Salata od glavatog kupusa
Za pripremu salate od kupusa potrebno je da on malo omekša pa se zbog toga posoli i ostavi da vrlo malo stane, a tek zatim se priprema salata, ukoliko ga posoljenog ostavimo da duze stoji struhnuce, a osim toga, soljenjem i duzim stajanjem kupus gubi vitamine i minerale.
Kupus je podnosljiviji ako se začini sa kimom (ili smrekom).
Kod spicy varijante se koristiti crvena paprika, curry ili peperomias
Egzotična varijatnta se priprema sa đumbirom ili sa umakom od soje
Potrebne kolicine za salatu
1 mala glavica kupusa (500g)
1 čaša jogurta (175g) (ili sjeckani luk)
2 male kasike ulja
1 / 2 limuna (ili sirce)
Sol
šećera izmedju prstiju
biber
1 paprika
Priprema
Očistite kupus na četvrtine, operite i ocijedite. Korijen izsijeci.
kupus isjeckati na sitna vlakna i staviti u jednu zdjelu, to čini lakše probavljivim.
Umiješajte jogurt za marinadu sa uljem i limunov sok u zdjelu.
Dodati soli, šećera I biber. Preliti marinadu preko kupusa. Izmješati.
Pokriti i marinirati najmanje 40 minuta.
Ovih dana i ja je pravim, pravi uzitak, jedna od najdrazih 😉
ama bogami evo pravim je i ja vec nekoliko dana uzastopno, ali pod naski, glavica kupusa nasitno, samo: so, biber i ulje…i odmah jedem…
Ovo cu morati isprobati sa ovom marinadom.
glavno je glavica, so, biber i ulje, a sve ostalo je stvar ukusa…recimo moj jaro Dzemo usitni dvije tri cesne bijelog luka…prijatno, u svakom slucaju…