spagosmail

Dobrodošli na moj blog


01.09.2019.

Taj čudesni svijet – Slike dana


Balon sa likom Darth Vader čeka na podizanje na imanju Ashton Court na prvom masovnom letu balona na Mešunarodnom festivalu balona.U Kini se djeca takmiče u jedenju lubenice, kako bi obilježili nadolazeći „Liqui“, što doslovno znači, prvi dan jeseni, a ove godine to se desilo 8. augusta.Trogodišnja Freya Smith pokazuje put lutki dinosaurusu u Edinburghu u Škotskoj. Dinosaurus ima svoj nastup u programu jedne australijske teatarske kompanije.Mlade tuljane sa imenima Lotte, Mucki i Finchen, saradnici stanice za morske pse Norddeich, donijeli su i pletenim korpama na pijesak na ostrvu Juist, kako bi osjetili miris prirode.Policajac na pauzi. Sjedeći na stolici na licu mjesta, policajac posmatra studente u Tegucialpi, nakon nereda, u kojima su tražili smjenu predsjednika Hondurasa Juana Orlanda Hernandeza.Otac familije, njegova supruga i četvero djece, voze se na motoru kroz uličnu pijacu u sjeveroistočnom multietničkom gradu Qamishli, na sjevero istoku Sirije, na granici sa Turskom.Dječak prekriven blatom, od glave do pete, igra se u blatu ispred „Grand Pier“, Velikog mola, zabavnoj luci u Bristol kanalu, oko 30 klometara jugozapadno od grada Bristol u Engleskoj. Područje izloženo jakoj promjeni plime i osjeke turisti koriste za igre u plićaku. Nakon svega slijedi tuširanje na obali.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

01.09.2019.

Velež ponovo razočarao – Poraz od Radnika

Velež – Radnik 0:1 (0:0)

Stadion Rođeni.

Sudija: Mirza Demir (Kakanj)

Žuti kartoni: Vasić, Radović (R)

Strijelci: 0:1 Maksimović (68′)

Velež: Bobić, Dario, Zvonić, Manev, Urdinov, Zeljković, Čivić, Ćosić (od 70′ Osmić), Kalezić (od 46′ Behram), Brandao, Fajić (Samardžić od 46′).

Radnik: Bilobrk, Radović, Simonović, Mekić, Vasić, Bradonjić, Popara, Peco, Maksimović, Đurić, Šubert.

Velež je na svom terenu navijačima danas priredio još jedno gorko razočarenje i sebe doveo već sada u nezgodnu situaciju da mora brinuti za opstanak u društvu najboljih. Radnik sasvim zasluženo nosi tri boda, a Rođeni će pauzu u prvenstvu morati iskoristiti da vide gdje su griješili.
Početak utakmice u Mostaru protekao je u ispitivanju snaga, bez ijedne prilike .
Tek u 8. minuti, prva opasnost pred golom gostiju, ali je Bilobrk pravovremeno intervenisao.
Najozbiljniju priliku ovom dijelu utakmici imao je Vasić u 15. minuti, ali je njegov šut golman Bobić krajnjim naporom uspio da odbrani.
U 23. minuti, utakmica je nakratko prekinita, jer se ukazivala pomoć povrijeđenom Đuriću.
Bivši Veležov igrač Peco umalo u 34. minuti nije dobeo goste u vođstvo, ali je Bobić bio na visini zadatka.
Fajić je u 37. i 38. minuti bio u prilici, ali je oba puta bio neprecizan.
Adnan Bobić ponovo je sjajno intervenisao u 41. minuti, kada je odbranio odličan udarac Maksimovića sa desetak metara.
I u 45. minuti, na sceni su ponovo Maksimović i Bobić, ali je golman domaćih i ovog puta izašao kao pobjednik.
Na poluvrijeme se otišlo bez golova, iako je Radnik bio bliži vođstvu.
Odman na početku drugog nastavku, Dudić je, umjesto Fajića i Kalezića, u igru uveo Behrama i Samardžića.
U 48. minuti Brandao je šutirao, ali je Bilobrk ponovo bio nesavladiv.
Domaći igrači sve više ataktuju na gol gostiju i nova oprilika za postizanje gola ukazala se u 60. minuti, ali je Bilobrk uspio da odbrani šut Behrama.
U 68. minuti, hladan tuš za domaće navijače. Brzi kontranapad gostiju, efektnim udarcem Maksimović je krunisao golom – 0:1.
Mogli su gosti u 73. minuti povećati vođstvo, kada je Mekić šutirao sa desetak metara, a Bobić bio na mjestu i odbranio.
Deset minuta prije kraja regularnog toka utakmice, Radnik je stvorio dvije povoljne prilike, ali su Vasić i Mekić zamalo bili neprecizni.
Velež je u finišu pokuašo da makar dođe do boda, al je odbrana gostiju upjela da na vrijeme otkloni opasnost od svog gola.
(NovaSloboda.ba)