spagosmail

Dobrodošli na moj blog


19.10.2019.

Mostarska baklava osvojila prvo mjesto na internacionalnoj Baklavijadi u Beogradu

Milena nam se javila sa lijepom vijesti da je njena baklava osvojila prvo mjesto na internacionalnoj Baklavijadi u Beogradu.

iz štampe:

Prva „Baklavijada” u Beogradu održaće se 18. oktobra u 16 sati u Njegoševoj ulici 77 na opštini Vračar, saopšteno je iz Gradske opštine Vračar.

Na ovom takmičenju, koje se organizuje u okviru projekta „Beograd – grad za sve”, predstaviće se takmičari iz Srbije, Maroka, Tunisa, Palestine, Turske, Sirije, Libana.
Biraće se najbolje, najmodernije, najneobičnije i najukusnije baklave.
(radiolaguna.rs)


Žiri na slatkim mukama: Ovo je najbolja baklava u Beogradu

Majstori pravljenja baklave okupili su se u nadmetanju za najbolju baklavu. Ne znamo koju vi preferirate, mi smo probali baklavu sa mlekom, urmama, pistaćima, čokoladom... Pobedu na vračarskoj "Baklavijadi" je odnela Mostarska baklava.
(mondo)

ostale slike na:


sa vibera:od raje, Maturanata EMŠC iz 1969. godine:

Milenina Mostarska baklava osvojila prvo mjesto na internacionalnoj Baklavijadi u Beogradu

Milena nam se javila sa lijepom vijesti da je njena baklava osvojila prvo mjesto na internacionalnoj Baklavijadi u Beogradu.

Pola sjeckanih, pola mljevenih, hvala na čestitkama, samo da znate pod imenom"Mostarska baklava"zbog čega sam baš ponosna.

Poklon je medalja i garnitura šerpi Metalac, ali najveći poklon je" "ponosimo se tobom, nano", verujte mi.

Iskrene čestitke. Budi ponosna na sebe na svoju baklavu. Budi ponosna na grad gdje si rođena i formirana kao osoba. Ja se ponosim jer sam tvoja generacija i svih ostalih iz a i b razreda 1969.

Draga moja Milena, ponosna sam na tebe, nek taj svijet tamo vidi šta je Mostarka i mostarska kuhinja, najvaznije ,da si na ponos svojim unucima, srdačno razrednica (Dženana)

(spagos)
19.10.2019.

Ni biljka ni životinja – novi misteriozni organizam
Jedno misteriozno stvorenje trenutno izaziva veliku pomutnju u pariškom Zoološkom vrtu:
"Blob" drži svijet nauke u neizvjesnosti jer se organizam ponaša kao životinja, a izgleda poput gljive. Iako nema ni mozak ni želudac, organizam je sposoban za učenje i može apsorbirati hranu.
"Blob" je jedna od misterija prirode. Jednoćelijski organizam može činiti nevjerovatne stvari iako je bez očiju, usta, želuca i mozga.
Pariški zoološki vrt, Parc Zoologique de Paris, u srijedu je javnosti predstavio žućkasto-smeđu gljivicu od sluzi. Od subote ću je moći pogledati i posjetioci.
Jednoćelijski organizam je sposoban da se kreće bez nogu, ritmički pomičući plazmu naprijed-nazad u svojoj ćeliji. Sa sobom donosi i nevjerojatnu sposobnost regeneracije u roku od dvije minute, ako je prepolovite.
Međutim, posebno vrijedna pažnje je, kako ističu istraživači, da "blob" može učiti, pa čak i prenijeti znanje na pripadnika iste vrste, iako nema mozga. Ako spojite dve mrlje, ona koja je stekla znanje, preneće ga na drugu Čak i bez želuca i usta, ovaj organizam može uzimati hranu i probaviti je uz pomoć jednog enzima.
"Blob" je nazvan po naučnofantastičnom horor filmu B produkcije iz 1958. godine, kod nas preveden kao „Gruda“, u glavnoj ulozi je igrao mladi Stiv MekKvin, a u filmu vanzemaljski organizam uništava sve što mu se nađe na putu u malom gradu u Pensilvaniji.
(spagos)
19.10.2019.

Deset stvari koje ne spadaju u pribor za lice

Kome se smuči od ovakvih slika neka ne gleda, uz upozorenje, ni u kom sličaju ne oponašati i ne činiti ovo isto!

Ritual na "Svečanosti devet carskih bogova"Sjekire, pištolji i čitavi reketi za badminton: Na tajlandskom ostrvu za odmor Phuketu, trenutno je u modi ekstremni piercing!
Koji su razlozi ovakvog samoranjavanja? Na godišnjoj “Svečanosti devet carskih bogova“ sledbenici taoizma pokazuju svoju pretpostavljenu neranjivost. Ljudi, uglavnom prognani Kinezi, koji su zadržali svoje izvorno vjerovanje, šetaju ulicama u šarenim povorkama, proturajući razne, prilično opasne predmete kroz usne i obraze. I to ne samo tanke i oštre - već i predmete koji su u svakodnevnoj upotrebi. Bizarni, zastrašujući prizor za Evropljane.

Ovdje deset stvari koje ni u kom slučaju ne trebaju doći ni u blizinu lica:


- Vrlo velika rupa je morala biti probijena kroz lice, kako bi se proturila cijev ovog američkog pištolja


- Glava se zaglavila kao ogromna lopta između dva reketa za badminton. Učesnik festivala je svoj hobi ovdje vjerojatno pretvorio u tematiku.


- Izgleda simpatično, ali ipak ne spada u lice. Čovjek je kroz obraze provukao dva tradicionalna kineska papirnata suncobrana. Mnogi učesnici padaju u trans kako bi preživjeli bol. Međutim dobrovoljna patnja je samo pozadina festivala.


- Sjekire u obrazima? Ratoborno! To ne ostavlja samo velike ožiljke, već izaziva i veliku ukočenost vrata


- Podržava vegetarijansku ideju festivala: Čovjek se kretao sa čvrsto umotanim korijenom orhideje provučenim kroz obraz.


- Ako kod kuće nema oštrih predmeta, onda dobro dođu dvoje škare za živu ogradu, da se provuku kroz lice


- Neshvatljivo. Kako ovaj čovjek može to izdržati? Kroz obraze je provukao ni manje ni više nego 16 srpova


-Kreativnost ne poznaje granice: čelični linijar.


-Ova „body art” je toliko teška i glomazna da je učesniku festivala trebao pomoćnik kako bi pokazujući svoju bol nosio model jedrenjaka.


-Obrazi ovog čovjeka imaju ožiljke. Jasan znak da je svoje lice probio na nekom od prethodnih festivala. Ovog puta, kroz donju usnu je provukao metalnu šipku, na kojoj se nalazila glava lutke.

Ako ste došli do kraja sa gledanjem slika i čitanjem, respekt za hrabrost.
Kod nas bi narod za sve ovo rekao: Gluho bilo!
(express)
(NovaSloboda.ba)