spagosmail

Dobrodošli na moj blog


03.08.2019.

Sa stranice Cidom: Priječka čaršija i piljara na strateškoj poziciji


Na pisanje ovog teksta me je ponukala razglednica iz 1902. godine s motivom Priječke čaršije u Mostaru, a čiju poziciju nije bilo jednostavno odrediti. Tek nakon duge diskusije uspjeli smo odrediti točno mjesto, a naknadno povezali s bezbrojnim fotografijama ovog istog mjesta.
Priječka čaršija je oduvijek bila glavna tržnica za snabdijevanje voćem, povrćem, mesom i kolonijalnom robom. Za razliku od Potkujundžiluka u kojem su se nalazile magaze svih mogućih obrta, tamo „prijeko“ mosta smjestila se ponuda prehrambene robe. Zna se da su do 1878. g. sve mostarske mesnice bile smještene u Priječkoj čaršiji, točnije na prostoru oko Tabhane. Mjesto je bilo pogodno zbog protjecanja Radobolje, tako da se mogla održavati kakva-takva higijena. Uz to su mesari kože zaklanih životinja mogli prodavati u pogone za štavljenje kože – Tabhanu. Nakon dolaska Austrougarske ulica dobiva ime Vakufska.
Starih slika Priječke čaršije ima u obilju, no pozornost pažljivog promatrača privući će jedan objekt koji se veoma često pojavljuje na fotografijama-razglednicama s kraja 19. i početka 20. stoljeća. To je objekt smješten u samostojećoj kući, odmah na izlasku s Jusovine na Priječku čaršiju.
U prizemlju te kuće s tri prozora na gornjem katu i drvenim stepeništem koje vodi na isti taj kat, je postojala piljara, odnosno štand s voćem i povrćem. Prema postojećim fotografijama piljara je bila iznimno dobro snabdjevena svježom robom, tako na pojedinim fotografijama razaznajemo kupus, lubenice, krompir, jabuke... Očigledno je da je i lokacija piljare vrlo brižljivo odabrana na najfrekventnijem mjestu, jer svi koji su prelazili Stari most s lijeve na desnu obalu Neretve, kao i oni koji su izlazili Jusovinom, morali su proći pored tog prodajnog mjesta. Na slikama uočavamo da je svježina voća i povrća bila štićena od mostarske žege tendom od obične cerade, kao i kantom polivačom kojom se kontinuirano prskalo voće i povrće, što je uočljivo na zadnjoj slici. Ispred prodajnog mjesta, duboko zahvaćajući samu ulicu, smješteni su brojni sepeti, drveni sanduci i pletene korpe s robom. Pažljiv i „xafsinški“ izobražen vlasnik je mislio na sve, tako na drugoj fotografiji vidimo metle obješene s obje strane tende, iz čega zaključujemo da je vlasnik i njih odlučio uvrstiti u prodajni asortiman – očito je da je postojala potražnja za tim artiklom. Na sljedećoj su obješene korpe od pletenog pruća – i one su se izgleda jedno vrijeme uspješno prodavale. Ispred na ulici je vladala svakodnevna užurbanost kupaca, znatiželjnika, konja i magaraca.
Tibor Vrančić
03.08.2019.

Poput magnetaAko tražite negativnosti, naći ćete ih.
Ako tražite pozitivnosti, naći ćete ih takođe.
Izbor je uvijek vaš.
Mada ljude generalno, više privlači negativno,
poput magneta.

(MiroPandur/facebook/20190731)
03.08.2019.

Mješavina zvukova


Na Champs – Elysees u Parizu se mješaju zvukovi truba i mlaznih lovaca. Kao i svake godine, i ove godine je 14. jula Francuska obilježila godišnjicu pada Bastille, vojnom paradom. Parada je dio sampouzdanja Grande Nation. Slika snage i ponosa. Znak ponosa i hrabrosti.
Ali, ovog puta je nešto bilo malo drugačije. Jedan novi zvuk, koji se mješao sa ostalim zvukovima Velika buka turbina je bila sve bliža, a sa njom i čovjek koji je letio na Hoverboardu preko parade. U jednoj ruci je držao komandu kontrole leta, a u drugoj jurišnu pušku. Kasnije je nadletio počasnu tribinu sa francuskim prdsjednikom Emanuel Macronom, odlazećim predsjednikom EU Komisije Jean Claud Junckerom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Lebdio je iznad i lagano se spustio na zemlju.
Čovjek se zove Franky Zapata, francuski je pronalazač, ekstremni sportista, i nikakav High-Tech exstremist. On je dio parade. Njegovo oružje je prazno. „Flyboard Air“ je njegov pronalazak, i pilotu omogućava let brzinom do 140 kilmetara na sat.
Vojska već ima interesovanja za ovaj borbeni dron sa jednim čovjekom.
Problem: Franky Zapata je zasad jedini čovjek koji može kontrolirati ovaj Hoverboard.
(focus)
(NovaSloboda.ba)