spagosmail

Dobrodošli na moj blog


24.10.2019.

Umro najstariji čovjek na svijetu


Ko je mogao računati s tim, da će, samo sedam dana nakon objavljivanja vijesti o proslavi 114. rođendana Gustava Gernetha, najstarijeg čovjeka na svijetu, stići vijest da je napustio ovaj svijet.

Preživio je dva svjetska rata, nikad nije provodio ni jednu dijetu, Gustav Gerneth iz Havelberga u Njemačkoj, vjerovatno najstariji čovjek na svijetu, mirno je zaspao u svom domu, samo sedam dana nakon proslave rođendana. To je potvrdila njegova porodica novinama “Magdeburger Volksstimme”. Umro je u svojoj kući, što je i bila njegova želja, napisano je u novinama.
Sve do 110. godine sam je savladavao sve poslove u svakodnevnom životu u kući i oko kuće. Sam sebi je kuhao hranu, izbacivao smeće, a kasnije mu je u tome pomagala njegova unuka. Donedavno su ga zanimali aktuelni dnevni događaji, te je rado slušao unuku dok mu je čitala novosti iz novina. Uživao je gledajući fudbalske utakmice na tv.

Gerneth je rođen 15. oktobra 1905. godine u Šćećinu. Preživio je dva svjetska rata i rusko zarobljeništvo. Bio je završeni mašinbravar i mašinista. U vojsci je radio kao mehaničar aviona. Za vrijeme DDRa, pedesetih godina, održavao je gasne lampe javne rasvjete u gradu Havelbergu. U penziju je otišao 1972. godine. Kroz ruke su mu prošle bezbrojne valute. Oženio se 1930. godine. Njegova supruga je umrla prije 31 godinu. Sa njom je dobio i odgojio tri sina, koji su u međuvremenu već umrli.

2015. godine, na 110. rođendan, upisao se u zlatnu knjigu grada Havelberga, čime je potvrđena njegova velika vezanost za ovaj grad. Do prije nekoliko godina je sa svoga prozora svakodnevno posmatrao radove na izgradnji katedrale. Kada su radovi tamo pošli naopako, lično je na to upozorio gradonačelnika.

Prošle sedmice je gradonačelnik Havelberga Bernd Poloski posjetio i lično čestitao Gustavu njegov rođendan. U najužem krugu svoje porodice Gerneth je poželio da dočeka i slijedeći rođendan. Povodom vijesti o smrti Gernetha, gradonačelnik je rekao: “Upravo zato što je njegov rođendan bio tek prije nekoliko dana, njegova smrt nas je sve dirnula. A bila je privilegija, doživjeti ga tako urednog, na njegov počasni dan”.
(mdr)

(spagos)

Na ovu vijest jedan moj svakodnevni “mitstreiter” (kolega) mi reče:

-Nikad ne bih poželio doživjeti 114. rođendan!
-Zašto?
- Pa samo sedam dana iza toga moraš umrijeti!?

PS. Njemačka riječ “mitstreiter” dolazi od riječi “streiten mit”, prepirati se, što se koristi kao naziv za onoga sa kim si svakodnevno na kafi, prepireš se, ili raspravljaš oko svake stvari. U našem jeziku, drug, kolega, jaran...
(spagos)
24.10.2019.

Mali bijeg


Berlin 1963. godine. Zid između istočnog i zapadnog dijela grada stoji već dvije godine. Režim DDR je to uradio vrlo ozbiljno. Po zidu je postavljena bodljikava žica i izdato naređenje da se puca na svakoga ko pokuša preći. Režim je navodno, na taj način štitio građane od imperijalizma. A u suštini, država radnika i seljaka je na taj način blokirala vlastite građane. Bio je to ljudski zločin u ime socijalizma.
U početku su neki građani ipak uspijevali da se provuku kroz kanalizaciju i iskopane tunele. Međutim, režim je bio spreman na sve. Svaka takva rupa je začepljena.
Automehaničar Klaus Jacobi, iz zapadnog Berlina, došao je na ideju kako da svog prijetelja Manfreda prošvercuje preko graničnog prelaza.
Za to je odabrao vozilo BMW Isetta, dugo 2,30 metara, široko 1,40 metara, sa 13 KS, i brzinom do 85 km/h. Ustvari, bio je to „motor sa pomoćnim sjedištem“, kako su ismijavali ovo vozilo u ono doba. Bilo je vrlo malo prostora da druga osoba normalno sjedne, a pogotovo malo prostora za nekog slijepog putnika. Ali, barem je postojala nada da bi se tako nešto moglo izvesti.
Kako bi napravio mjesto za svog prijatelja, Jacobi je uklonio grijanje i rezervoar za gorivo. Tako je nastala šupljina, pozadi iza sjedišta.
Avanturistički bijeg je uspio. Do 1964. godine na isti način je prošvercovao još 9 ljudi iz DDR-a. Težnja za slobodom prevazilazila je sve granice.
U povodu30. godišnjice pada zida u Berlinu, filmom kojeg su napravili Jung de Matt i Next Alster, obilježena je istorija bijega. Za snimanje filma pod naslovom „The Small Escape“, Mali bijeg, autori su u Budimpešti, na pogodnoj lokaciji napravili pravi Check Piont, kontrolnu tačku, zajedno sa zidom, rampom i linijom smrti, kakve su prije više od tri decenije postojale u Berlinu
Od početka oktobra, film sa gornjim naslovom može se pogledati na You tube kanalu.
(focus)
(NovaSloboda.ba)