spagosmail

Dobrodošli na moj blog


14.10.2019.

Dva zlata za novi rekord


Simone Biles osvojila ukupno pet zlatnih na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu

Američka gimnastičarska zvijezda Simone Biles, na Svjetskom prvenstvu u gimnastici u Stuttgartu, održanom od 3. do 13. oktobra 2019. osvojila je i svoju 25. medalju na Svjetskim prvenstvima

Time je američka superzvijezda oborila je još jedan rekord u istoriji gimnastike.

Dvadesetpetogodišnjakinja iz Teksasa osvojila je četvrto i peto zlato u Stuttgartu, posljednjeg dana takmičenja, na gredi i na parteru, te je sa pet pobjeda je bila najuspješnija gimnastičarka u borbama za titulu.
Do sada je osvojila ukupno 25 medalja na Svjetskim prvenstvima: 19 zlatnih, 3 srebrne i 3 bronzane plakete. Nna taj način, četvorostruka olimpijska prvakinja, sada u svom posjedu ima dvije medalje više od Bjeloruskinje Witali Scherbo, koja je sa osvojene 23 medalje na Svjetskim prvenstvima u gimnastici do sada držala ovaj rekord.
(sport)

14.10.2019.

Oboren svjetski rekord u maratonu za ženeBrigid Kosgei oborila prastari svjetski rekord u maratonun za žene

Nakon što je Kenijac Eliud Kipchoge probio zvučni zid u Beču, njegova sunarodnica Brigid Kosgei srušila je svjetski rekord u maratonu za žene u trci u Chicagu.
Kenijka Brigid Kosgei (25) oborila je 16 godina stari svjetski rekord Britanke Paule Radcliffe (2:15:25 sati).
Ona je u nedjelju u Chicagu, u državi Ilinois, pobijedila sa 2:14:04. Ovim je Kosgei poboljšala i njen lični rekord od 2:18:20 sati postavljen u aprilu u Londonu.

Kipchoge probio zvučni zid

Dan prije, u subotu, svjetski rekorder Eliud Kipchoge, stazu za maraton u Bečkom Prateru je kao prvi muškarac prešao za manje od dva sata. Međutim, ovo neće biti službeni rekord, jer se trka održala u tzv. "laboratorijskim uslovima".
Kosgei je u nedjelju nadmudrila svoje rivalke u Windy Cityju. Ababel Yeshaneh sa 2:20:51 i Gelete Burka sa 2:20:55, obe iz Etiopije, koje su završile su na drugom i trećem mjestu.
Radcliffe, svjetska prvakinja iz 2005. u Helsinkiju i trostruka pobjednica prestižnog Njujorškog maratona iz 2004, 2007, i 2008. godine, svjetski rekord je postavila daleke 2003. godine, u trci iz snova u Londonu, ali tada sa muškom pratnjom.

Mo Farah tek osmi

U muškoj maratonskoj trci britanska zvijezda trkač Mo Farah (36) nije uspio ponoviti uspjeh iz prethodne godine. U pobjedi u foto finišu pobijadio je Kenijac Lawrence Cherona sa vremenom 2:05:45. dok je četvorostruki olimpijski prvak Farah, završio je na osmom mjestu sa vremenom 2:09:58.
Sa samo jednom sekundom zaostatka, etiopljani Dejene Debela, sa vremenom 2:05:46, morao se zadovoljiti sa drugim mestom, dok je treći bio Asefa Mengsta sa vremenom 2: 05: 48.
(sport)

14.10.2019.

Bundeva iz Bayerna najteža


Dvadeset uzgajivača bundeve iz raznih dijelova Njemačke susreli su se na takmičenju pod nazivom Cvijetni barok, koje je održano u Ludwigsburgu.
Pobjednik je bio Michael Asam iz Bayerna sa bundevom teškom 687,5 kilograma, na drugom mjkestu je bio Mathias Wursching iz Hessena sa bundevom težine 650,5 kilograma, dok je treće mjesto zauzeo Martin Rudorfer iz Baden Wurtemberga čije je bundeva vagala 628 kilograma.
Nagrada pobjedniku je bile hiljadu eura.
O kakvim se divovima među bundevama radi, na slikama u galeriji.
(szd)
(NovaSloboda.ba)