spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.11.2019.

Istina iz ranije nepoznatih dokumenataRekonstrukcijom na današnji dan (9. nov. 1993) porušenog Starog mosta došlo se do novih historijskih činjenica u vezi premoštenja Neretve na ovom najužem mjestu mostarske kotline. Drži se da je gost Radin oko 1440. godinu dao izgraditi viseći most i kule sa obe strane. Zbog važnog strategijskog položaja ove lokacije i veze sa tada još neosvojenim prostorima na desnoj obali Osmanska administracija je sagradila sigurniji i čvršći drveni most prije 1473. godine. Moćne višestruko uslojene drvene konzole koje su postupno izlazile iz obale i nadvisivale rijeku, dodatno su bile visoko obzidane nabojem od krečnog maltera i kamena (vidjeti sliku dole), a po vertikali još i međusobno povezane velikim željeznim klinovima. Tako uređena osnova drvenoga mosta ostala je sačuvana u otisku, u temeljnim nosačima Hajrudinovog kamenoga luka na obje riječne obale. Most preko Drine iste konstrukcije kao u Mostaru opisao je Evlija Ćelebi u svojim potopisima: “...tako da je na jake temelje, koji se nalaze na obje strane rijeke, vješto nanizao jednu na drugu velike i duge grede tako da jedna nad drugom izmiče kao pera u krilima lastavice.” Ovaj drveni most, ustvari dvije konzole koje se dodiruju, je bio u upotrebi punih 93 godine, s zatim je Hajrudin za jednu građevinsku sezonu, 1566. godine izgradio kameni most.
Otkrivanjem ranije nepoznatih dokumenata u arhivi Osmanskog carstva, ustanovilo se da Stari most nije građen devet godina kako se ranije pogrešno navodilo, nego se podigao od proljetnih do jesenjih velikih voda, godine 1566. za vrijeme niskog vodostaja, što je omogučilo izradu skele luka.
Preporučujem da posjetite podzemni dio muzeja neposredno uz most. Na crtežu mosta crvenom elipsom sam označio mjesto konzolnih greda mosta, čiji se otisci vide na slici.

Fotografije uz tekst:
Temelji starog mosta, iz Muzeja neposredno uz Stari most, Ahmet Kurt
Temelji Starog mosta, crtež, Ahmet Kurt

(Ahmet Kurt/facebook 20191109)

Stari most prije izgradnje kamenog mosta rekonstrukcija

Stari most Zamšiljeni izgled ćuprije sultana Sulejmana kana s kulama koje su sagrađene kao zaštita ćuprije sultana Mehmeda kana – crtež prof. Hamdija Salihović

Stari most – mjere (Ahmet Kurt, januar 1998.)


Fotografije: Iz teksta Edina Huskovića, Most nad Neretvom

Stari most prije izgradnje kamenog mosta rekonstrukcija
Stari most Zamšiljeni izgled ćuprije sultana Sulejmana kana s kulama koje su sagrađene kao zaštita ćuprije sultana Mehmeda kana – crtež prof. Hamdija Salihović
Stari most – mjere (Ahmet Kurt, januar 1998.)

(spagos)
11.11.2019.

Prekinut Veležov niz
Premijer liga BiH, 16. kolo:

NK Široki Brijeg - FK Velež 1:0

NK Široki Brijeg: Zlomislić, Kvesić, Matić, Ćorić, Franjić, Jović, Marić, Stanić, Kovačić, Bagarić, Enin.

FK Velež: Bobić, Manev, Zeljković, Samardžić, Ćosić, Brandao, Osmić, Berisha, Hasanović, Vehabović, Urdinov.Nogometni klub Široki Brijeg dočekao je na stadionu Pecara u 16. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine Fudbalski klub Velež. Domaćin je upisao minimalnu pobjedu rezultatom 1:0.
Utakmica se zbog kazne koju je dobio klub sa Pecare igrala pred praznim tribinama.
U devetoj minuti jedanaesterac za domaće. Precizan za vodstvo domaće ekipe bio je Toni Jović. .
Domaćin je do dva gola prednosti mogao u 28. minuti utakmice. Bagarić je šutirao, pogodio stativu, lopta je "šetala" po gol liniji, a odbrana Veleža uspjela otkloniti opasnost. U 44. minuti susreta najbolja prilika u prvom poluvremenu za Rođene. Ponovo je šutirao Berisha, a golman Zlomislić je odlično intervenisao.
U nastavku susreta prvu dobru priliku imali su gosti, ali je loše šutirao Brandao. Pitanje pobjednika domaćin je mogao riješiti u 70. minuti susreta, ali je Bagarić šutirao pravo u dobro postavljenog golmana Veleža.
Odličnu priliku u 80. minuti imao je rezervista Fajić, ali nije uspio matirati danas odličnog Zlomislića. Mogao je Široki sve riješiti u 85. minuti. Stanić je odlično centrirao, ali je Jurić zakasnio i rezultat se nije promijenio. Ostalo je do kraja susreta 1:0 za domaće na stadionu Pecara.
Rođeni su tako doživjeli prvi poraz u posljednjih pet utakmica u Premijer ligi BiH i sada su osmi na tabeli sa 19 osvojenih bodova. Široki Brijeg je sedmi sa dva boda više od Veleža.
(sport)
11.11.2019.

Kuća iz snova


Nažalost, ne može se otvoriti, inače bi se brzo došlo blizu onome šta bi ovo trebalo biti: Barbie kuća iz snova.
Lijepo replicirana u Malibuu, u SAD. Sa ružičastim kišobranima i ružičastim toboganom kojim se ujutro može kliznuti sa prvog sprata direktno u bazen. Vjerovatno je i jutarnja kafa ružičaste boje.
Ljubitelji mogu iznajmiti kuću za 60 dolara dnevno putem Airbnb. Cijena u skladu sa 60. godišnjicom Barbike.
Ili, kako je to dansko-norveška muzička eurodance grupa Aqua tako lijepo pjevala u njihovom najvećem hitu iz 1997. godine
„I’m a Barbie girl in a Barbie world. Life in plastic, it’s fantastic.“ „Ja sam Barbie djevojka u Barbie svijetu. Život u plastici je fantastičan“.
Svakako.
(stern)
(NovaSloboda.ba)