spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.09.2019.

Mjesto nevjerovatnih momaka


"Vjerujte nam kad kažemo da ovo mjesto treba staviti na vašu listu prvih 20 mjesta koje ćete vidjeti prije nego što umrete.. Mostar, u Bosni i Hercegovini MORA SE posjetiti na vašoj sljedećoj turneji po istočnoj Europi. Nažalost, ovdje smo se našli samo jedan cijeli dan i imali smo propusta na putu pokušaja "plovidbe" ovom čarobnom zemljom, međutim, to bi vrijedilo čak i da smo imali samo sat vremena u Mostaru. Ozbiljno, ovo je mjesto nevjerovatnih momaka".
"Croyez-nous quand nous disons que cet endroit devrait figurer sur votre liste des 20 meilleurs endroits que vous verrez avant de mourir. Mostar, en Bosnie-Herzégovine, DOIT être visité lors de votre prochaine tournée en Europe de l'Est. Malheureusement, nous n'en avons trouvé qu'un ici. toute la journée et nous avons eu quelques problèmes sur le chemin pour essayer de "naviguer" sur cette terre magique, cependant, cela en vaudrait la peine, même si nous n'avions qu'une heure à Mostar. Sérieusement, c'est un endroit rempli de gars incroyables. "
(tekst i foto: Dunja Vele/facebook)
05.09.2019.

Čestitke Zdenku Boškoviću i CIDOM-uDanas je u posjeti Centru za mir bio naš prijatelj i ovogodišnji Mimar mira Zdenko Bošković.
Zdenko je danas preuzeo našu povelju jer nije bio u mogućnosti prisustvovati manifestaciji Centra za mir .
Tibor Vrančić, Zdenko Bošković, Smail Špago i posthumno Ismail Braco Čampara dobitnici su naše nagrade kao organizatori i nosici projekta Centra za dokumentaciju i informaciju Mostar (CIDOM) u kojem su pokazali ogroman entuzijazam i ljubav prema svom gradu.

(Centar za mir i multietničku saradnju Mostar/facebook)
Tibor Vrancic, Smail Spago, Zdenko Boskovic i Ismail-Braco Campara pripadaju generaciji cestitih i predanih Mostaraca ciji je pojedinacni i zajednicki entuzijazam na sakupljanju fotografija, dokumenata i autenticnih avjedocenja o proslosti Mostara, rijetko vidjen. Upravo zbog toga raduje me da sam bio dio tima Centra za mir koji je, na celu sa Safetom Orucevicem, odlucio da ih promovira kao nase Mimare mira. Cestitke jos jednom svima a posebno Zdenku koji nije mogao biti sa nama 23.jula 2019.godine. Zivjeli, cuvajno nas Mostar i brinimo o njemu...
(Alija Behram/Centar za mir)

(spagos)
05.09.2019.

„Najbrža žena na četiri točka na svijetu“ poginula kod pokušaja obaranja rekorda
Televizijska voditeljka i „najbrža žena na svijetu“, Amerikanka Jessi Combs (36) poginula je u nesreći u pustinji Alvord u američkoj saveznoj državi Oregon dok je pokušala oboriti vlastiti rekord.
Combs je u oktobru 2013. postala najbrža žena na četiri točka u svijetu postigavši brzinu od 631 km/h vozeći automobil na mlazni pogon North American Eagle (NAE) Supersonic Speed Challenger. To je bilo vozilo koja je sastavljeno od ostataka mlaznog aviona F -104 Lockheed Startfightera.
Detalji nesreće nisu poznati. Međutim, prema pisanju američkih medija Amerikanka je nastradala pokušavajući oboriti dosadašnji rekord.
“Njezin san je bio postati najbrža žena na Zemlji. Bila je jedan od rijetkih sanjara, koja je imala hrabrosti da svoje snove pretvori u stvarnost i ostavila je ovu zemlju vozeći se brže od bilo koje druge žene u istoriji”, objavila je njezina porodica.
Jessi Combs je sarađivala u brojnim emisijama, a imala je i nekoliko svojih televizijskih emisija.
(news)
(NovaSloboda.ba)