Stevia, slađa i zdravija od šećera

 

Stevia, slađa i zdravija od šećera

Stevia je umjetni zaslađivač i još jedna od brojnih namirnica kojima proizvođači pokušavaju utažiti potrošačku žeđ za slatkim. Radi se o biljnom proizvodu, koji se spravlja od istoimene biljke dosad korištene za zaslađivanje napitaka, bez dodavanja kalorija.

Otprije popularna u Južnoj Americi i Aziji, stevia odnedavna osvaja i američko tržište, gdje je registrirana kao dodatak prehrani.
 
Punim imenom Stevia Rebaudiana, ova je grmolika biljka porijeklom je iz Paragvaja, a ostatak svijeta ju je upoznao krajem 19. stoljeća, zahvaljujući jednom talijanskom botaničaru. Sadi se u proljeće, a u kasnu jesen, prije cvatnje, beru se njeni listovi i ostavljaju na suncu nekoliko dana.

Zahvaljujući aktivnim sastojcima glikozidima, stevia je 300-400 puta slađom od šećera te je paragvajski Indijanci nazivaju "listom slatkog meda". Unatoč slatkom okusu ne izaziva karijes i ne škodi dijabetičarima. Hoće li osvojiti zapadno tržište? Možda, ako je u tome ne spriječi šećerni monopol. 

REGULIŠE METABOLIZAM ŠEĆERA U KRVI
SNIŽAVA KRVNI PRITISAK
POMAŽE OSLOBAĐANJE INSULINA IZ PANKREASA
PREDSTAVLJA IZVOR BILJNIH HORMONA RASTA
ANTIBAKTERIJSKO DEJSTVO ( KARIJES I UPALE DESNI )
GASI OSEĆAJ ŽELJE ZA SLATKIM I MASNIM
UKUS ISTI KAO KOD ŠEĆERA
Prednosti Stevie u odnosu na šećer i vještačke zaslađivače
NEMA KALORIJA
NE KARAMELIŠE KOD PRŽENJA
NIJE KANCEROGEN
NE FERMENTIŠE U ALKOHOL
BEZ KONZERVANSA

U Japanu, USA, Kini, Brazilu i Argentini Stevia se moze kupiti vec duze vremena. U zemljama EU prodaja jos nije odobrena zbog secernog monopola. Francuska je 24. Augusta ove godine odobrila privremenu prodaju, dok se u Njemackoj jos ne moze kupiti u prodavnicama. Doduse postoji mogucnost kupovine preko interneta ili u kucama Reformhaus.

U Svajcarskoj od nedavno na trzistu nalaza proizvodi zasladjeni Steviom, izmedju ostalih SoftdrinkSprite Verditakoga proizvodi Coca.Cola.

U martu slijedece godine ocekuje se stav Evropske  komisije za sigurnost prehrambenih artikala u vezi Stevie.

Do kraja 2011 Stevia bi mogla biti odobrena na podrucju EU. Procjene pokazuju da Steviom mogla zamjeniti cak 20 do 25 procenata potreba u prehrambenoj industriji i na trzistu slatkisa.

 

 

Komentariši