spagosmail

Dobrodošli na moj blog


29.10.2019.

Svijet i u svijetu svašta – Slike dana


Na takmičenju pod nazivom "Karapan Sapi Indonesia President Cup Trophy 2019”, u Indoneziji, jedan džokej je svoje bikove natjerao u bjesomučni bijeg, dok je on istovremeno balansirao na jednom neobičnom sredstvu za trke.


Povodom rođendana Vladimira Putina u Moskvi je otvoren prvi pop-uu butik. Na butiku je bio izložan veliki Putinov poster. U trgovini se inače može kupiti i neka neobična roba.


Indijske ratne snage su se pripremale za proslavu svoje 87. godišnjice, a piloti borbenih aviona su se za svečanost pripremali u Ghaziabadu.


Argentinski navijači su burno skandirali na ragbi utakmicu Svjetskog kupa između Engleske i Argentine. Za informaciju, Engleska je pobijedila sa 39:10,


Pripreme za hinduistički festival Diwali, koji se tradiocinalno održava 27. oktobra, u punom su jeku, a to se može suditi i po ovom proizvođačiu i prodavaču opeme za vatromet u Ahmedabadu.


Na slici se vidi muškarac koji nosi korpe sa robom u hram, u nepalskom Lalitpuru tokom Shikali svečanosti. Jedan način nošenja robe, koji je kod nas skoro zaboravljen


Kina ne može bez boja i šarenila. U gradu Zhengjiang, čak su i polja prekrivena ružičastom travom.


Jedan špicasti plug, na vozilu SIL prolazi kroz ružičastu maglu dima. Povod je bio sastanak istočnog bloka u Großhartmannsdorfu, tokom kojega su se motorna i komunalna vozila iz bivših socijalističkih zemalja mogla dovesti, izložiti i pokazati.


Jaka oluja uništila je nekoliko stabala i otkrila jednu štalu u Beestenu, u okrugu Emsland, u Njemačkoj. Očevidci su javljali da je to bio tornado, a potvrdio je i glasnogovornik vatrogasne službe.
(web)
(NovaSloboda.ba)

29.10.2019.

Nagrađena fotografija: Sisar u letu


Ove godine je Kraljevsko društvo za biologiju iz Londona odabralo posebnu temu za svoj foto konkurs: Traženi su snimci životinja u pokretu.
Glavnu nagradu je odnio takmičar, koji je napravio snimak opossuma u letu, napravljen u Manausu, u Brazilu, čije tijelo u letu nevjerojatno liči skoku žabe.

Oposum je jedna vrlo rijetko kod nas pominjana i poznata životinja.
Obični oposum (lat. Didelphis marsupialis) je tobolčar iz reda štakora, koji živi od sjeveroistoka Meksika do Bolivije, uključujući i Male Antile. Najviše borave u šumama, ali mogu živjeti i u poljima i gradovima. Žive u tropskim i suptropskim šumama, na visinama do 2200 m. Koriste širok spektar gnijezda. Najčešće im je gnijezdo u šupljem stablu, međutim, kopaju ga i u svakom tamnom mjestu, ako ništa drugo nije pogodno. To ih često dovodi u sukob s ljudima.
Obični oposum je veličine kućne mačke. Krzno mu je žuto, ali ga prekriva duga crna dlaka. Dostiže dužinu 26-45 centimetara, a goli, glatki rep može biti dugačak i do 50 cm. Ima 50 zuba. Velike uši obično su crne, a lice mu je obično blijedo, boje breskve, sa crnim zaliscima i očima koje odražavaju crvenkastu svjetlost. Može težiti više od tri kilograma.
Kreću se uglavnom noću po tlu, a ponekad se penju i gnijezde na drveću. Izvan perioda parenja obično su usamljeni. Često se smatraju nametnicima. Pljačkaju kante za smeće, gnijezde se na mjestima koja nisu pogodna za to pa često bivaju hvatani, ili ubijeni.
Imaju široku sposobnost prilagođavanja na promjene okoline, a zubi im omogućuju prehranu različitom vrstom hrane. Mogu jesti insekte, male životinje, voće, povrće, ali i lešine. Njihova sposobnost probavljanja, omogućuje im da imaju širi spektar hrane od čovjeka.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)
29.10.2019.

Neka nova tradicija


Na pravo plivanje baš i ne liči, ovo što rade ljudi sa psima u, i oko bazena. Skok u bazen i za pse je stvar navike.
Britanci su od prije nekoliko godina pčeli njegovati jednu novu tradiciju, a tradicija je sve ono što se ponavlja iz godine u godinu, u isto vrijeme, na istom mjestu.
Nova tradicija Britanaca zove se „Dog Swim Event“, Događaj plivanja pasa, a održava se na kraju sezone kupanja na otvorenim bazenima. Prije nego što se kupališta i bazeni zatvore, dozvoljeno je psima da uđu u bazen, kao što je prikazano na slici na bazenu „Sandford Parks Lido“ u Cheltenhamu, gdje se ovaj event održava po treći put.
Sve liči na prvo plivanje beba u bazenu, kada roditelji bivaju oduševljeni skokom mališana u vodu.
A dogodine: tranguze!
(stern)
(NovaSloboda.ba)