“Svjetski dan vegetarijanstva” i “Svjetski dan životinja”

U Sarajevu će se od 1. do 4. oktobra 2009. godine obilježiti tri svjetski prepoznata datuma, a koji će u organizaciji Prijatelji životinje u BiH biti obilježeni u okviru manifestacije “Dani prijatelja životinja”.

1. oktobar – “Svjetski dan vegetarijanstva”
od 12 sati > Degustacija vege hrane ispred Sarajevske katedrale uz podjelu letaka i ostalih materijala o prednosti vegetarijanstva. Svjesni velike prednosti vegetarijanske prehrane za životinje, okoliš i čovjeka, svakodnevno se sve više ljudi okreće vegetarijanstvu iz etičkih, ekoloških i zdravstvenih razloga.

2. oktobar – “Svjetski dan farmskih životinja”
Akcija “Samo pet minuta”, tokom koje će se, zajedno sa prolaznicima u ulici Ferhadija, posvetiti vrijeme životinjama koje nazivamo “farmske životinje”. Dijeliće se i pokloni aktivnim građanima koji na dan farmskih životinja ovim bićima posvete barem 5 minuta.

3. oktobar – “Bijeli zec poziva na prava životinja”
Aktivista udruženja “Prijatelji životinja u BiH” će obučen u kostim bijelog zeca pozivati ljude na poštivanje prava životinja, pojašnjavati kako 4. oktobra cijeli svijet obilježava “Svjetski dan životinja”, govoriti o okrutnosti nad laboratorijskim životinjama, dijeliti letke o pokusima koji se vrše na životinjama u svrhu proizvodnje kozmetičkih preparata i uputiti Vas u crnobijelu listu firmi koje testiraju, odnosno ne testiraju svoje proizvode na životinjama, te pozivati na filmski maraton o pravima životinja koji će se održati 4. oktobra 2009. godine u Kinoteci BiH.

4. oktobar – “Svjetski dan životinja”
od 14 sati > U saradnji sa Kinotekom BiH će biti organizovan maraton filmova na temu “prava životinja”.

Komentariši