spagosmail

Dobrodošli na moj blog


26.10.2019.

Bretanja – fascinantni dio Francuske


Priroda i istorija
Priroda je adut u ovoj zapadnoj francuskoj regiji. Ali uz prekrasnu obalu, odmor u Bretanji ne zanemaruje ni kulturu: impresivni Menhir, srednjovjekovne tvrđave, crkve i dvorci, kao i slikoviti gradovi svjedoče više od 6.000 godina staroj istoriji.


Mnogo znamenitosti
Oni koji imaju dovoljno vremena otkriti će raznovrsni krajolik. Ovdje ćemo naznačiti samo nekoliko brojnih atrakcija, kojima se posjetioc može diviti u Bretanji.


Park prirode
Poluostrvo Crozon na sjeverozapadu Bretanje dio je prirodnog parka Amorique, jedinog prirodnog parka u regiji.


"Gusarsko gnijezdo"
Grad Saint-Malo, smješten na obali Côte d'Émeraude (Smaragdna obala), ponosan je na svoju istoriju. Bilo je to "gusarsko gnijezdo" i prkosna, i dobro utvrđena tvrđava. Sa stražarskih kula tvrđave posjetiocima se priuža pogled na grad, luku i obalu.


Vodena igra
Još jedna atrakcija je mjesto St.Malo, koje se nalazi se u zalivu, točnije u vodi: u doba plime. Vodostaj se tokom plime i osjeke mjenja za čitavih 12 metara. Ovaj zaliv spada mjesta sa najvećom razlikom plime u Evropi. U doba osjekee, na priobalna ostrva Grand Bé i Petit Bé, kao i Fort Nacional može se doći pješke.


Granitne skulpture
Trošne skulpture od ružičastog granita mogi se vidjeti dokle doseže pogled: Côte de Granit Rose je neusporedivi krajolik na obali između Paimpola i Trébeurdena. Oni su fascinantna svjedočanstva o 2,1 milijardi godina istorije Zemalje.


Glavni grad
Rennes je glavni grad Bretanje. Poznat je po srednjovjekovnim drvennim kućama i veličanstvenoj katedrali. Parc du Thabor uključuje i vrt s ružama, i velikim kafezima sa ptisama.


Nekadašnje sjedište vojvoda...
Kao fatamorgana ...
Ukupno 36 stanovnika bilježi zajednica na Sent Mont Michelu, u Waddenskom moru. Poznata je po svojoj Opatiji, koja se, gledano s kopna, poput fatamorgane uzdiže iz mora. Čak i hodočasnici na putu St. Jakoba, u svom programu imaju posjetu ovoj Opatiji.


Putovanje u prošlost
Na kraju puta, Saint-Goustan posjetioce vodi u prošlost svojim kaldrimisanim ulicama, kamenim mostom, drvenim kućama i omiljenom lučicm. To nije samo istorijski grad, već je uporište hodočasnika u Bretanji.
Gurmanski praznici
Za odmor u Francuskoj, naravno, kuhinja se nikada ne preskače: Također, u Bretaniji, postoje mnogi nevjerojatno ukusni specijaliteti iz mora, ali slatkiši, poput domaćih palačinki ...(msn)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
26.10.2019.

Velika pobjeda Rođenih


Premijer liga BiH, 14. kolo:

Čelik - Velež 0:2 (0:0)

Strijelci: 0:1 Zeljković (51), 0:2 (90)

Čelik: Pavlović, Ćubara, Vrhovac, Dedić, Salčinović, Grahovac, Pecelj, Blažević, Jamak, Mahmutović, Okić.

Velež: Bobić, Manev, Zvonić, Zeljković, Fajić, Brandao, Ferreyra, Hasanović, Vehabović, Kalezić, Urdinov.

Velež nastavlja sa dobrim igrama i rezultatima. Poslije pobjede u gradskom derbiju, Rođeni su, puni samopouzdanja, slavili večeras i u Zenici. Poveli su Mostarci u 51. minuti. Poslije kornera, najviši pred golom domaćina bio je Zvonić, koji je spustio loptu do Samira Zeljkovića, koji je iskoristio smušenost domaće odbrane i poslao loptu u mrežu iza leđa Pavlovića za veliko slavlje na terenu, ali i među velikim brojem navijača Veleža. Kada se očekivao kraj utakmice, Ćosić je lijepu akciju krunisao drugim golom za velika tri boda. Imali su igrači Veleža, od početka utakmice, više prilika da postignu gol, a najpovoljniju je propustio da realizuje Fajić u 33. minuti, kada je sa tri metra, umjesto mreže, pogodio stativu.
(sport)