spagosmail

Dobrodošli na moj blog


08.08.2019.

Sa stranice Cidom: Pauza na igranci
Ovoga se može sjetiti samo onaj, ko je u nekadašnja vremena srijedom, subotom i nedeljom išao na igranke u Abrašević.
U Abraševiću igranka, a bife kod Pave, pun ko šibica za vrijeme pauze. Muzika je onoga vremena nakon sahatak, dva svirke pravila pauzu, u kojoj su djevojke išle do toaleta da poprave frizuru, šminku, a momci u bife do Pave, da s noga popiju jednu. Piva se hladila u velikoj bačvi vode. Kako su boce bile namočene u vodi, popadale su sve etikete. A Sarajevsko, Nikšićko, Skol postadoše sve iste boce. Kako ko ulazi Pavo pita koju ćeš pivu, ovaj odgovara Skol, a Pavo lovi naljepnicu i stavlja na mokru bocu. Evo ti je veli. I tako redom. Nikome nije smetalo. Pavo i Marica legende!
I još jedan biser od Pave: Za šankom, za vrijeme pauze na igranki, naručio momak lozu. Pavo ga odmjeri od glave do pete, daje mu lozu, u onoj maloj čaši od 0,5, a momak pita:
- Može li voda uz lozu?
- Sve ti je tu, kaže Pavo i još jednom ga odmjeri.
Još jedan komentar od SemK:
Radničko kulturno-umjetničko društvo (RKUD) Abrašević je po mnogo čemu predstavljao specijalno mjesto za mnoge Mostarce u to doba. Igranke su bile mjesto masovnijeg okupljanja, ali u Abraševiću je bilo svega od folklora, učenja sviranja na raznim instrumentima pa do teatra. Smajo ovdje pomenu moje nekadašnje komšije iz ulice Mladena Balorde. Maca (ovaj nadimak se izgovara kratko) i Pavo su stanovali odmah na početku ulice preko puta nekadasnjeg RIZ-a. Ja sam se družio sa njihovim sinom Ćirom. Kad smo se Mirjana i ja kao studenti zabavljali, često smo svraćali u ljetno doba u baštu Abraševića. Najčešće smo poručivali izvanrednu Macinu džigaricu. Kad bi Pavo došao do našeg stola samo bi u bradu promrsio: „Ti si komšija Macina simpatija, pa će ona doći da te posluži”. Onda bi Maca došla iz kuhinje i rekla: „Malo sačekajte dok se još tava bolje ugrije. Ove prve porcije džigarice dajemo ovima što ne dolaze često”. Bašta je često bila puna, a opet su se skoro svi u njoj poznavali.
Evo sve to dodajemo, da se ne bi zaboravilo.

Priredio: Smail Špago

08.08.2019.

Šta kaže Google Earth – Novo u Mostaru?
Google Earth je poslije više godina obnovio svoje satelitske snimke, tako da je interesantno vidjeti šta je to novo u Mostaru.
Vidimo da je najmlađi dio (markirano žuto), istočno od magistrale, postao po veličini i obliku isti kao najstariji dio grada (zeleno) na potezu od Starog do Carinskog mosta.
Na drugoj slici vidimo kako je saobraćajno riješen nedostatak para za asvaltiranje obe trake pristupnog puta na novi most, a tu je i pasarela.
Na trećoj slici su pristupni putevi i mjesta montiranja budućih 15-tak vjetrenjača u Podveležju.
(Ahmet Kurt/facebook/20190808)

08.08.2019.

Cjelovita umjetnost


Tema umjetnika je priroda, a njegovi materijali i metode su pretežno vještački i moderni.
Olafur Eliasson, čarobnjak visoke tehnologije i umjetnik instalacije, koji je odrastao na Islandu, živi u Danskoj, a svoju Tvornicu umjetnosti vodi u Berlinu, sa svoje 52 godine, već je počastvovan retrospektivom.
Tate Modern u Londonu slavi zvijezdu muzeja i sajmova velikim showom „In Real Life“, U stvarnom životu, koje će biti otvorena do 5. januara slijedeće godine. Tu se može vidjeti 40 radova iz 30-godišnjeg stvaralaštva Eliassona.
Prije šesnaest godina njegova solarna instalacija „The Weather Project“, Vremenski projekt, očarala je više od dva miliona posjetilaca.
Na slici, jedna posjetiteljka izložbe, u interakciji sa djelom umjetnika pod nazivom „Stardust Particle“, Čestice zvijezde, iz 2014. godine.
(focus)
(NovaSloboda.ba)