spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.11.2019.

Sve za spas prirode

Niko toliko ne fotografira ugroženu prirodu i njena stvorenja, kao fotograf Sebastiao Salgado, koji je ovih dana nagrađen Nagradom za mir, Njemačkih knjižara.

Sebastiao Salgado ovogodoišnji dobitnik Nagrade za mir, je umjetnik koji se fotografijama bori sa socijalnu pravdu i mir, te požuruje globalnu raspravu o zaštiti prirode i klime. Istovremeno je sa njegovim institutom „Instituto Terra“ je stvorio pogon koji direktno doprinosi oživljavanju biološke raznolikosti i ekosistema.
Njegove fotografije objavljene su na brojnim izložbama i u knjigama, a na svim fotografijama se fokusira na ljude iskorijenjene ratovima, ili klimatskim katastrofama kao i na one koji su čvrsto ukorijenjeni u svom prirodnom okruženju. Na taj način Salgado senzibilizira ljude širom svijeta na sudbine radnika i migranata. kao i za životne uslove domorodačkih naroda.
Fotograf konsekventno objavljuje samo crno bijele fotografije, kao homage veličini prirode. čineći na taj način razorenu Zemlju poput njene krhke ljepote, te nam daje priliku da shvatimo šta je ona kao životni prostor koji ne pripada samo nama i koji moramo sačuvati.
Sebastiao Salgado je rođen 1944. godine u Aimoresu, u saveznoj državi Minas u Brazilu. Odrastao je na jednoj velikoj stočnoj farmi u prašumi, a kasnije je studirao ekonomiju. Za vrijeme brazilske vojne diktature uključio se u pokret lijeve opozicije, zbog čega je morao emigrirati u Pariz 1969. godine. Od 1971. je kao ekonomista nadgledao razvojne projekte u Africi. Tu je otkrio svoju strast prema fotografiji. Te se 1973. odrekao svoje profesije i počeo raditi kao fotograf. Od 1990. Salgado se sve više okreće fotografiji pejsaža. Tako su nastala njegova djela „Africa“ 2007. i „Genesis“ 2013. godine. Posebno je u knjizi „Genesis“ podijelio svoje utiske o netaknutoj prirodi, životinjama koje tamo žive, kao i o izoliranim ljudima koji tamo žive, sa njihovim izvornim kulturama. kako bi pokazao kako je svijet postao krhak.
U prilogu nekoliko fotografije iz knjige „Genesis“:


Na sjevernom kraju Zemlje
Fotografija prikazuje arktičke planine u najsjevernijem nacionalnom parku SAD, na Aljasci, napravljena 2009. godine.


Ugrožena idila
Salgado je bezbroj puta dolazio među plemena urođenika, kao na slici, u džunglama Brazila.


Odrpani radnici
Nadničari u rudniku zlata Serra Palada


Udaljene regije
Djeca se kupaju u rijeci Caru na sjeveru Brazila


Najveća kopnena životinja
Slon u sunčanoj izmaglici u Zamibiji


Arhaično stvorenje
Divovska kornjača na ostrvima Galapagos


U svijetu pingvina.
Cijela prirodna staništa životinjskih i biljnih vrsta su ugrožena
(focus)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
04.11.2019.

Za spas Zemlje


Američki fotograf David LaChapelle (56) svoja stvorenje iz fantazije postavio je pred kameru. Modele je fotografisao na havajskom rajskom ostrvu Maui.
Njegovu viziju spasenja zemlje, uokvirio je u seriju fotografija pod nazivom "Earth CelebrAction", „U slavu Zemlje“, kojima slavi prirodu i poziva ljude da čuvaju svoju okolinu.
U dvanaest slika je ispričao priču u kojoj ne nastaju klimatske promjene i nedostatak resursa. Mogu se vidjeti nebo, more, polarna zvijezda, bujne prašume, spektakularni slapovi i vrlo lijepi ljudi.
Dvanaest fotografija su dijelovi kalendara koji je kompanija kafe Lavazza ponudila kao ograničeno izdanje. Prihod od prodaje kalendara će biti upućem u fond za pošumljavanje amazonske prašume.
La-Chapelle je ostao vjeran svom stilu, blistave pop fotografije devedesetih: malo kiča, malo seksa, blještavi, šareni, upadljivi i groteskni kostimi.
Samo, što je ovog puta umjetnik apokalipsu zamijenio rajskim vrtom, što je ujedno i znak njegovog povlačenja.
2006. godine, bivši veliki radnik, umjetnik, preselio se iz Los Anđelesa na ostrvo Maui, na Hawajima, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi Nacionalni park Haleakala.
(focus)
(NovaSloboda.ba)