spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.10.2019.

150 godina dopisne karte

1895.
Kako se vojnik raduje dopisnoj karti! 1906.

1914.

Pozdrav iz Mostara

dopisnica, Jugoslavija

razglednica, 1970-tih

Kada ste zadnji put poslali ili primili razglednicu?

Dopisnica je otvorena pošiljka, u pravilu izrađena od tvrdog papira, sa unaprijed otisnutom poštarinom i oznakom "carte postale". Dopisnice se šalju otvorene tj. bez omotnice. Dopisnicama se smatraju i sve vrste razglednica, koje odgovaraju dimenzijama predviđenim za dopisnice, a izdate su od strane pošte.

Austro-Ugarska pošta je 1. oktobra 1869. godine u poštanski promet uvela “Correspondenz-Karte”, dopisnu kartu.
Ona je u prvo vrijeme važila kao nepristojna stvar, jer se čitanje tuđe otvorene pošte smatralo neukusnim.

Razvoj i značaj dopisne karte:
- 1870. pojavila se prva dopisna karta i u Njemačkoj.
- 1871. je od dopisne karte nastala prva razglednica, sa slikama
- 1895. dopisne karte postaju šarene, i stvari za sakupljanje i kolekcije. Novi motivi su bili umjetnost, ljubav, erotika, sela i gradovi.
- 1914 – 1918.: U Prvom svjetskom ratu samo njemački vojnici poslali su 10 milijardi dopisnih karata iz različitih dijelova svijeta.
Od 1990. šalje se sve manje dopisnih karata. Na primjer: 1998. godine je u Njemčkoj poslato oko 400 miliona dopisnih karata, da bi taj broj u 2017. godini pao na još uvijek visokih 195 miliona komada

Proučavanjem i sakupljanjem razglednica bavi se deltiologija koja je treći hobi po kolekcionarstvu nakon numizmatike i filatelije.
Razglednicu je potrebno kupiti, ispisati tekst, upisati adresu željenog primaoca te zalijepiti markicu i poslati je, odnosno ubaciti u poštansko sanduče.
Bez obzira na svijet mobitela, interneta, društvenih mreža, te s tim pov ezano, primanja i slanja informacija u djeliću sekunde, ovaj mali proces još uvijek traje i nije iščeznuo. Razglednica je puno više od komada kartona. Ona se piše rukom i srcem, kratko napisana srdačna poruka s putovanja, podijeljena uspomena, a pisanje kao i dobivanje razglednice na kućnu adresu ima poseban čar.
I zato sve moguće moderne „kartoline nove generacije“ nisu ni blizu uspjele ugroziti identitet jednostavne razglednice.
Vrijeme godišnjih odmora i ljetnih praznika idealno je vrijeme da osobama do kojih vam je stalo pošaljete razglednicu, podijelite s njima svoje uspomene dajući im do znanja da ste u određenom trenutku mislili upravo na njih, i svima onima koji nas se sjete na ovaj način, od srca veliko hvala.

(spagos)

02.10.2019.

Iz stare štampe: Sukob g. Vagnera s policajcem – Musavat br. 6. iz 1908. g.


U časopisu Musavat, broj 6 iz 1908. godine, objevljen je slijedeći tekst:

Sa ulice. Pod gornjim naslovom donosi „Srp. Riječ” sljedeće: U noći 21. o. mj. bio je urednik „Bosanske Pošte” g. Vagner u društvu s jednim oficirom i dvije gospogje. Izašavši iz lokala ovaj je riter vikao i derao se glasno na ulici, te ga je zbog toga policajac opomenuo na red. To je veoma rasrdilo gospodina Vagnera, u njemu se uzbunila plava krv, te je policajcu odgovorio da je on glavni urednik „Bosanske Pošte” i da njega ne treba na red opominjati. Policajac je megjutim uljudno vršio svoju dužnost, ali se prema njemu Vagner tako neuljudno ponašao, da ga je policajac odmah proglasio uhapšenim. Na to je Vagner uhvatio za prsa policajca, kome je drugi policajac morao da dogje u pomoć i Vagner je silom odveden u policiju, odakle je odmah pušten do dalje istrage. Sad tek nam je jasno zbog čega je Vagner prekorijevao vladu zašto, pri najmanjem nemiru (ili kako on kaže: „Kad nastane nepovoljan red po monarhiju”, ne izvodi vojsku. A mi smo sve mislili da on to traži zbog srpskog elementa u Bosni i Hercegovini”.

Fotografija: Mala tepa 1900-tih (cidom)

Priredili: Tibor Vrančić/Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
02.10.2019.

Amel Tuka osvojio srebro na SP u Dohi!
Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka osvojio je srebrenu medalju u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi.
Tuka je u finalu SP-a dionicu istrčao u vremenu od 1:43,47 što mu je najbolji rezultat u sezoni, a osvajanjem srebrene medalje ostvario je i najbolji rezultat u karijeri nakon bronze na SP-u u Pekingu.
Prvak svijeta je Amerikanac Donnovan Brazer s vremenom 1:42:34, dok je bronza je pripala Kenijcu Fergusonu Cheruiyotu Rotichu s vremenom 1:43,82, Treba istaći da je ovo bila najbrža trka na 800 metara ikad istrčana na svjetskim prvenstvima.
Konkurencija u finalnoj utrci bili su mu još Bryce Hoppel (SAD), Adrian Ben (Španija), Wesley Vazquez (Porto Riko), Marco Arop (Kanada) i Clayton Murphy (SAD).
(sport)

02.10.2019.

Mi nemamo planetu B


Žene iskaljuju svoj bijes vrišteći: Spasite Zemlju! Zaustavite promjenu klime!
Na jednom transparentu napisano je na engleskom: „There is no Planet B“, Nemamo planetu B.
Ideja švedske učenice, po imenu Greta Thunberg, postala je globalni pokret: kao na slici u holandskom Maastrichtu. Milioni ljudi širom svijeta izlaze na ulice, kako bi uradili nešto za novu klimatsku politiku. Vlade bi konačno trebale povećati njihovu borbu protiv globalnog zagrijavanja.
„Nevjerovatno je, šta smo postigli zajedno“ riječi su Grete Thunberg, „Ovo su istorijski dani!“.
(stern)
(NovaSloboda.ba)