spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.08.2019.

Sa stranice Cidom: Bunker - stanPored austrougarskih bunkera - fortica, na brdima oko Mostara, još i danas postoje dva bunkera unutar samoga grada. Preko puta ulaza u Sjeverni logor (danas Univerzitet) nalazi se betonska građevina s teškim metalnim vratima. To je vojni objekt, bunker, koji je kasnije prenamijenjen u skladište municije – barutanu. Gradila ga je austrougarska vojska 1915. g. Danas nije u upotrebi i ne zna se šta se nalazi iza uvijek zaključanih metalnih vrata.
Na Rudniku se nalazi jedno malo zdanje – bunker, koji je jedan od još četiri postojeća i koji je sačuvan. Ožbukan je s vanjske strane kako bi ga se sačuvalo od rušenja i daljeg propadanja. Gradili su ga Talijani 1941. g., a služio im je kao puškarnica, ali danas služi kao ostava za alat i ambalažu. Na njemu su postavljena vrata i ukrašen je cvijećem. Barem će se sačuvati od devastacije.
Vjerovatno postoji još pokoji bunker za koji ne znam, ali to prepuštam mlađim istraživačima da ih otkriju.
Tibor Vrančić
12.08.2019.

Kad navale skakavci


Stanovnici Jemena se u prosjeku svakih šest godina imaju problema sa najezdom skakavaca. Slično je i ovih dana bilo u glavnom gradu Sanaa. Obilne kiše pogoduju razvoju ovih štetočina, a rat, koji traje već pune četiri godine onemogućuje borbu protiv ovih užasnih i nepodnošljivih štetočina. Čak 80 posto žetve je uništeno, a veliki dio stanovništva gladuje.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)
12.08.2019.

Klackalica na granici


Američko-meksička granica nije mjesto koje nudi dobrodošlicu. Zapravo granične patrole stalno idu gore-dole.
Na slici vidimo civile kako se ljuljaju na klackalici.
Oni su se usudili da dođu do ograde na granici, koja svake godine postaje smrtonosna prepreka za stotine ilegalnih imigranata, i to mjesto su pretvorili u tačku kontakata.
U Sunland parku u Novom Meksiku američki profesor arhitekture Ronald Reral i njegova koleginica Virginia San Fratello, izradili su roza klackalice. One su postavljene između čeličnih nosača granice i nakratko povezali djecu i odrasle iz dvije susjedne države.
Na svom video kanalu www.instagram.com/rreal Real ovu akciju opisuje riječima, „Ono što se radi sa jedne strane može imati posljedice na drugoj strani“.
Dvije fotografije su snimljene sa obje strane granice, i onda satavljene u jednu. Prije samo koju sedmicu, američki Vrhovni sud je Trumpovoj administraciji odobrio 2,5 milijardi dolara za izgradnju graničnog zida. Gradnjom su obuhvaćene savezne države Arizona, Kalifornija i New Mexico.
(focus)
(NovaSloboda.ba)