Mi djeca iz grada MO – Vedad Drace

 

Pozorista vise nema…! Bas kako cemo mi mostarci sada zivjeti, kuku ti nam je…?! I sad kad doletimo u sred ljeta na mrske nam Cilipe, pa uzmemo klimatizirana auta u stoljetnih demokrta, prcija te Isus… pa autom kroz Republiku nam Srpsku. Kroz zatvorena stakla klimatiziranog Golfa na onoj zegi posmatracemo osebujna bogatstva trebinjskog i ljubinskog krajolika. Da dracom povuces, nemas sto zakaciti. Srpska fukara oslobodjena nepocutnog komsiluka  nuditi ce nam suhe smokve, oraje i domaci med kraj puta. Iza ledja bakica u crnini nakrivljeni saobracajni znakovi presarani jos crnijom masnom bojom "ovo je Srbija". Onda kad sidjemo niz Gubavicu,pa preko Bune kroz cudnovata naselja prelijepih zdanja od betonskih elemenata… S jedne i s druge strane divotne palace sa metalnim ankerima bez krovova. Sliku seoske idile sela bez vodovoda prevarenih nam sugradjana iz Bosne srebrne narusavaju okrpine zastava "blagog naroda" Tuzno osknavljene sahovnice vise sa strujnih zica izmedju potleusica. Ceka narod rvatski kad ce im sunarodnici,gospoda skripari sa bogatog zapada servirati nesto novo cime ce se zabljavati. I to bi nedavno u Sirokom brijegu uz osebujnu asistenciju heroja iz glavnog nam grada kojeg eto ministri za sport kulturu idu oslobadjati.
Preko luke u Titovu…Udjosmo u neki grad rijekom podjeljen. Kad pogledas nizvodno pa nadesno od rijeke. Ma jel’ no Listica il’ su no Grude? Nesto izmedju, jeba te Isus, nit je jedno, nit je drugo, znam da moje nije. Krizevi na sve strane,tamjana do zavrat, ni u Pape ga toliko nema.
A lijevo… lijevo je, gle cuda…ma cini mi se Donji Vakuf. Trafike, peksinluk,oboreni kontejneri, smece razbacano, ne mogu ga 4 Neretve odnijeti. A minareti! Koliko ljepih zvucnika na balkoncicima vitkih nam minareta. Nekad davno, milozvuk ezana iz daljine u toplim ljetnim popodnvima sieste, koji je plijenio dusu krstu i nekrstu pretvorio se u svoju vlastitu smijesnu karikaturu. "Hodza rice"! (Vuk Draskovic  op.a.).
Sta ce nama dole pozoriste, moj Miso! ? Pa da si ga htio imati i sacuvati ne bi vec u praskozorje kad nas je "neko s brda gadjao" nestao i trazio si selameta gdje te niko ne zna.Ti prvi, za tobom ja, a onda pretpostavljam svi gore navedeni koji sad eto dodju s eurima da se zabave, a bogami i pokazu. Njima pozoriste jednako ne treba.
Eto mostarci, sad se imate makar na koga zestiti!
Pozdrav, Vedad Drace

Komentariši