spagosmail

Dobrodošli na moj blog


08.11.2019.

Pola-pola: Ranjena djevojčica


Ranjena sirijska djevojčica primljena na liječenje u improvizovanu bolnicu u Kafr Batni, nakon bombardovanja regije Istočna Ghouta, na periferiji glavnog grada Damaska 21. februara 2018. godine.

A wounded Syrian girl receives treatment at a make-shift hospital in Kafr Batna following bombardments on the Eastern Ghouta region on the outskirts of the capital Damascus on February 21, 2018.

(TR) 21 Şubat 2018'de başkent Şam'ın eteklerinde olan Doğu Guta bölgesindeki bombardımanlardan sonra Kafr Batna'da ki derme çatma bir hastanede yaralı bir Suriyeli kız tedavi görüyor.

Photo: Ammar Suleiman @ammar.sulaiman.91 @afpphoto

twitter: ugurgallen 20191107Gornja fotografija neobično podsjeća na djevojčicu sa poznate slike „Djevojka s bisernom naušnicom“ (na holandskom: Het Meisje met de Parel), portret kojeg je naslikao holandski slikar Johannes Vermeer 1665. godine. Portret ga je proslavio, a uz sliku "Mljekarica", njegovo je najpoznatije djelo. Sliku još zovu i "Mona Lisa sjevera" ili "holandska Mona Lisa".

Portret se čuva u muzeju Mauritshuis u Haagu.  

(spagos)
08.11.2019.

Svijet i u svijetu svašta - Slike dana


Na ostrvu Gozo na Malti, djeca su iskoristili sunčano i vjetrovito vrijeme za puštanje zmajeva, tokom svečanosti koja nosi ime „International Kite and Wind Festival“. Zabave nije nedostajalo.


Na godišnjem aeromitingu „Wings Ower Houston Airshow“ učestvovao je i jedan anion iz Drugog svjetskog rata, koji je simulirao avionski napad na Pearl Harbour 1941. godine.


Nešto staro, nešto novo! Članovi vojnih, istorijskih društava marširaju ka terenu na kojemu su izvesli repliku istorijske bitaka, u blizini Liebertwolkwitza u Saksoniji, u Njemačkoj. Za svaki slučaj, u blizini su bili postavljeni i prigodni poljski toaleti.


A u New Yorku, na paradi pasa pod imenom „Tompkins Square Halloween Dog Parade“ jednog nedužnog psa su maskirali u dinosaurusa. Mašta može svašta.


Ljudska mašta stvarno nema granica. To pokazuje i slike studenata, čija su lica premazana pjenom, tokom pripreme za tradicionalnu pjenušavu bitku na St. Andrews univerzitetu u Škotskoj.


Melisandre, jedna mala životinja, iz vrste još poznate pod imenom Aye-Aye, upravo je došla na svijet u „Duke Lemur Centru“ u Durhamu, u Sjevernoj Karolini, SAD. Tu se vrši istraživanje Lemura, i mogućnosti održavanje njihove vrste, koja je u opasnosti od izumiranja.


U Mexico Cityju je održana 24. po redu Clown konvencija, koja je bila cilj posjete velikog broja klovnova iz čitavog svijeta.


U Boliviji jedna starija žena maše državnom zastavom i izvikuje političke parole, prilikom mitinga podrške predsjedniku Moralesu.


Prilikom godišnje konferencije pokrajinskih premijera, održane u dvorcu Elmau, u Krünu, u Bayernu, a brojni policajci su obavljali svoj posao obezbjeđenja.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)