Smokva – Ficus carica (Mraceae)

Smokva

Ficus carica (Mraceae)

"Smokva je prava vocna poezija"-Uskliknuo je Baron von Eugen Vaerst,cuveni sladokusac 19 veka.Cinjenica je da se slatki ukus smokve ne moze uporediti ni s jednom drugom vrstom voca.

Plodovi smokve imaju veliku prehrambenu i dijetoterapeutsku vrijednost. Svježim plodovi sadrže 10 do 25% ukupnih šećera, a osušene 40 do 65% šećera. Smokva ima više dijetalnih vlakana od bilo kojeg drugog voća. Glavni sastojak smokve je dekstroza, a sadrži i polifenolne antioksidante. Sadrže 2% bjelančevina, pektine, organske kiseline, vitamine (B1 i do 100 mg%, B2 80mg%, A do 90mg% i C 2mg%) i mineralne tvari. Plodovi su bogati kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem i fosforom. Netopljiva vlakna smanjuju rizik obolijevanja od karcinoma debelog crijeva, dok topljiva smanjuju razinu kolesterola u krvi, a upravo smokva obiluje i jednim i drugim vlaknima.
Suhe smokve, prema istraživanju Sveučilišta u Scrantonu (SAD), imaju 4 pa o do 50 puta veću koncentraciju fenola koji djeluju kao antioksidanti. Sadrže i Omega-3 i Omega-6 esencijalne mane kiseline (smanjuju kolesterol u krvi). Plodovi sadrže i proteolitički enzim koji pomaže probavi.

Komentariši