spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.04.2021.

Taj šareni svijet – Slike sedmice


Šta je ostalo nakon tornada

Dobrodošli u naša tri zida: Ono što izgleda kao kulisa iz nekog pozorišta, ustvari su tužni ostaci nakon jedne serije katastrofalnih tornada koji su opustošili saveznu državu Alabama u SAD. Na slici je metodistička crkva koja je pri tome izgubila čitav krov i vanjske zidove, a najmanje pet osoba je izgubilo život u ovom regionu.


Šarena ptica

Ptica je bila nošena kod veterniara. Ali, usput, oslobodila se i radije odletjela... i to, u sred Manhattana, u New Yorku. Ara papagaj po imenu Ara Dylan se nakon toga zaustavila na vrtoglavoj visini, na jednom drvetu. Njujorški vatrogasci su poduzeli u akciju spašavanja i neposlušnu pticu uhvatili mrežastom hvataljkom, a nakon toga je predali vlasniku.


Novi iz Sesamstrasse

Ernie i Brt su poznati svima, a sada im se pridružuju Wes i Elijah. Obe lutke su tamne boje kože, i otac su i sin, kako je objašnjeno u jednom videu u SAD, u kojem je razjašnjeno kako nastaju različite boje kože kod ljudi. To bi trebalo pomoći porodicama kao argumentacija protiv rasizma.


Stara ljubav novi prsten

Bezosjećajno: Jedan lopov, u Essenu, Njemačka, predstavio se kao radnik komunalnog, ušao u stan jedne slijepe penzionerke (79) i ukrao joj kompletan nakit, između ostalog i vjenčani prsten.

Srdačno: O tome je u novinama čitao jedan zlatar iz Bayerna, i penzionerki napravio jedan potpuno isti prsten, onakav, kakav je nosila na svadbi 1963. godine.


Osmorke

To bi trebao biti rekord Veike Britanije. Jedna ovca iz Škotske, na svijet je odjednom donijela ni manje ni više, nego osmoro jagnjadi. Normalno ovce donose na svijet do dva jagnjeta, a sasvim rijetko trojke. Ovčar Andrew Morgan (69) je ponosan.


Rijeka puna plastike

Voda u rijeci Tagaret u Boliviji se nikako ne vidi. Dokle doseže pogled, nema ništa drugo osim smeća, a od svega najviše plastičnih flaša. Sve se to slijeva, dan za danom, u Uru.Uru jezero, koje izgleda kao ogromno brdo smeća. Kraj ovom strujanju smeća nije ni na vidiku.


Otkrivač tajnog koda na novčanici od 50 funti

Kasna počast: Engleski matamatički genije Alan Turing (1912-1945) otkrio je u Drugom svjetskom ratu enigmu, tajnog koda Nijemaca. Kasnije je pao u nemilost zbog homoseksualnosti. Sada njegov lik krasi novu novčanicu od 50 funti.

(bams)

(NovaSloboda)

04.04.2021.

Ovaj virus nam sada dolazi i na san!


Da li zapravo znate top deset noćnih mora?

1. Zaranjate u dubinu,

2. Nalazite se u bijegu,

3. Izloženi ste opasnosti, a ne možete se pokrenuti,

4. Kasnite na neki važan sastanak,

5. Niste završili započeti posao,

6. Bliska vam osoba umire,

7. Kosa, ili zubi, vam ispadaju,

8. Imali ste saobraćajnu nesreću,

9. Avion, kojim letite, ruši se,

10. Hodate goli u javnosti


Ovim verzijama horora sada je dodata još jedna nova!

Zamislite:

Prilikom posjete prijatelju, koji se tek nedavno uselio, i stanuje na 4. spratu, otvorili ste vrata zgrade, i odjednom se našli pred nijemom gomilom ljudi u stubištu.

Zadržali ste dah. Progurali se kroz gomilu, i prošli prema gore.

U panici, budite se, oznojeni, na 2. spratu ste, udahnete vazduh i počinjete disati.

Uff, to je bio samo san. A onda shvatite:

Ovaj virus nas sad proganja i u snu, i plaši ljude.

Kakva teška noćna mora!

(express)

(spagos)

04.04.2021.

Kad su Igre počele...

OI Athen, 6. april 1896.

Amerikanac Thomas Curtis (lijevo) bio je ispred svog vremena. Na startu trke 100 metara na Prvim modernim olimpijskim igrama 6. aprila 1896. startao je iz čučnja, što je tada činilo samo nekolicina atletičara. Danas nijednom sprinteru ni ne pada na pamet da u trci ne starta iz ovog položaja. Međutim, gotovo sve je bilo drugačije na olimpijskoj premijeri na stadionu Panathinaiko u Atini Pobjednici su dobijali srebrne, a ne zlatne medalje. Ženama nije bilo dozvoljeno da učestvuju, kao ni profesionalcima.

Tamo je bio samo 241 učesnik iz 14 nacija. Trošak čitavog događaja bio je 3,74 miliona drahmi, približno 448 000 američkih dolara.

U 125 godina koje su slijedile, igre su obilježavale diktature za svoju promociju, biljeđi se zloupotreba droga, kao i korumpirani službenici. Danas se Igre nalaze u trajnoj moralnoj krizi, a trenutno podstiču i strah od korone.

Uprkos pandemiji, Olimpijske igre bi se trebale održati na ljeto, u Tokiju: uz učešće više od 11.000 sportista iz više od 200 zemalja, uz cijenu događaja od 15,4 milijarde američkih dolara.

(sdz)

(spagos)