spagosmail

Dobrodošli na moj blog


30.10.2019.

Iz stare štampe: Sokolski dom


Početkom dvadesetog stoljeća, a posebno između dva svjetska rata, u cijeloj Europi, pa tako i u Mostaru, počinje se širiti sokolski duh te se osnivaju brojna sokolska društva koja su među mlade uvodili sve vidove sportova, gimnastike i rekreacije. Na samim su počecima skoro svi sportovi u Mostaru bili pod kapom sokolskih društava. Tako se i nogomet ispočetka igrao u „Hrvatskom sokolu” osnovanom 1905. g. koji je imao prostorije u Hrvojevom domu. Na lokaciji današnje zgrade Narodnog pozorišta bile su prostorije Srpske sokolske organizacije „Obilić” osnovane nakon samo godinu dana. Kasnije je ovaj Sokolski dom preseljen na Glavnu ulicu, na potezu između prvog mostarskog nebodera i robne kuće Razvitak. Godine 1909. osniva se i „Muslimanski soko.”
Između dva svjetska rata pojavila se i ideja o izgradnji jedne zgrade za potrebe svih sokolskih društava u Mostaru. Načinjen je i nacrt budućeg sokolskog doma pa mu je dato i ime – Sokolski dom Aleksa Šantić. Gdje je planirana gradnja (koja se nije realizirala) nismo uspjeli saznati.

Ostao je samo ovaj nacrt nastao 1930-ih, koji donosimo ovdje.

Priredili: Tibor Vrančić/Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

30.10.2019.

Lanjski snijeg


Bilo je vremena kada se i u Kitzbühelu utopija činila mogućom: Simultano skijanje i odmor sa kupanjem u Tirolu. Ove je godine je bajkovita zima još za Uskršnje praznika ostavila toliko snijega da su se gosti do podne spuštali padinama Hahnenkamma, apopodne, uz potrebnu hrabrost, plivali u jezeru Schwarzsee. A iza „Stangl Wirta“ u Goingu, planinski greben Wilde Kaiser je blistao na suncu poput svježeg i blistavog osmjeha.
U Kitzbühelu se znaju dobro suprotstaviti anti utopiji. Ovo je već peti put ponovljeni xafsinški gag, da ski lift počne sa radom već polovinom oktobra; kod Resterkogela, na samom rubu područja. I to, po najfinijem vremenu, u majicama kratkih rukava. Tamo su se kretale tonama teške mašine za pravljenje skijaških pista, sa velikom količinom prljavih izduvnih gasova dizel goriva, kako bi raspodijelili i poravnali sačuvani snijeg od prethodne sezone.
Bijela vrpca usred travom bujnih livada. Planinska idila?
PR puč je stigao u obliku grimiznog kvazi bumeranga i kontra mišljenja. Na društvenim mrežama je samo u jednom komentaru opisano skoro sve: "Ovdje u Kitzbühelu već je sniježilo, i to direktno i isključivo samo na skijaškoj stazi. Wow! "
Lokalna gorska željeznica AG i turistički stručnjaci vjervjatno nisu u skladu sa mišljenjima gđice Thunberg. Njihov reklamni sloga glasi: "Petkom na skijanje".
(focus)
(NovaSloboda.ba)

30.10.2019.

Mračna sudbina


Ove sedmice u kina širom svijeta stigao je novi, šesti po redu film Terminator. Glavna uloga, kao i u svim prethodnim iz serije je Arnolf Schwarzenegger (72). O početku prikazivanja filma u Londonu svjedođi i reklama na dvospratnjaku. Čini se da Arnold u trenutku snimanja fotografije u prilogu nije to primjetio. Nakon osmjeha i pogleda u kameru, nastavio je svoju vožnju biciklom.
Iz opisa filma:
Prošlo je 35 godina od prikazivanja prvog Terminatora, a u najnovijem nastavku gledaćemo legende iz prvog filma. Serijal se vraća korijenima, ali ima i suvremenu senzibilnost baziranu na kolektivnoj anksioznosti oko umjetne inteligencije.
Prva dva filma o Terminatoru su se bavila tjeskobom i strahom od mašina iz budućnosti, koje su prihvaćane u njihovom konteksu fantazije.
Ideja ovog filma je predstaviti priču koja ima smisla u sadašnjosti. Puno toga čini se kao prognoza jer postaje realnost svijeta u kome živimo. Vjerovatno zbog toga i naslov šestog nastavka: Dark Fate, ili Mračna sudbina.
Ostalo, u kinima.
(Focus)
(NovaSloboda.ba)