spagosmail

Dobrodošli na moj blog


23.10.2019.

Iz stare štampe: Slabo grijanje na željezničkoj stanici, 1907. g.


U časopisu Musavat, broj 1 iz 1907. godine objavljen je slijedeći tekst:

Što se ne loži? U ovo zadnje vrijeme zakašnjava željeznica kod nas skoro svaki dan po sahat pa do dva. Pošto putnici ne znaju kad će željeznica zakasniti, te prema tome moraju u odregjeno vrijeme doći na stanicu, to bi trebala uprava željezničkih stanica narediti da se loži u peći po čekaonicama, jer je na ovoj zimi vrlo neugodno sjediti u sobi gdje se neprestano vrata otvaraju sahat ili više. Često se puta dogodi da bude i nejake djece, pa bi jedna mala nazima mogla nejako dijete života stati. Mi se nadamo da će se ovom skromnom zahtijevu putnika udovoljiti, jer je sasvim opravdan”.

Fotografija: Stara željeznička stanica, 1910. godine (cidom)

Priredili: Tibor Vrančić/Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
23.10.2019.

Sve za spas Zemlje


Ne, američka glumica Rosario Dawson (40) nije se prekvalifikovala za gataru. Kugla koju na crno-bijeloj slici drži u ruci, za koja je dobila je više od 34000 lajkova na njenoj Instagram stranici, simbolizira našu planetu Zemlju.
Fotografiju je napravio fotograf Justin Wu, za kampanju UN-a o klimatskim promjenama #WorldIsinOurHands ("Svijet je u našim rukama").
Ostale poznate ličnosti, koje su učestvovale u kampanji su Susan Sarandon, Joaquin Phoenix, Rainn Wilson, a sve su pozirale u dobrotvorne svrhe, u pop-up foto studiju postavljenom za vrijeme filmskog festivala u Torontu. One su fotografije objavile na svojim profilima na društvenim mrežama i napisale, kako na ovaj način pokušavaju dati svoj doprinos u zaštiti okoline, sasvim jednostavnim akcijama u svakodnevnom životu.
Dawson poziva na reciklažu otpada, kako bi ga što "manje odlazilo na deponije smetljišta".
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)
23.10.2019.

Parada moći


Koreografi nisu prepuštali ni jedan detalj slučajnosti: Tokom svečanog marša povodom 70. gidišnjice Narodne Republike Kine. Čak su i civili u njihovom maršu oblikovali svojevrsnu raketu sa bojevom glavom, kao što pokazuje fotografija u prilogu.
Marš je uslijedio nakon najveće vojne parade od osnivanja države u kojoj je učestvovalo 15 000 vojnika, 580 komada različitog naoružanja i 160 borbenih aviona. Bio je to pokazatelj snage, demonstracija najnovijeg arsenala strave.
Tu spadaju Dongfeng41, nuklearno spremna interkontinentalna raketa koja leti do 15.000 kilometara i po prvi put može dostići čitave teritoriju Sjedinjenih Država.
"Ništa ne može zaustaviti Kinu da napreduje", izjavio je šef države Xi Jinping. On je tokom parade mahao ne samo slikama osnivača države Maoa, nego čak i vlastitim.
Posljednjih godina Xi je pokrenuo modernizaciju vojske. A kako čini, sa tim neće uskoro prestati. Peking je ignorisao zahtjeve da se pridruži ugovoru za ograničavanje raketa srednjeg dometa. Njen potencijal naoružanja gotovo da je jedva podložan kontroli.
(focus)
(NovaSloboda.ba)