spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.04.2021.

Povratak u normalitet...


Da, ovako bi to moglo funkcionisati.

A ne, kao što je to bio slučaj kod nas, gdje je ponašanje sedmicama nadjačavalo razum i logiku. Španija je na početku bila surovo pogođena pandemijom.

Fotografija prikazuje pravilno ponašanje pri jednom iskušenju u Barceloni:

Oni koji su testirani, sa maskama na licu, prisustvovali su jednoj kontrolisanoj euforiji na koncertu jedne grupe, na otvorenom.

(news)

(spagos)


05.04.2021.

Ekspedicija u pustinji


Pustinja Taklamakan u ujgurskoj autonomnoj regiji Xinjiang, na sjeverozapadu Kine, po površini je velika gotovo kao Njemačka.

Krajem februara kineski geofizičari istraživali su podzemlje suhog područja i prikupljali seizmičke podatke. Takve ekspedicije moguće su samo između oktobra i marta zbog oštrih vremenskih prilika. Cilj im je potraga za prirodnim resursima poput plina i nafte koji se vade u negostoljubivom području.

Ekstremne fluktuacije temperature i nasilne pješčane oluje otežale su istraživanje.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

05.04.2021.

Pola stoljeća crvenog kartona


fudbaler Friedel Lutz

sudija Wilfried Hilker

Jednostavno izrečena kazna: Svi ga dobijaju, svi ga prihvaćaju: crveni karton je navršio 50 godina

Žuti i crveni kartoni po prvi puta počeli koristiti već 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku. Upotreba kartona se kasnije proširila i na ostale sportove, ali svaki sport ih je prilagođavao posebnom skupu svojih pravila.

U pravom smislu riječi, bio je to pogrešan potez, koji je Friedel Lutz, tada igrač Eintrachta iz Frankfurta, napravio 3. aprila 1971. godine, protiv protivničkog igrača Braunschweiga. "Šutnuo sam ga u stražnjicu s guštom", rekao je Lutz 35 godina kasnije u jednom video intervjuu. Nogometni magazin Kicker ih je ponovo okupio 2014. godine, na sok i kolač, u hobi prostoriji: Tu su bili Lutz, prvi igrač koji je dobio crveni karton u utakmici Bundeslige, i Wilfried Hilker, tadašnji sudija, koji je isključio Lutza.

U drugoj polovini sezone 1970/71, Bundesliga je uvela sistem žutog i crvenog kartona kao konsekvencu sa prethodno odigranog Svjetskog prvenstva 1966. godine, kada su igrači sa terena izbacivani samo uz usmeno izrecanje kazne, koja nije uvijek poštovano. Desilo se u brutalnom meču između Engleske i Argentine, kada je izbačeni igrač ostao na terenu još devet minuta nakon načinjenog faula.

Prvi crveni grješnik Bundeslige Lutz bio je džentlmen: Ubrzo se izvinio zbog svog prekršaja i nije privukao negativnu pažnju u godinama koje su slijedile. Njegov sličaj se desio prije 50 godina, a mođe se sa sigurnošću reći - crveni karton se dokazao tokom godina. Niko ih ne želi, ali niko ne dovodi u pitanje njihovo značenje.

Pravila su jednostavna kao i na semaforu: žuta = pažnja, crvena = stop.

Crveni karton je samo malo modificiran tokom pet decenija i stvorio je čitav niz anegdota.

Ostali sistemi kažnjavanja ne mogu se uporediti sa njegovom efikasnošću.

Crveni kartoni se danas figurativno dodjeljuju u čitavom nizu životnih situacija, kao svojevrsna opomena.

A sve je krenulo od jednog prijateljskog šuta u stražnjicu, prije pola stoljeća.

(sdz)

(spagos)