Pismo Gradonacelniku Grada Mostara u vezi Narodnog pozorista Mostar

 

Postovana gospodo iz Gradskog vijeca!

Prije tridesetak godina radio sam poslove slicno kao sto ih vi sada radite, kao gradsko dijete, u Gradu, za Grad. Imao sam mogucnost komunikacije sa mnogim ljudima I delegacijama koji su pohodili nas Grad, onoga vremena. Pored razgovora o mogucnostima daljnje privredne, kulturne, obrazovne, sportske I drugih vidova saradnje, gostima bismo uprilicili posjetu i obilazak Grada I okolice, u sto je naravno spadalo staro jezgro grada, Medjugorje, Tekija u Blagaju itd. Sa ponosom smo svakome isticali da nas Grad ima: i Simfonijski orkestar i Narodno pozoriste i Dom kulture i Biblioteke. U sjecanju mi je ostao jedan razgovor sa jednom delegacijom iz daleke Amerike, kad se je jedna uvazena gopodja zadivila cinjenicom da, za americke pojmove,  ovako mali grad, ima sve ove institucije. Sjecam se i dan danas rijeci: “Pa vi ste sretni I duhovno bogati”

Licno se nadam da je sve ovo sto se u zadnje vrijeme dogadja sa Narodnim pozoristem, vise stvar nekog nesporazuma, nego namjere. Pitanje finansiranja ovakve institucije u prvom redu je bila i ostala  stvar Grada I Gradskih struktura.

Grad Gradom cine gradjani, a gradjana nema bez kulture i institucija kulture. Kako je god Stari most bio simbol Grada vijekovima, isto tako je i Narodno Pozoriste Mostar, i kao institucija i kao objekat simbol kulture, i simbol Grada Mostara.  Poznati su mi svi problemi, kako oko izbora novog Gradonacelnika, tako i problemi sa nedonosenjem budzeta Grada za tekucu godinu, koja je evo usla u zadnji kvartal. Ja licno vjerujem, obzirom na funkciju koju Vi obavljate, da Vasa rijec i volja,  moze biti odlucujuca u rjesenju ovog problema.

Mostar treba Narodno pozoriste, gradjani Mostara trebaju pozoriste, a  Narodno pozoriste treba potporu Grada.

U nadi da ce vijest o pozitivnom rjesenju ovog pitanja uskoro doprijeti do nas mostaraca, kao I informacija da ste Vi bili ti, koji su u rjesavanju ovog pitanja dali odlucujuci doprinos,

Budite lijepo pozdravljeni!

Smail Spago

11.10.2009

Komentariši