spagosmail

Dobrodošli na moj blog


16.06.2019.

Sa stranice Cidom – Srpska škola
2017. Maroje

Još krajem 18. st. u Mostaru je postojala srpska škola, vjerovatno malena obična kućica, koja je u dvije učionice primala po 130 učenika. Ovo saznajemo iz narodne predaje jer pouzdanih dokaza o njoj nema. Stoga je na inicijativu članova mostarske srpske opštine, 23. maja 1855. g. započela gradnja temelja za novu školu. Da bi se završila, mostarska srpska općina se morala zadužiti i na kraju je za „sto ćesa” niknula zgrada. Odmah ispod Stare pravoslavne crkve, ispod stoljetnih košćela, 15. aprila 1856. svečano je otvorena škola za srpske đake. Slovila je u ondašnjem Mostaru kao jedna od najljepših građevina, a Srbi su je prozvali „bina”. Bila je to prostrana zgrada na dva kata u kojoj su bile smještene četiri učionice i nekoliko sporednih prostorija.
Škola je počela s radom 25. juna 1856. s oko 150 djece koja je pohađala nastavu podijeljenu u tri „škole” – privatne nauke, od više jezika i ostali predmeti. Nakon izgradnje Nove srpske škole na Glavnoj ulici (danas centar Pavarotti) ova ustanova je prenamijenjena u konvikt za Prosvetine pitomce.
Danas su ostali samo neporušeni zidovi ovoga zdanja.

Fotografije: Brankovac - Srpska škola 1910-ih; 1930-ih i ostaci škole 2014.
(Tibor/cidom)

16.06.2019.

Gužva na vrhu


Prethodnih dana je na vrhu Mount Everesta bila gužva kao na najopterećenijem njemačkom autobahnu: Trajni zastoji i gužva u saobraćaju.
Penjači su trebali i do tri sata vremena, kako bi savladali zadnju dionicu do samoga vrha.
Gužva na usponu na najviši vrh na svijetu, sa 8848 metara visine, svake godine postaje sve veća, a ponude sve jeftinije, materijal za opremu sve bolji, tako da je za uspon na sami vrh potrebno samo dobro vrijeme, naravno uz prethodno dobro stečenu kondiciju. Stoga je broj zainteresovanih svake godine sve veći. Bez obzira na moderniju opremu, osvajači vrha često završe u bolnici zbog promrzlih ekstremiteta.
Prije godinu dana, na vrh su se popele 802 osobe, pri čemu je umrlo ukupno 5 osoba.
Ove sezone će ih sigurno biti puno više nego lani, a  jedan crni pokazatelj već ukazuje na to.
Do sada je pri usponu već umrlo 11 osoba. A koliko umrli prilikom uspona djeluju na penjače, najbolje pokazuje jedna od slika u prilogu, gdje se samo koji metar ispod staze vidi umrli penjač, ali karavan ide dalje, bez zastoja.
(stern)
(NovaSloboda.ba)