spagosmail

Dobrodošli na moj blog


13.08.2019.

Sa stranice Cidom: Ćelovina
Prvobitno izgrađene kule na suprotnim obalama Neretve koje povezuju Stari most, nisu izgledale kako ih danas vidimo. One su dograđivane i prepravljane, posebice ona na desnoj obali. Ona na lijevoj obali je od nastanka služila kao barutana, pa tako na njoj nema nikakvih otvora ni puškarnica, a kameni zidovi su joj debeli tri metra. Iako je uobičajeni naziv ove kule Tara, niti su ona, a ni ona na drugoj obali, Halebinka ili Ćelovina, tako bile nazivane u starini. Kapetan Halebija, koji je živio krajem 17. stoljeća, nije bio ni na kakav način povezan s kulom, nikada je nije popravljao ni dograđivao, pa se ne zna odakle kulu povezuju s njime. Isto tako, bosanski namjesnik Ćelić iz 1717. g. nije ni u kakvom odnosu s kulom i stoga ova kula nije dobila po njemu ime Ćelovina. Inače je oduvijek služila kao tamnica za najteže zločince.
Pa otkud onda kuli na desnoj obali Neretve naziv Ćelovina? Ćelovinom su je počeli nazivati tek nakon dolaska Austrougarske, a ime je povezano s braćom Đorđem i Ristom Čelić, mostarskim zidarima, koji su imali kuću u Suhodolini preko puta Konaka. Naime, dolaskom austrougarskih vlasti u Konak, oni prostorije za zatvorenike koriste u neke druge svrhe, a civilni zatvor smještaju u kuću Čelića preko puta. U neuvjetnim prostorijama ove kuće-zatvora, nije bilo ni dovoljno prostora, ni mogućnosti provjetravanja, pa ni pogodnog mjesta za obavljanje osnovne nužde zatvorenika, koja se vršila u kacu u samoj ćeliji, tako da se po zlu glasu pročulo robijanje u kući Čelića. Otud zatvor dobi ime Ćelovina, a kasnije ćelovina postade sinonim za novootvoreni zatvor u Šantićevoj ulici, pa i za svaki drugi zatvor.
Tibor Vrančić

13.08.2019.

Na plus 42

Neki kažu da su juče, 12. augusta 2019. godine, u Mostaru termometri zakucavali na plus 50, na suncu. U hladu je mjereno 42 stepena, a uveče u 20 sati, čak 34.
Valjda su termometri za široku upotrebu tako napravljeni da ne mogu mjeriti više od 50 stepeni. Možda s razlogom, a možda je ovo ideja za proizvođače termometara za neka buduća vremena, jer kako je krenulo zadnjih godina, uz sve očiglednije klimatske promjene, temperatura će bivati sve viša i viša.
U Mostaru na ulicama nigdje nikoga. Opet su neki zapisali da se većina sakrila u zatvorene prostore, uključila klima uređaje, a ključ jednostavno progutali, kako nekome ne bi palo na pamet da  vrata otvori. Lani u ovo vrijeme su pričalo kako mnogi vrata od kuće otvaraju mašama, a zabilježeno je da je na ovakvoj temperaturi neko tražio vruć burek za ponijeti, i kad je pitao buregdžiji, je burek vruć, ovaj mu je odgovorio: Biće vruć, dok dođeš do kuće. (Ko da je ovom buregdžiji nešto u rodu bio Mujo trovač)
Jedan originalni se juče pojavio istovremeno na twitteru, facebooku, instagramu i ko zna gdje sve još, a ne zna se, i nije ni bitno, gdje je prije objavljen, a gdje kopiran. Na fotografiji stoji da je autor Nermin Tulić, naša legenda i glumac iz Sarajeva.
Uglavnom, nečija majka je izišla na avliju da prostre veš na štrik, a sestra išla odmah iza nje i kupila ga sa štrika. Bio je u sekundi  osušen na ovoj temperaturi!
Nek ostane zabilježeno.
Na slikama se vidi da u gradu nema nigdje nikoga, ali također, i da se kroz Stari grad nije moglo maknuti od turista. Mostarci u hlad, a turisti na sunce.

Nermin Tulić

plus 42

rano jutro, nigdje nikoga

podne, nigdje nikoga

hlanda voida sa šadrvana, na plus 40

turisti u Starom gradu, na plus 50 na suncu

(fotografije: facebook, društvene mreže, portali)

(spagos)
13.08.2019.

Bogata berba


Ljeto se lagano bliži svom kraju, a izbor hrane za insekte je sve manji, cvijeće i druge biljake sve manje cvijetaju u ovom periodu.
Pčela na slici u prilogu imala je veliku sreću. U vrtu u Ludwigsburgu (Njemačka) bila je u potrazi za hranom - i našla je. Cvijet joj je ponudio čak više polena nego što je mogla ponijeti. Pitomi šljez i hibiskus pripadaju porodici biljaka, koje su porijeklom iz Azije. Oni imaju kasniji period cvjetanja, između jula i septembra, i važan su izvor polena i nektara ne samo za pčele, već i za bumbare
(stern)
(NovaSloboda.ba)