotograf Albert Khan) 19. oktobar 1912.
(Tibor/cidom)

11.06.2019.

Tunelom do retro šarma


Ne, ne radi se o kulisama iz nekog ranijeg filma o James Bondu. Prolaz, koji nadgleda čovjek iz obezbjeđenja, pripada novootvorenom hotelu „TWA“ na aerodromu John F. Kennedy u New Yorku,
Zgrada, koju je dizajnirao finski star arhitekta Eero Saarinen, sa namjenom da u njoj bude sjedište kompanije TWA, otvorena 1962, a zatvorena 2001. godine.
Sada su investitori uložili oko 300 miliona dolara, da zgradu probude iz „stogodišnjeg“ sna. Putnici namjernici mogu uživati u retro šarmu, 512 soba hotela.
Zahvaljujući specijalnim vanjskim staklima, sva buka od aviona ostaje van zgrade.
(stern)
(NovaSloboda.ba)