Kesten (Castanea)

 

Kesten

 

Kesten (Castanea), je rod listopadnog drveta iz porodice bukvi (Fagaceae), koji raste u svim krajevima sjeverne hemisfere. Plod je jestiv i ukusan, sadrži dosta škroba, a od njega se mogu praviti poslastice. Može se jesti kuhan ili pečen, pa čak i sirov. Ne treba ga miješati s divljim kestenom, koji nije jestiv i čak nije ni srodan s ovim rodom.
Oko ploda postoji vanjski omotač koji je bodljikav i koji prsne kada je zreo. List je duguljast i reckav.
Kesten ima širok raspon upotrebe. Kao poluproizvod koriste se oguljeni maroni i kesteni, od kojih se pravi kesten pire. Asortiman gotovih proizvoda proizvedenih je puno veći: cijeli oguljeni kesteni se koriste uglavnom u Francuskoj za kuhanje kod kuće, često se služe kao prilog. Kesten moze biti upakovan u vodi, a moze biti suho ili vakuumski upakovan, smrznut ili mariniran u šećerni sirup. Veliki Maroni (55 do 65 komada po kg), se polako kuhaju dok se ne dobje u šećerni sirup. Ovo služi kao osnova, između ostalog, za proizvodnju Marrons Glaces, glaziranog kestena. Ostali proizvodi su kesten u alkoholu, krem od kestena, brašno i pahuljice. Brašno se proizvodi od sušenog i oguljenog kestena koji se melje obično nekoliko puta. U prošlosti je bio vrlo raširen i u mnogim podrucjima kao glavna vrsta hrane. Danas, kesten se koristi za proizvodnju njoki, tjestenine, hljeba, polente i peciva. Pahuljice se koriste u musliju za doručak. U Francuskoj i Italiji se pravi kestenov liker, na Korzici i u Švicarskoj kesten pivo.

Kesten ne sadrzi glutene, pa to brašno mogu koristiti tzv. celiac pacijenati kao nadomjestak za žito.

Kesten se moze kuhati ili peci i sluziti kao prilog ili se jednostavno koristi kao sastojak salate. Služi se uz piletinu, puretinu, gusku ili zeca kao prilog, a moze se koristiti i za punjenje. Kao što je gore navedeno, kesten se koristi kao glazirani kesten, kao mousse i sufle, te u vrhnju ili u sladoledu. Tradicionalni deserti su castagnacci (hljeb od kestena), necci (palačinke), puding i ballotte (kestenje komorača koje se kuha u vodi).

Najsire rasprostranjena upotreba pečenog kestena je zimi, kad se prodaje po ulicama gradova. VRUCI MARONI.

 

Komentariši