spagosmail

Dobrodošli na moj blog


17.10.2019.

Krokodil na ražnju


Ko ide na odmor u Tajland, tamo se u pravilu susreće, sa za nas neuobičajenim specijalitetima.
Prolaznici, koji prolaze ulicama omiljenog Khao San Roada, na prvi pogled vide stvari koje su za Netajlanđane nesvakidašnji specijaliteti. Krokodil na ražnju, sa zadržanom kožom na glavi..
Ovi reptili uzgjaju se na Tajlandu na velikim farmama, godišnje i do 1,2 miliona komada. Glavna namjena je industrija mode, u kojoj je krokodilska koža itekako cjenjena.
Meso je samo jedan sporedni proizvod, mada, kako kažu ima dobar ukus.
Kako se na slici može uočiti, krokodil se praktično sastoji samo od mišića. Nježno svjetlo meso, ima ukus, koji se nalazi između ribljeg i kokošijeg mesa, bez imalo masnoće i holesterina. Ali, o tome velika većina turista nema pojma.
U osnovi, probanje krokodilakog mesa za njih ima sasvim drugačiji značaj: oni ga probaju, kako bi kod kuće imali o čemu pričati, uz slikaje se uz ražanj, i po novoj modi, slike odmah kače na društvene mreže.
(sternview)
(NovaSloboda.ba)