spagosmail

Dobrodošli na moj blog


07.09.2019.

Triatlon kup „Kulin ban“ na Boračkom jezeru od 6. do 8. septembra


Triatlon kup na Boračkom jezeru okupio takmičare iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Međunarodni triatlon kup “Kulin ban”, koji se ovog vikenda održava na Boračkom jezeru, u organizaciji Triatlon asocijacije u BiH, okupio je 45 takmičara iz BiH, Hrvatske i Srbije.
Organizatori navode kako se s nestrpljenjem očekuje glavna trka u disciplini sprint triatlon, koja će se održati u nedelju u 15 sati.
Sprint triatlon je sport koji se sastoji od tri discipline – plivanje 750 metara, vožnja bicikla 20 kilometara i trčanje pet kilometara.
“Kao jedan od najmlađih olimpijskih sportova, triatlon ima tendenciju rasta popularnosti u svijetu i sve veći broj pristalica i članova Triatlon asocijacije i klubova po cijeloj BiH. Triatlon je sport za ljude svih dobnih grupa, svih razina sportske pripremljenosti, ne poznaje spolne granice i uključuje ljude iz svih razina društva”, kazao je ranije Elmir Hadžialić, predsjednik Triatlon asocijacije u BiH, punopravne članice Olimpijskog komiteta BiH, Svjetske triatlon asocijacije i Evropske triatlon unije.
(Fena)
(NovaSloboda.ba)
07.09.2019.

“Hoćemo čistiji Mostar”


Ovome detalju nanažalost nije posvećena ni trunka pažnje u medijima, osim onoga što smo vidjeli u direktnom televizijskom prenosu sa skokova sa Starog mosta, Red Bull Cliff Diving, održanih 24. augusta 2019. godine.

„Did you know over 1 trillion cigarette butts are dropped on the ground every year?! The filters are actually made from plastic meaning they will last forever. Here in Mostar, next to the famous Stari Most bridge it appears fairly clean but when you looked closer you can see thousands of butts dropped on the ground. I made it my mission to collect as many as possible today during our clean up and this was just what I collected in about 20 minutes! #cleancliffsproject
(ellie smart/ https://www.picimon.com/)

„Jeste li znali da svake godine preko 1 bilijuna cigareta padne na zemlju ?!
Filteri su zapravo napravljeni od plastike što znači da će trajati zauvijek.
Ovdje u Mostaru, pored čuvenog Starog mosta djeluje prilično čisto, ali kad pogledate bliže, možete vidjeti hiljade opušaka na zemlji. Ostvarila sam svoju misiju da sakupim što više danas tokom našeg čišćenja obale i to je ovo što sam sakupila za oko 20 minuta!“
ELLIE SMART Američka RedBull skakačica

Znam da ovo nije za Cidom-ali ipak koristim ovu stranicu za apel “Hoćemo čistiji Mostar”
(Aid Čizmić/cidom/facebook)

Jeste Aide, za Cidoma je, i za još mnogo drugih, zvaničnijih mjesta. Naša nekultura, ili kako je napisano u jednom komentaru ispod tvog priloga na facebooku: „Samo savjesni pojedinci bacaju otpad u Neretvu, ovi ostali u pijesak!“
(spagos)

07.09.2019.

Sokolari i njihove pernate munje


Sokolarstvo je način lova pomoću posebno uvježbanih ptica grabljivica poput sokola, jastreba ili orlova. Koristi se za lov zečeva i ptica. Obično se provodi na prostorima velikih seoba ptica, a njime se bave ljudi svih godišta, spola, amaterski ili profesionalno. Osoba koji se bavi sokolarstvom naziva se sokolar. Nije poznato gdje je sokolarstvo nastalo, ali se pretpostavlja da je to bilo negdje u stepama južne Azije U Evropi je sokolarstvo stoljećima bilo privilegija plemstva.
Sokolovi Falco pripadaju rodu sokolova, podvrsti Falcones iz reda sokolovki (Falconiformes) koja broji 37 vrsta, široko rasprostranjenih u Europi, Aziji, Africi, Okeaniji i Sjevernoj Americi.
Imaju izuzetno oštar vid, koja je 2,6 puta bolji od čovjekovog vida.
Sokolarstvo se prenosi sa koljena na koljeno kao porodična baština, kao u Mongoliji, Maroku, Kataru, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje očevi vode djecu u pustinju kako bi izgradili povjerenje putem treninga, ali i kao obuka u posebnim klubovima.
Ova djelatnost je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine 2010. godine kao zajednička nematerijalna baština više zemalja, u koje ulaze Ujedinjeni Arapski Emirati, Belgija, Češka, Francuska, Južna Koreja, Mongolija, Maroko, Katar, Saudijska Arabija, Španijaa i Sirija, a od 2012. su im se pridružile Austrija i Mađarska.

Svjetska nematerijalna baština, statusni simbol, veliki posao: Sve to je sokolarstvo na Arapskom poluostrvu. Fotografu Brentu Stirtonu je pošlo za rukom da vidi i fotografiše složeni uzgoj sokolova, u posjedu vladara Dubaija.
Rashid Al Maktum, mladi sokolar iz dinastije, bio je vrlo zadovoljan kada je njegov soko uhvatio jednu pticu. Prilikom obuke u pustinji njegova žrtva je uz to trebala i preživjeti. Kako je tamo gdje novac ne igra veliku ulogu? Zašto u tim uslovima i sokolovi ne bi uživali u luksuznim letovima? Plemeniti putnici se upravo nalaze na letu ka Uzbekistanu, gdje će učestvovati u lovu. Čuvari su im stavili kapuljače na glave, kako bi izbjegli stres tokom leta.
O zdravlju ovih dragocjenih životinja vodi se maksimalna briga. Za njih su zaduženi posebni veterinari, koji rade u sklopu jedne Bolnice za sokolove, koja je privatna ustanova prestolonasljednika, za njegove ljubimce. Za sokolove se posebno uzgajaju velike droplje, koje su omiljeni plijen arapskih sokolova.
Sokolarstvo je velika strast, raširena širom svijeta, ali i veliki ponos.
U srednjoj Mongoliji sokolari su podigli oko 5 hiljada gnijezda, u kojima se gnijezde njihova vrsta Stepskih sokolova.
U Škotskoj se uzgoju sokolova također polaže velika pažnja, a tamo se sokolovi podižu, od onih tek izleglih, pa sve dok ne budu sposobni da sami lete nebu pod oblake i prepoznaju svoj plijen.
Nazad u Dubai. Šeik Butti svoje sokolove drži u jednom ogromnnom kafezu. Sokolovi su sposobni da dostižu brzinu od 380 km/h, najčešće se na trening izvode u ranu zoru. Puštaju se, da se podignu visoko, a onda u punom letu treba da uhvate plijen, krilo od prepelice, koje Butti al Maktum vrti oko glave, pričvršćeno na jednoj sajli.
(stern)
(NovaSloboda.ba)