spagosmail

Dobrodošli na moj blog


20.11.2019.

Iz stare štampe: Javni zahodi u Mostaru, 1906. godine


U časopisu Musavat broj 3. iz 1906. godine objavljen je slijedeći tekst:

Javni zahod kod Kazaziće džamije

Kazazića džamija. Na Carini, a upravo na glavnoj ulici, nalazi se poznata Kazazića džamija (misli se na Fatime kadun džamiju koja se u narodu također zvala Kazazića, a nalazila se na mjestu današnjega malenog parkirališta kraj Dječje biblioteke op. a.). U toj džamiji ulaz je dan i noć otvoren, te naročito po noći, mnogi prolaznici, a po najviše vojnici, svraćaju unutra te onečišćavaju džamijsko dvorište. Da slučajno ne znamo šta je u stvari, mi bi okrivili upravitelja džamije i pitali ga: zašto ne udari vrata i kanate, pa da niko svrnuti ne može. Ali ovako mi ne možemo kriviti njega, jer su vrata ima već deset godina napravljena i nalaze se u džamiji, a gradsko-kotarski ured nikako ne dozvoljava da se postave na mjesto. Zašto je to, znaće najbolje gospoda iz ureda”.
U časopisu Musavat, broj 8. iz 1906 godine, na istu temu objavljen je slijedeći tekst:

Javni zahodi

Javni zahodi (pissoir). Pored drugih kijamet potreba kojim Mostar obiluje, i ta je da bi naš grad trebao da dobije jednom javni zahod kako gragjani ne bi morali trčkarati iza tugjih dućana. U ostalom ovo je primjedba stranaca koji Mostar posjećuju, a koji su naviknuti na uregjenu varoš".

To je prijeka potreba, jer u gradu nigdje niti zahoda niti pišadura nema osim dvaju najpozitivnijih zahoda u Cernici i u Taphani”, tako je glasilo obrazloženje odluke o izgradnji javnih toaleta u Mostaru sa sjednice Gradskog vijeća od 7. juna 1909. g. A tada je odlučeno da se izgrade zidani javni zahodi na čak šest mjesta po gradu i to: „u Štefanijinom šetalištu preko puta Gimnazije, na Musali nasuprot hotela „Narenta“, na Velikoj Tepi kod Suhodoline (danas početak stepenica koje vode s Glavne ulice u Hendek), na Luci u Glavnoj ulici, u Karađozbegovoj ulici i na Starom pazaru u Dolnjoj mahali“.
Pošto nije bilo dovoljno sredstava za izgradnju svih javnih zahoda bi odlučeno da se prvi zahodi izgrade na Velikoj Tepi i na Musali. No, godine 1913. su po projektu Dragutina Köhlera ipak završena tri zahoda, treći kod Gimnazije. Nažalost, u šezdesetim godinama prošlog stoljeća ih srušiše odlukom Općine.

Fotografije: Javni zahodi: kod Gimnazije 1950, na Musali 1937 i na Velikoj Tepi

Priredili: Tibor Vrančić/Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

20.11.2019.

Svi naši baraži

prolaz molim, baraž, 26. marta 2020.

Do sada smo tri puta učestvovali u baražu, bezuspješno. Svaki put je bio jedan protivnik i dvije utakmice.
Ovog puta za plasman na EURO 2020 predstoje nam također dvije utakmice, ali i dva protivnika.
Prva utakmica, prvi baraž je protiv Sjeverne Irske, a tek nakon eventualne pobjede, slijedi novi baraž, još jedna utakmica. Dvostruka prepreka. Ne traba se puno zanositi.

baraž • muški rod: brana, ustava; pregrada, greda kojom se zaprečava put, rampa; kaldrmina; taksa za prelazak preko mosta, mostarina;
voj. baražna vatra, zaprečna vatra, preprečna vatra.


Fudbalska selekcija BiH će 26. marta na svom terenu igrati polufinale baraža UEFA B Lige nacija protiv Sjeverne Irske (igra se jedna utakmica).
U drugom polufinalnom duelu baraža UEFA B Lige nacija, sastaće se Slovačka i Republika Irska.
Pobjednici ova dva meča igraće finale za odlazak na EURO, a UEFA će 22. novembra u švicarskom Nyonu žrijebom odlučiti domaćina finala.
(sport)

Svi naši baraži


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je do sada tri puta igrala dodatne kvalifikacije za plasman na neko veliko takmičenje.
Martovski baraž slijedeće godine je četvrti, kada ćemo se boriti za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.
U svakom baražu do sada smo eliminisani. Dva puta koban je bio Portugal, a jednom Republika Irska.
Prvi put u novembru 2009. zaustavljeni smo od moćnih Portugalaca, iako smo u prvom meču u Lisabonu imali niz dobrih prilika za pogodak. Pogodili smo dvije prečke i stativu, a na kraju smo izgubili 1:0. U revanšu oslabljeni za Misimovića i Rahimića nismo mogli više od još jednog časnog poraza (0:1).
Dvije godine kasnije ponovo smo igrali baraž za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini i ponovo smo ispali od Portugala. Prvi meč u Zenici okončan je bez golova, a u revanšu smo od Ronalda i klape doživjeli težak poraz – 6:2.
Posljednji baraž izborili smo prije četiri godine. Protivnik je bila Republika Irska. U Zenici je ponovo bilo neriješeno – 1:1, a u Dablinu 2:0 za domaćina.
(spagos)

Nakon utakmice baraža Portugal - BiH, 15. novembra 2011 godine, nastao je vic, koji se u nekim prilikama priča i danas:

Budi žena Safeta Sušića jutro nakon utakmice u Lisabonu:
- "Ustaj Safete sedam je!"
Sušić skoči i reče:
- "Jel opet Ronaldo?!" 
20.11.2019.

Neki novi kum

Jedan film, kao zaostavština.
"Nadam se da ćemo svi još koji put raditi zajedno", kaže holivudska superzvijezda Robert De Niro. "Ali više nećemo uraditi ni jedan film poput ovog. To je to. Moguće da je mafijaški ep Martina Scorsesea „Irac“, koji u kina dolazi ovih dana, nešto kao posljednje veliko zajedničko pojavljivanje američkih filmskih kumova: De Niro (Oscar 1975. i 1981.), Al Pacino (Oscar 1993) i Joe Pesci (Oscar 1991).
"Irac" je ponovo film stare filmske škole, nikakav superherojski čin, nego gangsterski film, kakav nitko drugi nije mogao ni snimiti. Prava priča o mafiji u Americi sedamdesetih godina.
Iz priče: Plaćeni ubica Frank Sheeran (De Niro) treba da eliminira jednog prijatelja, korumpiranog čelnika sindikata Džimija Hoffa (Pacino).
Priča je staromodna, ispričana gotovo na sentimentalan način, pa ne čudi koliko su se režiser i glumci morali boriti za realizaciju ovog filma. I nije čudo, što je ovaj klasični kinematografski ep, Scorseseov najbolji film od "Goodfellas" iz 1990. godine, financirao i najveći streaming servis na svijetu Netflix.
(focus)
(NovaSloboda)
20.11.2019.

Louis veliki


Hladan šampanjac mu se slijeva niz vrat, biserne kapljice kaplju po koži i sa kape.
Ispod je stari i novi prvak Formule 1 koji se smije poput djeteta - Lewis Hamilton izgleda tako sretno, kao da je prvi put prošao kroz jedno takvo prskanje. Britanac je sa svoje 83 pobjede te 67 drugih i trećih mjesta već doživio 150 sličnih tuševa alkoholom. Ovo nezvanično tuširanje sa Mercedesovim inženjerimaa, međutim, posebno je.
Sa drugim mjestom na Grand Prixu SAD, Hamilton je osigurao svoju šestu titulu svjetskog prvaka, čime je postao drugi najbolji vozač u historiji Formule 1.
Ispred njega se sa sedam pobjeda u Svjetskom kupu nalazi samo Michael Schumacher.
Više je nego vjerovatno da će brzi Lewis u tome prestići i njega. Pogotovo jer ovaj 34-godišnjak pred sobom ima još mnogo trkaćih sezona. Sam kaže da se kao sportista „osjeća svježije nego ikad". Navodno, ovakvi alkoholni tuševi utiču na njega da ostane mlad. Italijanski petostruki svjetski prvak Juan Manuel Fangio, kojeg je Hamilton sada u vječnoj najboljoj listi sada zamijenio na trećem mjestu, usput rečeno, svoj posljednji svjetski naslov osvojio je u dobi od 46 godina.
(focus)
(NovaSloboda.ba)