spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.11.2019.

Monografija „Između dvije imperije - Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.“


Zemaljski muzej BiH od svog osnivanja, uz osnovnu muzeološku i naučnoistraživačku djelatnost na poljima arheologije, etnologije i prirodnih nauka, sistematski prikuplja, obrađuje i arhivira fotografije, negative i filmove, te je nezaobilazna baza i početna tačka za svako ozbiljnije istraživanje historije fotografije u Bosni i Hercegovini. Unutar te ogromne baze najistaknutije mjesto zauzima raritetna zbirka s više od 6.000 negativa na staklenim pločama koja datira iz vremena kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Kao najveći i sadržajno najvažniji dio navedene zbirke izdvaja se korpus od oko 5.000 negativa objedinjen potpisom jednog od najistaknutijih pionira fotografije u Bosni i Hercegovini - Františeka Topiča, Čeha koji je dobar dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH, prvo kao arhivski činovnik a potom i kao bibliotekar, sekretar i fotograf.

Monografija Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. - 1919. predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina.

Knjiga daje kvalitetniji i cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje intimne historije i geografije bosanskohercegovačkog društva u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte - Prvog svjetskog rata.Fotografija: Stari most, František Topič, Zemaljski muzej BiH
(spagos)
12.11.2019.

Koraljni grebeni: Gotove kuće u okeanu


Koraljni grebeni dom su mnogih morskih stvorenja poput mladih riba, rakova i puževa. Međutim, klimatske promjene, prekomjerni ribolov i zagađenje pritiskaju podvodni raj. Mnogi su grebeni već uništeni. Istraživači sa Univerziteta Delaware žele da stanarima grebena bez kuća daju novi dom: sa vještačkim koraljima izrađenih pomoću 3-D štampača.
Pomoću iPhonea fotografirali su prirodne koralje iz svih uglova, stvarajući digitalnu predlogu za štampač. Kao materijal za gradnju koristili su bioplastiku izrađenu od kukuruznog škroba.
U južnom Tihom okeanu, kraj Fidžija, istraživači su testirali njihove lažne strukture. Ribe su se odmah uselile u svoje nove domove. „Vještački“ koralji nisu im bili ništa manje atraktivni od pravih koji su se nalazili tu odmah pored vrata.
Posebna radost za istraživače je bila kad su vidjeli da su se na 3-D modele naselile i koraljne larve. Na taj način umjetni greben može ponovo stvariti prirodno stanište ovim vrstama.
(focus)
(NovaSloboda.ba)