spagosmail

Dobrodošli na moj blog


13.11.2019.

Iz stare štampe: Srpsko pjevačko društvo Gusle, 1938.


Jedno od najaktivnijih nacionalnih društava u Mostaru krajem 19. stoljeća svakako je bilo Srpsko pjevačko društvo Gusle. Registracija društva se obavlja pod zvaničnim nazivom „Pravoslavno pjevačko društvo”, a prva skupština društva održana je 18. decembra 1888. g. pod predsjedništvom Jove Šole.
Gusle su pored pjevačke imale i dramsku sekciju koja je izvodila drame domaćih i stranih pisaca, a sudjelovali su u svim tadašnjim kulturnim i nacionalnim manifestacijama. Osnovale su i svoju čitaonicu (1891. g.) u kojoj su se mogli naći svi poznatiji srpski i hrvatski listovi i časopisi. Od 1891. Gusle organiziraju svoja poznata „sijela” na kojima su se održavala brojna poučna i literarna predavanja, muzičke tačke i recitacije, a obično su se završavale igrankom. Godine 1892. osnovan je mješoviti hor, a tek 1902. društvo dobija dozvolu da se može zvati Srpsko pjevačko društvo Gusle.
U znak zahvale, godine 1938. društvo izdaje zahvalnicu s imenima najvećih donatora i dobrotvora koji su pripomogli njegovu radu.

Fotografije: Dobrotvori Srpskog pjevačkog društva Gusle, 1938.

Priredili: Tibor Vrančić/Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

13.11.2019.

Kvalifikacije za EURO 2021: Fudbalerke pobijedile u Izraelu


Izrael – BiH 1:3 (1:2)

Ženska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Haifi Izrael sa 3:1 (1:2) u susretu kvalifikacija za EURO 2021.

Domaći sastav dolazi do prednosti u 3. minuti preko Mor Efraim.
Do kraja prvog poluvremena izabranice Samire Hurem preokreću rezultat. Prvo je pogodila Sofija Krajšumović u 29., a zatim i Dajana Spasojević u 37. minutu.
Konačan rezultat postavila je Marija Aleksić u 80 minuti.

Za BiH su igrale: Dijana Haračić, Valentina Šakotić, Šejla Selimović, Amira Spahić, Melisa Hasanbegović, Marija Aleksić, Dajana Spasojević, Đula Velagić, Milena Nikolić, Selma Kapetanović i Sofija Krajšumović. Selektorka: Samira Hurem.

To je treća pobjeda reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za EURO 2021.
Naredni susret izabranice Samire Hurem će odigrati 5. marta 2020. godine na domaćem terenu, a protivnik će ponovo biti selekcija Izraela.
(Fena / Haris Ahbabović)

Sa stranice ŽF/NK Emina 2016:
Ženska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Haifi Izrael sa 3:1 u susretu kvalifikacija za EURO 2021. U ovom susretu naša igračica Đula Velagić igrala je u prvom sastavu, dok je Minela Gačanica bila na klupi. Čestitamo igračicama i stručnom štabu na veoma bitnoj pobjedi i želimo im puno sreće u daljem toku kvalifikacija.
(ŽF/NK Emina 2016/facebook)

Čestitke!

(spagos)
13.11.2019.

Visoke ambicije: Premijera na vrhu


Najniži planini vrh savladao je kao poslijednji. Uspješnim usponom na vrh Shishapangmi sa 8027 metara visine na Tibetu, kineskoj "autonomnoj upravnoj jedinici", Nirmal Purja osvojio je svih 14 vrhova viših od osam hiljada metara na svijetu, za nešto više od šest mjeseci.

Prethodni najbolji nastup imao je Južnokorejanac Kim Chang-Ho s vremenskim rasponom od gotovo osam godina. Za razliku od Purje, Kim nije koristio kisik iz flaše. Prije godinu dana, Kim je poginuo u planinskoj nesreći.
Prvi uspješni čovjek u ovoj disciplini, Reinhold Messner, koji se na svih 14 vrhova popeo između 1970. i 1986. godine, pohvalio je ovo "jedinstveno planinarsko dostignuće" i naglasio "logističku pripremu". Purja je iskoristio, već pripremljene, uobičajene uspone i često se vraćao helikopterom u bazne logore.
„Pravedno izgleda sasvim drugačije“, primjećuje magazin „Alpin“. Purja se nedavno požalio na sve teće finansiranje podviga. Svaki uspon ga je koštao po, oko 56.000 eura.
Nisu to učestvovali samo sponzori. Projekt je omogućila i crowdfunding kampanja finansiranja putem interneta i jedna hipoteka na njegovu kuću. Delimično je Purja sa sobom vodio i brojne zainteresirane, koji su plaćali zajednički uspon.

Iznad svih granica
Svih 14 vrhova iuznad osam hiljada metara nalazi se na masivu Himalaje, od Kangchenjunga između Nepala i Indije na istoku, do Nanga Parbata na zapadu, u Pakistanu

Brojne zastave nose molitve do neba
Tibetanske molitvene zastave rasprostranjene su u cijeloj himalajskoj regiji i sada krase gotovo svaki prolaz i vrhunac. Budisti vjeruju da se molitve bolje izvode na nebo

Lav kao uzor
Riječima "Ja sam lav" Nirmal Purja potvrdio je svoju odlučnost. Fotografija ga prikazuje 22. maja na Mount Everestu, na nadmorskoj visini od 8848 metara.
(focus)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)