spagosmail

Dobrodošli na moj blog


07.11.2019.

Kiše jesenje


Preko noći ljetno vrijeme se pretvorilo u poznu jesen. Kao po komandi ženski svijet osvanuo u novokupljenim čizmama, valjda zabrinut da ih zbog dugog trajanja lijepog vremena neće imati kad iznosati. Kad padne malo kiše u Mostaru narod se uvuće u kuće kao da je neka teška elementarna nepogoda. Nigdje živa stvorenja! U kafani hotela Bristol nemoguće sjediti od smrada cigareta i zifta. Meni savjetuju da sjedim u biblioteci, ako ne podnosim duhanski dim, a da su kafane za pušenje i ispijanje kafe. Predajem se. Vani oblaci, bremeniti i otežali od vode koju nose, polijegali po okolnim brdima...
Bojama na slici nisam manipulisao kao što mnogi rade ( pojačaju boju i kontrast) tako da je sve na slici upravo tako.
(AhmetKurt/facebook)

U prilogu izbor nekoliko kišnih fotografija od raje, koja prethodnih dana nije žalila truda da bi po kiši napravila krug Mostarom.
(spagos)
07.11.2019.

Stvar pogleda
Mjesec je posjetio New York. Da li mu se dopadao grad? U svakom slučaju, stanovnici su bili daleko od ovog pogleda: ogromni Zemljin pratilac ukrao je pogled na World Trade Center. Svijetlio je žuto-narandžastom bojom, velik i nekako blizak.
Ovakav utisak "Hunter's Moon", kako u SAD zovu oktobarski pun mjesec, zasnovan je na optičkoj iluziji. Blizu horizonta mjesec se uvijek čini većim. Koliko će se vidjeti velik, između ostalog, zavisi i o uglu gledanja posmatrača i postojećim uporednim varijablama.
Jedna konstanta uvijek ostaje: Prečnik Mjeseca je 3476 kilometara.
(stern)
(NovaSloboda.ba)