spagosmail

Dobrodošli na moj blog


25.10.2019.

Živjeti zdravo...


Sarajevski kardiovaskularni hirurg dr. Emir Solaković je u nekoliko rečenica objasnio zašto ljudi na Balkanu, u BiH, a posebno u Sarajevu i nemaju puno izgleda da budu zdravi.
Jedan od razloga su pušenje i način ishrane.
"Dođe kod mene stranac, prvo traži sobu da puši, jede pite, i to radi dva tri dana, pa se vrati u svoju zemlju, svoj sistem života i ishrane.
Mi teoretski nemamo šansu da nam narod bude zdrav.
Kako, kad na našem fakultetu samo dva sata učimo o zdravom življenju, pa studenti i ta dva sata pobjegnu jer im je dosadno. Dva sata!
Pacijent dođe kod doktora, a ovaj ne zna da mu priča o zdravoj ishrani.
Kad odete na Baščaršiju, nema šta nema, a nigdje ribe. Onda tri dana pred smrt pitaju kako da živim zdravo. Posipaj se pijeskom i navikavaj se na zemlju. To ti je jedini savjet", zaključuje dr Solaković.
P.S.
Sve receno …
(Deni/facebook)... i zdrav umrijeti

Razgovor ljetošnji u Mostaru, kod dobrog prijetelja:

-Haj oprobaj lanjsku rakiju, ko grom!
-Hvala, ne trošim alkohol!
-Šta je reć, to i ti hoćeš da umreš zdrav

(spagos)
25.10.2019.

U čast Mahatma Gandhija


Oko 30 hiljada vjernika Hindusa drži uljane svjetiljke u tami indijske države Gujarat u znak obilježavanja 150. godine rođenja Mahatma Gandhija.
Miroljubivog borca za mir protiv britanske kolonijalne vlasti mnogi Indijanci poštuju kao sveca. Čak se i premijer Narendra Modi predstavio kao njegov sljedbenik, iako je osuđivao Gandhijev resentiman protiv muslimana, čiji se broj pod Modijem povećao.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)