spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.09.2019.

Iz stare štampe: Rasprava Pitner-Karabeg – Musavat br. 3. iz 1908. g.


U časopisu Musavat, broj 3 iz 1908. godine objavljen je slijedeći tekst:
Jeli istina? Po čaršiji se govori da je naš okružnik g. Pitner rekao na sred nove ćuprije i u sred bijela dana g. Ahmet eff. Karabegu: „ne brbljaj”, našto je Karabeg odgovorio: „Bogami ne brbljaj ti gospodine.” Što se tiče g. Pitnera nije nam daleko od pameti, jer je jednom prilikom i Mujagu Komadinu počastio istim izrazima, ali ne vjerujemo za Karabega da mu je odgovorio, jer mu ni Komadina nije ništa rekao nego ušutio. U ostalom, je li ovo istina ili je čarši-laf doznaćemo ubrzo, jer ako ne bude istina dobićemo ispravak, a ako ga ne dobijemo onda biva da je istina”.

Fotografija: Zgrada okružnog suda i zatvor 1900-tih.

Priredili: Tibor Vrančić/Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

04.09.2019.

Umjetnost u pustinjiGigantski polukrug, čija forma gledana odozgo podsjeća na arhaičnu ljepotu Land Arta, predstavlja Black Rock City na satelitskim snimcima.
To je mjesto na kome se slavi alternativni i muzički festival „Burning Man“.
Svake godine u pustinji Nevade nastaje jedan čitavi grad od prikolica, kabina, šatora, uključujući čak i bolnicu. Nakon završetka festivala, na Labor Day, Dan rada, početkom septembra, učesnici rastave sve i ukljanjaju sve tragove ponekad i pretjerane mega zabave. Također i svaka trunka otpada u potpunosti nestane.
Ovo je izazov, jer spektakl Hippie tradicije privlači sve više znatiželjnih ljudi, uprkos visokim cijenama ulaznica (425 dolara po osobi).
Ove godine sakupilo se preko 70 hiljada učesnika. Osmog dana učesnici budu svjedoci paljenja predimenzionalne drvene figure, „Burning Man“, Čovjeka koji gori.
Od kako je aktivista i umjetnik Larry Harvey izmislio ovaj festival 1986. godine, kada je prvi put izveen na plaži u San Francisku, postao je uzor za druga velika događanja.
Uz sve to i posjetioci svojim vlastitim umjestničkim djelima i originalnim akcijama, obogaćuju ovaj veliki događaj u pustinji.
(focus)
(NovaSloboda.ba)