Šta zna Evropa šta je bio crveni pasoš

Šta zna Evropa šta je bio crveni pasoš

To što BiH, Albanija i Kosovo nisu oslobođeni viznog režima, nije bila namjerna odluka EU, kojom bi balkanski muslimani bili izdvojeni iz njenog kruga, smatra politolog Eldar Sarajlić.

To je, kaže Sarajlić u razgovoru za Deutsche Welle, rezultat nepromišljene i pogrešne strategije pristupa evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

„Evropska unija generalno, i to je sastavni dio tog pogrešnog pristupa regionu, podržava etničku politiku na indirektan način, zato što pretpostavlja da čitav Zapadni Balkan najprije treba da se etnički uobličiti – prije nego što pristupi Evropskoj uniji.“

Narušavanje mira u BiH

Brisel se u međuvremenu ne bavi samo tehničkim pitanjima, već sve više „čistom politikom“, poručuje bivši visoki predstavnik u BiH, Cristian Schwarz-Schilling. To potvrđuju i posljednji Butmirski pregovori tokom kojih su predstavnici Međunarodne zajednice bosanskim političarima ponudili viznu liberalizaciju, članstvo u NATO i Evropskoj uniji, ukoliko budu prihvatili ponuđeni paket ustavnih promjena, tvrdi Schilling:

„Pitam Vas, gdje su sada ta tehnička pitanja? Zar odjednom više ne igraju nikakvu ulogu? Tu se prepoznaje nepouzdanost takve politike, koju sada sve više vide i građani Bosne i Hercegovine. Time se narušava unutrašnji mir u BiH!“

EU zvaničnici ne poznaju Balkan

Zvaničnicima u Briselu koji se bave problematikom zemalja Balkana nedostaju osjećaj i opšte znanje, ocjenjuje Erich Ratfelder, njemački novinar i dugogodišnji dopisnik sa Balkana.

„Većina tih zvaničnika ni ne zna da je jugoslovenski pasoš prije rata bio najbolji pasoš u Evropi. To su osnovne stvari koje treba da znate ako se bavite ovim regionom, a to poznavanje prilika im očigledno nedostaje“.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Komentariši