spagosmail

Dobrodošli na moj blog


16.10.2019.

Iz stare štampe: Vatra na Luci – Musavat br. 9. iz 1906. g.


U časopisu Musavat, broj 9 iz 1906. godine objavljen je slijedeći tekst:

Vatra. Prije nekoliko dana izgorjela je na Luci kuća umrlog Riste Spreme. U njoj niko stanovao nije, nego je jedan naš sugragjanin držao svoju kravu, a uz kravu, naravno i nešto sijena. Sijeno se, u noći, nekako zapalilo te je izgorila i kuća i krava u njoj, prije nego što su topovi pukli da oglase požar. Srećom, vatra je brzo lokalizovana, a kako je bio jak vjetar, mogao je čitav komšiluk izgoriti. Na kuće u kojima ima sjena, trebalo bi bolje paziti, jer ovo nije prvi slučaj da se baš zbog njega nesreće dogagjaju”.

Još prije 1700. g. bila je izgrađena tabija (kula, bastion) ispod Konaka u Suhodolini. U njoj je bio smješten top kao i stražarska jedinica. Sa tabije se ispaljivao plotun iz topa i dizao barjak svakog petka, za Bajramske svečanosti i na Sultanov rođendan. Pucalo se povremeno iz topa čak i nakon 1878. g., za carev rođendan i značajnije praznike Austrougarske monarhije i u podne. Međutim, budući su moćne detonacije topa uznemiravale okolno stanovništvo, nakon 1898. je na intervenciju građana, izboreno kod austrougarskih vojnih vlasti “da se u znak za podne, vatru i prigodom svečanosti i blagdana... puca izvan grada, čime će se ispuniti velika želja ovdašnjeg građanstva, a imenito stanovnika Brankovca, Bjelušina i Luke...“ Tako je vojna komanda premjestila top na Hum, odakle se nastavilo pucati iz topa sve do 1918. g. kako bi se uzbunila vatrogasna četa prilikom čestih požara po gradu.
Međutim, ovakav način najave požara nije pružao zadovoljavajuće informacije. Nakon pucnja vatrogasci su znali da je izbio požar, ali ne i to u kojem dijelu grada. Izgleda da je seriju nesporazuma prevršio događaj u studenom 1903., kada su na pucnjeve ispaljene u cilju vježbe za vojne vatrogasce, mostarski vatrogasci krenuli u potragu za mjestom požara i uzaludno lutali gradom. Istog dana uvečer ponovo su mostarski vatrogasci alarmirani pucnjevima s Huma, ponovo su tražili mjesto požara. Za to vrijeme gorio je stog slame na Pijesku. Tek izgradnjom električne centrale 1912., najavu požara pucnjevima zamijenila je električna sirena.

Fotografija: Mostarski vatrogsci 1914. (cidom)

Priredili: Tibor Vrančić/Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
16.10.2019.

Najstariji Nijemac, vjerovatno i najstariji čovjek na svijetuIskreno, do bola!

U Njemačkoj je njen najstariji građanin juče proslavio rođendan; Gustav Gerneth iz Havelberga (Sachsen Anhalt) napunio je 114 godina.
Njegov recept: „Nikada nisam provodio ni jednu dijetu! Uvijek sam rado jeo, i to uvijek sa puno putera i masnoće, A sport? Time se nikad nisam bavio“
Iskreno do bola, i utješno.
Ili još tačnije: Jadan pravi, uzorni sladokusac!
(bild)


Najstariji Nijemac je vjerovatno i najstariji čovjek na svijetu

Kad se rodio 1905. godine, Njemačka je imala cara, a Robert Koch je dobio Nobelovu nagradu.
114 godina kasnije, senior je slavio sa unucima i praunucima.

U utorak je najstariji čovjek u Njemačkoj - i jedan od najstarijih na svijetu - proslavio svoj 114. rođendan u Havelbergu u Saksoniji-Anhaltu. Stoga je i gradonačelnik Bernd Poloski došao je u posjetu slavljeniku. Pošto je Gustav priznao da i dan danas voli jesti slatkiše, u skladu sa tim, gradonačelnik je slavljeniku, pored pozdrava od premijera i okružnog administratora, uz veliki buket cvijeća, donio i poklon-korpu s Gernethovim najdražim slatkišima.

Kao i prethodnih godina, 114-godišnjak je rođendan proslavio u uskom porodičnom krugu - uz „Frankfurtski vijenac“, jednu vrstu krem torte. Gradonačelnik je o Gernethu rekao: "On je i dalje zainteresiran za dosta stvari, posebno za fudbal“, a između ostalog, razgovarali su o Bayernu iz Minhena.Najstariji Nijemac: "Ovo nije njegov poslijednji rođendan"

Gerneth se, prema vlastitim rečima, osjeća počašćen posjetama gradonačelnika svake godine iznova. Ne žali se ni na šta, a zrači životnom radošću. I još uvijek je vragolast. Čak gleda i u budućnost. "Trebao bih još potrajati, nije mi ovo posljednji", rekao je, govoreći o svom rođendanu.

Gernethova unuka Christine Rattay je časopisu Bild izjavila: "Budući da ne funkcionira dobro sa hodanjem, djed najradije provodi vrijeme u krevetu, gledajući televiziju." Nije želio primiti službenu posjetu, rođendan je želio proslaviti u najužem porodičnom krugu. Gerneth je školovani mašinista, a rođen je 15. oktobra 1905. u Stettinu, današnjem poljskom Šćećinu.

Najstariji čovjek na svijetu je umro u januaru, u dobi od 113 godina

U januaru ove godine japanski Masazo Nonaka umro je u dobi od 113 godina. Smatran je najstarijim čovjekom na svijetu. Guinnessova knjiga rekorda prepoznala je Nonaka kao najstarijeg čovjeka na svijetu u aprilu 2018. godine. Vjerovatno će sada na to mjesto u knjizi upisati Gustava Gernetha.
(ausburger-algemeine.de)

(spagos)
16.10.2019.

Poraz u Atini

Kvalifikacije za EP:
Grčka - BiH 2:1 (1;1)
Strijelci: 1:0 Pavlidis (30), 1:1 Gojak, 2:1 Kovačević (88. autogol)
Bosna i Hercegovina: Šehić, Bičakčić, Kvržić, Kolašinac, Pjanić, Ar. Hodžić, Cimirot, Gojak, Kovačević, I. Hajrović, Sarić.
Grčka: Paschalakis, Bakakis, Stafylidis, Bakasetas, Galanopoulos, Pavlidis, Chatzidiakos, Limnios, Mantalos, Kourbelis, Giannoulis.

Reprezentacija Grčke pobijedila je na Olimpijskom stadionu u Atini u okviru 8. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Bosne i Hercegovine rezultatom 2:1. Zmajevi su se tako oprostili od borbe za Euro kroz kvalifikacije, a na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta mogu se naći još preko baraža Lige nacija.
Zmajevi su ostali na 10 bodova, Grci imaju osam, a Finska je sada praktično nedostižne sa 15 osvojenih bodova na drugom mjestu. Do kraja imamo još dva kola, ali obzirom da Finci igraju naredni meč s Lihtenštajnom, sve je gotovo.
Dakle, nama baraž je...
(sport)

16.10.2019.

Vjeverica kao motiv


Ko je ovdje pametniji? Čovjek sa bijelim figurama, ili vjeverica sa crnim?
Naravno, o ovoj vrsti šahovske igre ne radi se o pobjedi ili porazu.
Čovjek, Geert Weggen, želi napraviti jedan nesvakidašnji fotografski snimak, a životinja malo hrane. Weggen, višestruko nagrađivani fotograf životinja je Holanđanin, a dugi niz godina živi u srednjoj Švedskoj. Vjeverice su jedan njegov omiljeni motiv.
Fotografija u prilogu je napravljena daljinskim okidačem. Da bi mu životinja vjerovala, fotograf joj je morao pokazati mnogo ljubaznosti i strpljivosti, kao i neiscrpnu zalihu orašastih plodova i suncokretovih sjemenki.
Uspješno, u svakom pogledu.
(stern)
(NovaSloboda.ba)