Salata od glavatog kupusa

 

Salata od glavatog kupusa

 
Za pripremu salate od  kupusa potrebno je da on malo omekša pa se zbog toga  posoli i ostavi da vrlo malo stane, a tek zatim se priprema salata, ukoliko ga posoljenog ostavimo da duze stoji struhnuce, a osim toga, soljenjem i duzim stajanjem kupus  gubi vitamine i minerale.
Kupus je podnosljiviji ako se začini sa kimom (ili smrekom).
Kod spicy varijante se koristiti crvena paprika, curry ili peperomias
Egzotična varijatnta se priprema sa đumbirom  ili sa umakom od soje

 

Potrebne kolicine za salatu

1 mala glavica kupusa (500g)
1 čaša jogurta (175g) (ili sjeckani luk)
2 male kasike ulja
1 / 2 limuna (ili sirce)
Sol
šećera izmedju prstiju
biber
1 paprika

 

 

Priprema
Očistite kupus na četvrtine, operite i ocijedite. Korijen izsijeci.
kupus isjeckati na sitna vlakna i staviti u jednu zdjelu, to čini lakše probavljivim.
Umiješajte jogurt za marinadu sa uljem i limunov sok u zdjelu.
Dodati soli, šećera I biber. Preliti marinadu preko kupusa. Izmješati.
Pokriti i marinirati najmanje 40 minuta.

4 komentara

Komentariši