spagosmail

Dobrodošli na moj blog


10.11.2019.

Kazivanje

Nekrolog Starom mostu u Mostaru

Vraćajuci se iz rata, razrovanim putevima, pokraj spaljenih kuća, pored srušenih mostova i polomljenih česama, umorni Ibrahim Žioc – poče gunduriti neke riječi, opazivši da mu od njih korak postaje duži a put lakši. Stigavši najzad u zavičaj, zapisa te riječi, ovako:

Ko otvori put - svi su putevi pred njim,
Ko ga prekine - moraće bespućem tim.
Ko podigne česmu - duša će mu s vodom teći,
Ko je obatali - žedan će u grob leći.
Ko sazida kuću - veći od krova će porasti,
Ko je zapali i oburva -ime će mu propasti.
Ko sagradi most - dva će svijeta sastaviti,
Ko ga poruši - oba će izgubiti.
Ko čovjeka spasi - sačuvace sebe,
Ko ga ubije - ubiće u njemu i tebe.
(12.12.1993.)
(kazivanje Ibrahima Žioca, zabilježio Husein Bašić)

Iz zbirke poezije Huseina Bašića “Kad su gorjele božje kuće” (1994), stihovi su inicirani neposrednim kataklizmičkim događajima i posebno kulturocidom, te su svježi poetski zapisi, izraz ljudske pobune i odgovor umjetnika pred nevidjenim zlom.

Objavljeno u časopisu Most, broj 103-104 (14-15 nova serija, Godina XXIV maj-svibanj 1998.

(spagos/20191109)
10.11.2019.

Svijet i u svijetu svašta – Slike dana


Demonstracije u Chilleu. Jedan učesnik je istrčao na ulicu sa kuharskom kapom na glavi, dok demonstranti kamanjem gađaju snage sigurnosti u gradu Valparaiaso.


Model pištolja James Bonda pod imenom “James Bond New Gun”, koji su dizajnirali David Collins i Floris Van Den Broecke, bio je izložen u aukcijskoj kući Sotheby u Londonu.


Poslijednji uspon. Turisti su krenuli na uspon na svetu planinu Uluru u Australiji, koja je još poznata i kao Ayers Rock, poslijednjeg dana, prije nego što je na snagu stupila zabrana uspona na ovu planinu.


Na Bondi Beachu u australijskom Sydneyu jedan čovjek pozira ispred ružičasto obojene skulpture tenka. Umjetnost u spektakularnom ambijentu. Bondi plaža je postala mjesto izlaganja različitih skulptura, a posjetioci reaguju vrlo različito, kako na neuobičajeno izložbeno mjesto, tako i na neobične eksponate, kao što je i ovaj tenk.


Ribari stoje na pristaništu ispred kulisa grada Kuwaita, bacajući svoje udice u nadi da će uloviti nešto spektakularno. U svakom slučaju, u sjećanju će im ostati neobičan pogled na skyline u noći.


Na godišnjoj paradi u čast mrtvih u Mexico Cityju učesnici su prepuštali mašti boju i izgled njihovih kostima.


U vrijeme jedne narodne svečanosti u Guatemali, jedna trogodišnja djevojčica je iskoristila priliku, kad o njoj niko nije vodio računa, i poslužila se ne baš malenom cigarom. Nešto vrlo neobično i neobjašnjivo za naše uslove.


Demonstracije u Iraku. Studenti univerziteta u gradu Basra demonstrirali su protiv tamnošnje vlade. Jedna slika koja nije baš tako česta u medijima.


Vjetar raspuhuje žar na granama izgorjelog hrasta. Na nebu se vidi sjaj zvijezda. Vatrogasci su se danima borili protiv šumskih požara u Kaliforniji.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)